Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttajia auttava Saadia Radouai on vuoden kaupunkilainen – ”Yhdistys ei kysy uskontoa tai väriä”

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Vuoden kaupunkilainen 2015 Saadia Radouai.
Vuoden kaupunkilainen 2015 Saadia Radouai. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Turvapaikanhakijoille ja muille maahanmuuttajille vertaistukea ja suomen kielen opetusta antavan Al-Birr Lähimmäisapu -yhdistyksen perustaja Saadia Radouai on valittu Vuoden kaupunkilaiseksi 2015. Tunnustuksen antoi tiistaina aamupäivällä Kaupunkitoimittajien yhdistys.

Helsinkiläisellä Radouailla on omakohtaisia kokemuksia maahanmuuttajan arjesta ja tutustumisesta suomalaiseen yhteiskuntaan, sillä hän muutti maahan parikymmentä vuotta sitten Marokosta.

Radouai kertoo olevansa otettu tunnustuksesta. Hieman ennen palkitsemistilaisuutta päällimmäisinä tunteina olivat ilo ja jännitys.

”Tämä huomio on meille tosi tärkeä asia”, Radouai sanoo.

Radouai perusti Al-Birrin vuonna 2006, mutta yhdistys löysi vasta vuonna 2013 toimitilat Malmilta. Naisvoimin toimiva yhdistys ei saa rahallista tukea Helsingin kaupungilta tai muilta yhteisöiltä. Yusuf Islamic Center on tarjonnut Al-Birrille tilat ilman vuokraa.

Al-Birrin järjestämään toimintaan osallistuu päivässä Radouain mukaan 200–300 ihmistä, joista valtaosa on tällä hetkellä turvapaikanhakijoita. Yhdistyksen väki on käynyt kertomassa toiminnastaan vastaanottokeskuksissa, ja Malmille on sen myötä alkanut tulla turvapaikanhakijoita myös Vantaalta ja Espoosta.

Al-Birrin tiloissa järjestetään toimintaa, opetusta ja neuvontaa päivittäin. Suomen kieltä on Radouain mukaan opettamassa 17 vapaaehtoista. Yhdistys on havainnut, että vertaistuki on tärkeää etenkin naisille.

”Jotkut tulevat vain puhumaan. He haluavat puhua omaa äidinkieltään.”

Yhdistys myös tarjoaa joka päivä teetä, kahvia ja leipää kaikille nälkäisille.

Radouai toivoo, että kantasuomalaiset ja turvapaikanhakijat sekä muut maahanmuuttajat voisivat tehdä enemmän yhteistyötä. Ja kunnioittaa puolin ja toisin sitä, että maahanmuuttajilla on kaksi kulttuuria: oma ja suomalainen.

”Yhdistys ei kysy uskontoa tai väriä. Me autamme kaikki ihmisiä, jotka tarvitsevat apua.”

Radouain mielestä maahanmuuttajilla on nykyisin paljon paremmat lähtökohdat aloittaa integroituminen. Kun hän tuli Suomeen, ei esimerkiksi tulkkausapua ollut tarjolla samaan tapaan kuin nykyisin. Pelkästään tämä saattoi vaikuttaa joidenkin kohdalla siten, että kynnys suomalaiseen yhteiskuntaan tutustumiseen pääsi nousemaan korkeaksi heti kättelyssä.

Radouai näkee, että Al-Birr auttaa toiminnallaan myös viranomaisia. Tämän vuoksi ja myös toiminnan jatkumisen varmistamiseksi olisikin hänen mukaansa toivottavaa, että yhdistys alkaisi saada tukea Helsingin kaupungilta.

”Ilman rahoitusta ei voi jatkaa loputtomiin.”

Kaupunkitoimittajien yhdistys edustaa liki sataa Helsingin seudun asioita seuraavaa uutistoimittajaa. Yhdistys on valinnut Vuoden kaupunkilaisen jo 19. kertaa. Valinnalla halutaan nostaa esiin niitä ihmisiä, jotka haluavat pyyteettömästi parantaa ihmisten hyvinvointia alueella.

Viime vuonna Vuoden kaupunkilaiseksi valittiin Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmän yhteisöpalvelu Facebookiin perustanut kaupunkisuunnitteluaktiivi Mikko Särelä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat