Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuulostaako 2000-luvun sadulta? Järvenpää rakentaa sote-taloa, jossa potilas on kuningas

Järvenpää avaa vuoden kuluttua sosiaali- ja terveys­keskuksen, jossa kaikki palvelut ovat yhden katon alla. Asiakkaat ovat osallistuneet keskuksen suunnitteluun.

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Markku Pyy asettui hammaslääkärin tuoliin ja Hannu Holma ”leikkii” hammaslääkäriä mallihuoneessa. Järvenpään uuden sosiaali- ja terveyskeskuksen suunnittelua ja rakentamista vetävä Jari Toivo (oik.) seuraa vierestä.
Markku Pyy asettui hammaslääkärin tuoliin ja Hannu Holma ”leikkii” hammaslääkäriä mallihuoneessa. Järvenpään uuden sosiaali- ja terveyskeskuksen suunnittelua ja rakentamista vetävä Jari Toivo (oik.) seuraa vierestä. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Sote-talosta syntyy Järvenpäälle säästöä

 Sote-talo maksaa korkeintaan 51 miljoonaa euroa, 352 auton pysäköintilaitos 9 miljoonaa euroa ja niiden välinen tunneli 2 miljoonaa euroa.

 Rakennus tuottaa itse jopa 97 prosenttia tarvitsemastaan lämpöenergiasta, koska sen alle on porattu 56 maalämpökaivoa.

 Kaupungin arvion mukaan se säästää uuden sote-keskuksen avulla sosiaali- ja terveyspalveluissaan noin kaksi miljoonaa euroa vuodessa.

 Keskusta on ollut kehittämässä myös innovaatiorahoituskeskus Tekes.

 Keskusta kutsutaan kahdella nimellä. JUST (Järvenpään uusi sosiaali- ja terveyskeskus) on käytössä rakennusaikana. Kuntalaisten nimikilpailussa voittajaksi tuli Myllynkulman sosiaali- ja terveyskeskus.

Järvenpää

Jokaisesta terveyskeskuksen potilaasta ja sosiaalitoimen asiakkaasta tulee pian kuin entisajan kuninkaita Järvenpäässä.

Kaupungin uusi, ihmisiä monipuolisesti hoitava ja auttava keskus avaa ovensa ensi vuoden lopulla.

Kun esimerkiksi kakkostyypin diabetestä sairastava järvenpääläinen tulee taloon, hän astuu ensimmäisenä suureen aulaan. Mikäli ilmoittautuminen tai omien tietojen tarkistaminen koneella ei onnistu, vastaanottovirkailija ja ohjaa potilaan oikeaan osoitteeseen kuten lääkärin vastaanotolle.

Jos tarve vaatii, lääkäri kutsuu paikalle vaikkapa hoitajan, sosiaalityöntekijän tai toimintaterapeutin. Yhdessä asiakkaan kanssa he voivat pohtia esimerkiksi sitä, miten tämä onnistuisi muuttamaan ruokavaliotaan ja muitakin elintapojaan terveellisemmiksi.

Ellei sohvalta nousu ja lenkille lähtö innosta kipeän jalan vuoksi, mukaan kutsutaan fysioterapeutti etsimään kipeytymisen syytä ja miettimään, miten jalan voisi kuntouttaa.

”Sen jälkeen terapeutti saattaa ottaa yhteyttä vielä liikuntapalveluihin ja löytää potilaan kanssa tämän kunnolle sopivan liikuntaryhmän”, kertoo Järvenpään kaupungin terveyden edistämisen johtaja Kristiina Kariniemi-Örmälä.

Havainnekuva:NCC
Järvenpään rakenteilla olevan sosiaali- ja terveyskeskuksen katolle tulee rollaattorirata.
Järvenpään rakenteilla olevan sosiaali- ja terveyskeskuksen katolle tulee rollaattorirata.

Kuulostaako 2000-luvun sadulta?

Tämä voi olla totta parin vuoden kuluttua Järvenpäässä. Kaupungilla on kova into saada aikaan maan parhaat, kokonaisvaltaisesti kuntalaisia auttavat sosiaali- ja terveyspalvelut – siitä riippumatta, miten sote-uudistuksessa käy.

Rakenteilla olevan sosiaali- ja terveyskeskuksen suunnittelussa on otettu alusta alkaen huomioon myös asiakkaat sekä kaikki työntekijäryhmät suuhygienististä ravitsemusalan ammattilaisiin.

Heille tehtiin jopa sanakirja, jotta insinöörit, lääkärit ja hoitajat pystyivät keskustelemaan ratkaisuista.

Hahmottamista auttaa virtuaalivierailu keskukseen: 3d-lasit silmillään vierailijat pääsevät ”kiertelemään” vielä suunnitteluvaiheessa olevassa rakennuksessa. He pystyvät sitten omalla asiantuntemuksellaan ja ammattitaidollaan arvioimaan ja kehittämään tiloja ja niiden käyttöä.

”Meillä on ollut muun muassa eläkeläisiä, vammaisia, valtuutettuja ja kaupunginhallituksen jäseniä testaamassa tiloja”, kertoo rakennushankkeen vetäjä, Kiinteistöyhtiö Järvenpään terveystalon toimitusjohtaja Jari Toivo.

Vierailijoita on myös kuultu.

”Ensin potilashuoneista ei ollut näköyhteyttä käytävälle, koska ajattelimme potilaiden näkösuojaa. Potilaiden mielestä olikin tärkeää nähdä käytävälle, ja toive toteutetaan”, Toivo kertoo.

Huoneiden suunnittelussa auttavat myös kalustetut ja laitteilla varustetut mallihuoneet. Entiselle paloasemalle tehtiin mallitilat lääkärin ja hammaslääkärin vastaanottohuoneista sekä potilashuoneesta.

Mallihuoneisiin on ahtautunut helmikuusta lähtien satoja vierailijoita. Yksi tutustujista on Järvenpää-Kartanon Rotaryklubin miesporukka.

Hannu Holma kokeilee kädessään hammaslääkärin poraa samaan aikaan, kun Markku Pyy testaa potilaan paikkaa.

”Vaikuttaa siltä, että meikäläisten eli jossain vaiheessa keskukseen tulevien näkemyksiä huomioidaan”, Holma sanoo.

Hänestä on tärkeää, että terveydenhoidon kustannukset pysyvät kurissa.

”Juuri kustannustehokkuus on ollut tavoitteena. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”, Toivo kuvaa.

Havainnekuva:NCC / Uki Arkkitehdit
Turkoosit laatikot terveys- ja sosiaalikeskuksen ovat potilashuoneiden ”ulkohuusseja”.
Turkoosit laatikot terveys- ja sosiaalikeskuksen ovat potilashuoneiden ”ulkohuusseja”.

Rakennuksessa pyritään esimerkiksi minimoimaan matka, jonka hoitaja joutuu työpäivänsä aikana kävelemään. Siksi potilashuoneiden vessat tulevat rakennuksen julkisivuun kiinnitettyihin parvekkeen näköisiin kontteihin, joista suunnitteluporukka käyttää nimeä ”ulkohuussit”.

Uudessa sote-talossa työskentelee 350–400 työntekijää, jotka muuttavat kymmenestä eri osoitteesta ympäri kaupunkia.

Heitä tulee Vanhankylänniemen terveysasemalta ja -sairaalasta, Myllytien terveysasemalta, Mielenterveys- ja päihdeyksiköstä, suun terveydenhuollon yksiköistä sekä viidestä sosiaalityön toimipisteestä.

”Meille on tulossa iso muutos, jossa eri ammattilaiset opettelevat yhteistyötä. Uudet tilat tukevat uuden oppimista”, kuvailee Kristiina Kariniemi-Örmälä.

Oman väen lisäksi uuden keskuksen keittiö on myös päiväkotilasten ja koululaisten käytössä.

”Tulevaisuudessa aterioita valmistetaan ehkä myös kotihoidon asiakkaille”, Toivo kertoo.

Keskuksen lähikortteliin suunnitellaan seuraavaksi hyvinvointikampusta, jossa olisi ikääntyville monenlaista toimintaa. Kortteliin tulisi muun muassa esteettömiä vuokra- ja omistusasuntoja, hoivayksikkö, ympärivuorokautinen päiväkoti sekä perhekeskus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat