Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki odottaa maahanmuuttaja­ryntäystä – pian joka neljäs helsinkiläinen ei puhu äidinkielenään suomea

Arabiankielisten osuus kasvaa Helsingissä reilusti vuoteen 2030 mennessä.

Kaupunki
 
Mikko Stig / LEHTIKUVA
Turvapaikanhakija Qafur Sinzei ja vaimonsa Shila Hossaini sekä lapset Homayra, Zahra ja Khadija osallistuivat tunnuksettomaan joulujuhlaan Suomen Punaisen ristin vastaanottokeskuksessa Helsingin Vuosaaressa sunnuntaina.
Turvapaikanhakija Qafur Sinzei ja vaimonsa Shila Hossaini sekä lapset Homayra, Zahra ja Khadija osallistuivat tunnuksettomaan joulujuhlaan Suomen Punaisen ristin vastaanottokeskuksessa Helsingin Vuosaaressa sunnuntaina. Kuva: Mikko Stig / LEHTIKUVA
Fakta

Helsinkiin tullut 2000-luvulla yli Porvoon verran vieraskielisiä asukkaita

 Helsingin ja Suomen ulkomaalaistaustainen väestö oli vielä 1980-luvulla varsin pieni verrattuna muuhun Eurooppaan. Määrä alkoi kasvaa nopeasti 1990- luvulla.

 2000-luvulla Helsingin asukasluku on kasvanut etenkin ulkomaalaistaustaisen väestön takia. Muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea äidinkielenään puhuvien ”vieraskielisten” määrä on kasvanut 2000-luvulla noin 54 000 hengellä.

 Helsinkiläisistä 13,5 prosenttia on vieraskielisiä. Turussa vastaava luku on 9,6, Tampereella 6,6 ja Oulussa 3,3 prosenttia.

Helsinki odottaa kaupunkiin suurta maahanmuuttajaryntäystä. Helsingin seudun kuntien yhteisen ennusteen mukaan Helsingin vieraskielisen väestön määrä kasvaa 80 000–87 000 asukkaalla vuoteen 2030 mennessä.

Vuonna 2030 Helsingissä asuu 164 000–170 000 ihmistä, jotka puhuvat äidinkielenään muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea. Se vastaa tuolloin 23 prosenttia eli lähes neljännestä Helsingin asukkaista.

Tämän vuoden alussa Helsingissä asui noin 84 000 ihmistä, jotka puhuivat äidinkielenään toista kieltä kuin suomea. Vieraskielisten osuus Helsingin väestöstä oli 13,5 prosenttia. Suurimpia ryhmiä ovat äidinkielenään venäjää, viroa, somalia tai englantia puhuvat.

Ennusteen mukaan Helsingissä kuuluu jatkossa nykyistä enemmän etenkin arabiaa. Helsingissä asuu vuonna 2030 noin 32 000 ihmistä, jotka puhuvat äidinkielenään Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kieliä kuten arabiaa tai kurdia. Heidän määränsä kolminkertaistuu nykyiseen verrattuna. Myös suurin osa Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista kuuluu tähän kieliryhmään.

Ennusteessa arvioidaan, että myös muita aasialaisia ja afrikkalaisia kieliä puhuvien määrä kasvaa vajaassa 15 vuodessa voimakkaasti nykyiseen verrattuna. Sen sijaan venäjän merkitys vähenee jatkossa. Nykyisin venäjää tai muita entisen Neuvostoliiton alueella puhuttuja kieliä äidinkielenään puhuvat ovat selvästi Helsingin suurin vieraskielinen ryhmä.

Vuonna 2030 he ovat enää juuri ja juuri toiseksi suurin ryhmä. Ennusteen mukaan venäjää äidinkielenään puhuvia helsinkiläisiä on vuonna 2030 noin 28 000.

Vieraskielisten määrän kehitystä pääkaupunkiseudulla kuvaava ennuste on tehty syksyllä 2015. Ennusteesta on tehty kaksi vaihtoehtoa, jotka eroavat siinä, kuinka paljon Suomeen saapuu jatkossa turvapaikanhakijoita vuoden 2018 jälkeen. Molemmissa vaihtoehdoissa oletuksena on, että Suomeen saapuu vuosina 2015–2017 yhteensä 75 000 turvapaikanhakijaa.

Ennuste arvioi, että noin 30 prosenttia turvapaikanhakijoista saa turvapaikan. Turvapaikan saaneista puolet tulee Helsingin seudulle ja neljännes Helsinkiin. Ennusteen perusvaihtoehdossa oletetaan, että turvapaikanhakijoiden määrä laskee vuoden 2017 jälkeen vuoden 2014 tasolle eli noin 3 650 hakijaan. Nopeassa vaihtoehdossa oletetaan, että Suomeen saapuu jatkossakin vuosittain 10 000 turvapaikkaa hakevaa.

”Lisäksi perheenyhdistämiset tuovat myöhemmin lisää väestöä niissä kieliryhmissä, joihin valtaosa turvapaikanhakijoista kuuluu”, ennusteessa kirjoitetaan.

Muutos näkyy nopeasti Helsingin peruspalveluissa kuten päivähoidossa. Vuonna 2030 noin joka neljäs helsinkiläislapsi ei puhu äidinkielenään suomea. Tämän vuoden alussa luku oli joka kuudes.

Espoossa ja Vantaalla vieraskielisten määrä ennustetaan kasvavan suhteellisesti Helsinkiä nopeammin. Vantaalla on jo nyt suhteessa enemmän vieraskielisiä kuin Helsingissä. Lähivuosina myös Espoossa osuus ohittaa Helsingin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat