Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vietnamin sodan päättyminen käynnisti pakolaiskriisin

Kaupunki
 

Vietnamin sodan päättyminen sekä levottomuudet Kambodžassa ja Laosissa 1970-luvun jälkipuoliskolla saivat yli kaksi miljoonaa ihmistä pakenemaan kodeistaan vuosien 1976–1986 aikana.

Vietnamista pakeni yli 200 000 ihmistä keväällä 1979. Vietnamin sota oli päättynyt vuonna 1975 kommunistisen Pohjois-Vietnamin ja sen liittolaisten voittoon, ja maa oli yhdistetty Vietnamin sosialistiseksi tasavallaksi.

Taloudellinen tilanne maassa oli hyvin heikko, ja yksityiskauppojen kansallistamisen takia monet entisen Etelä-Vietnamin pienyrittäjät ja kauppiaat menettivät elinkeinonsa.

Myös luonnonkatastrofit koettelivat maata, ja monet pellot olivat miinojen takia käyttökelvottomia.

Pahenevan tilanteen vuoksi YK:n pakolaisasiain päävaltuutettu vetosi maailman maihin pyytäen näitä ottamaan Vietnamin pakolaisia vastaan.

Valtaosa pakolaisista sijoittui Yhdysvaltoihin, Ranskaan ja Kiinaan.

Suomi vastaanotti ensimmäiset sata pakolaista Vietnamista vuonna 1979 ja vuonna 1983 runsaat sata lisää. Tulijat sijoitettiin Helsingin, Espoon ja Vantaan alueille.

Pakolaisille järjestettiin Suomessa alkuopetusta ja työelämävalmennusta. Alkuopetus sisälsi keskimäärin 400 tuntia suomen kielen opetusta ja 75 tuntia yhteiskuntaoppia ryhmää kohden.

Nopeimmin edistyneet saivat alkuopetusta noin kolme kuukautta ja hitaammin edistyneet 6–8 kuukautta.

Alkuopetusta seurasi työelämään ja koulutukseen valmentava kurssi, johon sisältyi yhteiskunta- ja työmarkkinaoppia, ammatinvalintaohjausta ja työharjoitteluja useissa eri paikoissa.

Työtilanne oli hyvä 1980-luvun alun Suomessa, mikä helpotti pakolaisten työllistymistä.

Lähteet: Sosiaalihallitus, Väestöliitto, työ- ja elinkeinoministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat