Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raimo Ilaskivi lyttää Helsingin suunnitteleman pormestarimallin: ”Nuorten leijonien vallanhimoa”

Kaupunki
 
Pete Aarre-Ahtio ja Lassi Rinne
Eva-Riitta Siitonen, Raimo Ilaskivi ja Kari Rahkamo.
Eva-Riitta Siitonen, Raimo Ilaskivi ja Kari Rahkamo. Kuva: Pete Aarre-Ahtio ja Lassi Rinne
Tästä on kyse

Pormestarit tulossa vuonna 2017

Poliitikot ovat valmistelleet Helsingin johtamisuudistusta pari vuotta. He asettuivat kannattamaan mallia, jossa ylin johto valittaisiin neljäksi vuodeksi kerrallaan.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen esitti lokakuussa, että Helsinkiin jäisi kaupunginjohtaja.

Puolueet tyrmäsivät Pajusen esityksen maanantaina.

Valtuusto päättää johtamismallista lopullisesti talven aikana.

Uuden mallin on tarkoitus olla käytössä kesäkuussa 2017.

Ylipormestari Raimo Ilaskivi esitti sunnuntaina HS:n yleisönosastossa ankaraa kritiikkiä Helsingin suunnittelemaa johtamisen pormestarinmallia kohtaan.

Kaupunginhallituksen johtamisjaosto asettui ennen joulua kannattamaan siirtymistä nykyisestä kaupunginjohtajamallista pormestarimalliin. Lopullisen päätöksen tekee valtuusto.

Otsikolla ”Pormestarimalli ei lisäisi demokratiaa” (HS 27.12.) Ilaskivi esitti, että mallin valmistelun aikana toisteltu väite kaupunkilaisten vaikutusvallan lisääntymisestä on väärä.

Pikemmin vaikutusmahdollisuudet Ilaskiven mukaan vähenevät, kun uudessa johtamismallissa esimerkiksi lautakunnat ja sitä myötä kaupunkilaisten valitsemat luottamushenkilöt vähenevät. Yhtenä muutoshalun motiivina Ilaskivi näkee johtavien poliitikkojen vallanhimon.

”Nuoret leijonat eivät pääse eteenpäin, jos eivät käytä kyynärpäitään. Käytännössä hyvin asiansa hoitaneet kaupunginjohtaja [Jussi] Pajunen ja muut kaupunginjohtajat saavat potkut”, Ilaskivi sanoi yleisönosastokirjoituksensa julkaisun jälkeen HS:lle.

Nykyisessä johtamismallissa kaupunginjohtajien kausi on seitsenvuotinen. Pormestarimalliin siirryttäessä kausi lyhenee vaalikauden mittaiseksi, nelivuotiseksi. Se on Ilaskiven mukaan liian lyhyt ja vie huonoon ja kalliiksi tulevaan johtamiseen.

”Asema on neljän vuoden välein katkolla. Uudelleen valinnan varmistamiseksi käytetään julkista rahaa mukaviin kohteisiin. Syntyy kaupankäyntiä apulaispormestarien välillä – sinulle, minulle, sinulle... Siitä se ruljanssi alkaa”, Ilaskivi kuvaa.

Itseään Helsingin kaupunginjohtajana (1979–1991) Ilaskivi kuvaa sanoilla ”tiukka ja ikävä ihminen”.

”Minun aikanani veroäyri pysyi yksitoista vuotta samana. En pelannut uudelleenvalintaani, koska se ei ollut tarpeen.”

Ylipormestari Kari Rahkamo oli Ilaskiven seuraaja Helsingin kaupunginjohtajana vuodet 1991–1996. Hän on Ilaskiven kanssa samoilla kriittisillä linjoilla pormestarimallin tuomasta ”kaupunkilaisten vaikutusmahdollisuuksien lisääntymisestä”.

”Lautakuntien määrä vähenee oikein reippaasti. Siinä samalla luottamushenkilöiden vaikutusmahdollisuudet vähenevät”, Rahkamo laskeskelee.

Johtavien poliitikkojen vallanhimoa Rahkamo ei pidä pelkästään huonona piirteenä. ”Sehän tervekin ajatus, halu päästä eteenpäin elämässä”, hän sanoo. Suunniteltu kauden pituus on kuitenkin eteenpäin menoon liian lyhyt:

”Jos pormestarimalli olisi ollut käytössä minun aikanani, tuskin olisin pyrkinyt kaupungin johtoon. Kun lähtee johonkin tehtävään, haluaa saada aikaan asioita. Neljä vuotta on siihen liian lyhyt aika.”

Ylipormestari Eva-Riitta Siitonen epäilee Ilaskiven ja Rahkamon tapaan edustuksellisen demokratian supistuvan pormestarimallin myötä. Valta on yhä harvemmilla poliitikoilla. Lautakuntien vähetessä kaupunkilaisilla on Siitosen mukaan entistä vähemmän vaikutusteitä:

”Tässä korvataan apulaiskaupunginjohtajat apulaispormestareilla. Valtuusto valitsee pormestarit, eivät kaupunkilaiset”, Siitonen sanoo.

Siitonen miettii luottamusmiesten vähenemisen vaikutusta. Tähän saakka kunnallisvaaleissa vaikka vähänkin ääniä saaneet ovat päässeet lautakuntien kautta vaikuttamaan. Nyt kun lautakunnat ratkaisevasti vähenevät, vähenee myös luottamuspaikkojen määrä ja valta keskittyy.

”Lisäksi luottamushenkilöiden kesken syntyy eriarvoisuutta, kun pormestareista tulee täyspäiväisiä ja palkallisia”, Siitonen sanoo.

Siitosen mukaan pormestarimalliin siirtyminen olisi pitänyt jättää sote-uudistuksen jälkeiseen aikaan. ”Jos olisin itse vastuussa, pyytäisin kahden vuoden suvantoaikaa”, hän sanoo.

Siitonen oli Helsingin kaupunginjohtaja vuosina 1996–2005. Ilaskiven ja Rahkamon tapaan hän on nähnyt eteenpäin pyrkiviä poliitikkoja ja Helsingistä valtakunnan politiikkaan nousevia hahmoja ennenkin. Valtapyrkimyksissä ei ole mitään uutta Helsingin auringon alla:

”Aikanaan tunnettiin tuskaa, kun kaupunginjohtaja [ Teuvo ] Aura menetti kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden, joka nyt tulee sitten [pormestarille] takaisin. Ainahan uusi sukupolvi haluaa jättää oman jälkensä”, Siitonen sanoo.

Aura oli Helsingin kaupunginjohtaja vuosina 1968–1979.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat