Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähes joka neljännellä helsinkiläisellä on pian ulkomainen äidinkieli

Tämän vuoden alussa vieraskielisten osuus Helsingin väestöstä oli 13,5 prosenttia.

Kaupunki
 
Fakta

Muualta tulleet kasvattavat kaupunkia

 Helsingin ja Suomen ulkomaalaistaustainen väestö oli vielä 1980-luvulla varsin pieni verrattuna muuhun Eurooppaan. Määrä alkoi kasvaa nopeasti 1990-luvulla.

 2000-luvulla Helsingin asukasluku on kasvanut etenkin ulkomaalaistaustaisen väestön vuoksi.

 Helsinkiläisistä 13,5 prosenttia on vieraskielisiä. Turussa vastaava luku on 9,6, Tampereella 6,6 ja Oulussa 3,3 prosenttia.

Helsinki odottaa kaupunkiin suurta maahanmuuttajaryntäystä. Helsingin seudun yhteisen ennusteen mukaan Helsingin vieraskielisen väestön määrä kasvaa 80 000–87 000 asukkaalla vuoteen 2030 mennessä.

Vuonna 2030 lähes joka neljäs helsinkiläinen, 23 prosenttia asukkaista, puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea.

Tämän vuoden alussa vieraskielisten osuus Helsingin väestöstä oli 13,5 prosenttia. Suurimpia ryhmiä ovat äidinkielenään venäjää, viroa, somalia tai englantia puhuvat.

Ennusteen mukaan Helsingissä kuuluu jatkossa nykyistä enemmän etenkin arabiaa. Helsingissä asuu vuonna 2030 noin 32 000 ihmistä, jotka puhuvat äidinkielenään Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kieliä, kuten arabiaa tai kurdia. Heidän määränsä kolminkertaistuu nykyiseen verrattuna. Suurin osa Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista kuuluu tähän kieliryhmään.

Ennusteessa arvioidaan, että myös muita aasialaisia ja afrikkalaisia kieliä puhuvien määrä kasvaa voimakkaasti nykyiseen verrattuna. Suurimman tämänhetkisen vieraan kielen eli venäjän merkitys vähenee.

Vieraskielisten määrän kehitystä pääkaupunkiseudulla kuvaava ennuste on tehty syksyllä 2015. Ennusteesta on tehty kaksi vaihtoehtoa, jotka eroavat siinä, kuinka paljon Suomeen saapuu jatkossa turvapaikanhakijoita vuoden 2018 jälkeen. Molemmissa vaihtoehdoissa oletuksena on, että Suomeen saapuu vuosina 2015–2017 yhteensä 75 000 turvapaikanhakijaa.

Ennuste arvioi, että noin 30 prosenttia turvapaikanhakijoista saa turvapaikan. Turvapaikan saaneista puolet tulee Helsingin seudulle ja neljännes Helsinkiin.

Ennusteen perusvaihtoehdossa oletetaan, että turvapaikanhakijoiden määrä laskee vuoden 2017 jälkeen vuoden 2014 tasolle. Nopeassa vaihtoehdossa oletetaan, että Suomeen saapuu jatkossakin vuosittain 10 000 turvapaikanhakijaa.

Espoossa ja Vantaalla vieraskielisten määrän ennustetaan kasvavan suhteellisesti Helsinkiä nopeammin. Vantaalla on jo nyt suhteessa enemmän vieraskielisiä kuin Helsingissä, ja Espoossakin pian.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat