Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki, Espoo ja Vantaa rajoittavat ilotulitteiden räjäyttelyä monissa paikoissa

Helsinki teki tarkan listan kielletyistä ilotulituspaikoista. Espoo kieltää raketit teollisuusalueella ja Vantaa maalitehtaalla.

Kaupunki
 
Raketteja ammutaan selkeässä ja kirpakassa pakkassäässä
Raketteja ammutaan selkeässä ja kirpakassa pakkassäässä
Vuosi vaihtuu pakkassäässä. HS:n meteorologi Jesse Heikkilä selittää tiiviisti, millainen pakkanen koettelee vuodenvaihteen juhlijoita. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus ja editointi: Arttu Luhtala.
Poiminta

Koira voi saada elinikäisen trauman

”Yllättävä pamahdus saattaa aiheuttaa koiralle pelon, jota työstetään sen loppuelämän ajan”, kertoo eläinlääkäri Ylva Ålander-Damsten.

Paukusta säikähtänyt eläin ei hänen mukaansa pysty syömään, nukkumaan eikä käymään tarpeillaan.

Kotona paukuista ei pitäisi tehdä numeroa, jotta koira ei tulkitse niitä vaaraksi.

Ilotulitusraketit paukkunevat taas uudenvuodenaattona Siltavuorenrannassa, Töölönlahdella, Merisatamanrannassa ja pitkin esikaupunkeja, mutta Helsingin ydinkeskustaan on turha raahata raketteja.

Niiden ampuminen on kielletty käytännössä koko ydinkeskustassa Kampista Mariankadulle ja Kaisaniemen puistosta Esplanadille.

Sinebrychoffin puisto, Kaivopuisto tai Vanhan kirkon puisto saattavat avoimina paikkoina houkutella räjäyttelyyn, mutta kielto pätee niissäkin.

Pitkänsillan pohjoispuolella paukuttomiksi alueiksi on julistettu muun muassa Hakaniemen torin ja ympyrätalon tienoot sekä Vaasanpuistikko ja Töölössä Töölöntori. Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala kannustaa kaupunkilaisia pohtimaan, pärjäisikö vuodenvaihteen kokonaan ilman omia ilotulitteita. ”Kannattaa mennä hyvälle näköalapaikalle ja katsoa muiden ostamia raketteja.”

Esikaupungeissa paikalliset tietävät perinteiset paukuttelupaikat, mutta kauppakeskusten pihat eivät pelastuslaitoksen mukaan kelpaa. Useiden kauppakeskusten lisäksi Helsingin kiellettyjen paikkojen listaan on kirjattu Malminkartanonaukio ja Kannelmäen nuorisotalon ympäristö, Sitratori ja Malminkartanon ja Kannelmäen asemat.

Espoossa ja Vantaalla rakettikiellot ovat väljempiä, ja niillä suojellaan etenkin teollisuuslaitoksia. Espoo kieltää raketit ja paukkupommit teollisuusalueilla ja Vantaa erikseen Tikkurilan maalitehtaan läheisyydessä.

”Sinne on varastoitu paljon herkästi syttyviä nesteitä. Olisi suuronnettomuuden riski, jos ne pääsisivät syttymään tuleen”, kertoo päivystävä palotarkastaja Kari Telaranta.

Rajoitukset johtuvat paljolti siitä, että päihtymyksen, ihmisjoukon ja räjähteiden yhdistelmä voi olla vaarallinen

”Se ei haittaa, jos on skumppa korkattu, mutta päihtyneenä ei kannata leikkiä ilotulitteiden kanssa”, Taisto Hakala linjaa.

Suojalasit ovat ampujalle pakolliset, mutta sekä Hakala että Helsingin yliopistollisen keskussairaalan silmätautien klinikan ylilääkäri Tero Kivelä suosittelevat niitä myös yleisölle.

”Suojalaseihin kannattaa satsata. Ne maksavat pari euroa ja kestävät tuhat vuotta”, Hakala sanoo.

Viime vuodenvaihteessa Suomen sairaaloissa hoidettiin 17:ää ilotulitteista vammautunutta.

Jos kuitenkin haluaa lähettää raketteja taivaalle, Hakala antaa muutaman nyrkkisäännön:

Valitse aukea paikka ja varmista, että raketti lähtee tukevasta telineestä poispäin yleisöstä ja rakennuksista. Ilotulitteita ei saa antaa alaikäisten käyttöön.

Ilotulitteita saa alkaa ampua 31.12 klo 18–1.1. klo 2. Kaikki Suomen ilotuliterajoitukset löytyvät Pelastustoimen sivuilta tästä linkistä.

Sari Gustafsson / Lehtikuva
Helsingin kaupungin järjestämä ilotulitus toissa uutenavuotena.
Helsingin kaupungin järjestämä ilotulitus toissa uutenavuotena.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat