Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo ja Vantaa valmiit pilkkomaan Uudenmaan, Hanko vastustaa – ”Metropolialue on meille kirosana”

Vantaan kaupunginhallituksen johtaja arvostelee hallitusta kaupunkipoliittisesta osaamattomuudesta.

Kaupunki
 
Helsingin seudun kolmen suurimman kaupungin kaupunginhallituksien kokoomuslaiset johtajat kannattavat Uudenmaan itsehallintoalueen pilkkomista kahteen osaan. Kuvassa Vantaan Tapani Mäkinen (vas.), Espoon Markus Torkki ja Helsingin Tatu Rauhamäki.
Helsingin seudun kolmen suurimman kaupungin kaupunginhallituksien kokoomuslaiset johtajat kannattavat Uudenmaan itsehallintoalueen pilkkomista kahteen osaan. Kuvassa Vantaan Tapani Mäkinen (vas.), Espoon Markus Torkki ja Helsingin Tatu Rauhamäki.

Helsingin seudun suurten kaupunkien Espoon ja Vantaan johtavat poliitikot ovat valmiita pilkkomaan Uudenmaan kahteen osaan.

Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) esitti HS:n haastattelussa keskiviikkona, että Uudellemaalle perustettaisiin kaksi itsehallintoaluetta yhden sijaan. Rauhamäen mielestä suunniteltu alue olisi liian suuri.

”Pukkilan, Hangon ja Loviisan kaltaisten Uudenmaan reuna-alueiden ja tämän ydinseudun yhdistävät asiat ovat aika pieniä. Alueilla on enemmän erottavia kuin yhdistäviä tekijöitä”, Rauhamäki sanoi.

Samaa mieltä ovat Vantaan kaupunginhallitusta johtava Tapani Mäkinen (kok) ja Espoon kaupunginhallitusta vetävä Markus Torkki (kok).

”Näyttää siltä, että nykyiseltä hallitukselta puuttuu kaupunkipolitiikka. Ei voi olla niin, että Uusimaa ja Kainuu tulevat samasta tuutista ulos. Niitä on arvioitava omina alueinaan”, Mäkinen sanoo.

”Mielestäni suunniteltuja itsehallintoalueita on liikaa, mutta Uusimaa on liian iso yhdeksi itsehallintoalueeksi.”

Torkki pitää yhtä aluetta Uudellemaalle ”jo matemaattisesti” järjettömänä.

”Nyt kaavailluista alueista pienin on Espoon Leppävaaran kokoinen. Onko siis järkevää, että toisaalla hallinnoidaan Leppävaaran kokoista aluetta ja Uudellamaalla 1,6 miljoonan asukkaan aluetta”, Torkki kysyy.

Hallitus on kaavaillut Suomeen 15 sote-aluetta ja 18 itsehallintoaluetta. Itsehallintoalueiden rajat pohjaisivat nykyisiin maakuntarajoihin. Maakuntarajojen mukaan Uudellemaalle tulisi yksi hallintoalue, johon kuuluisi 26 kuntaa ja yli 1,6 miljoonaa ihmistä.

Rauhamäen mielestä Helsingin seudun liikenteen (HSL) jäsenkunnat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi, Kerava ja Sipoo voisivat perustaa yhden itsehallintoalueen. Niissä asuu noin 1,2 miljoonaa asukasta. Loput seudun kunnat voisivat Rauhamäen mielestä perustaa toisen itsehallintoalueen.

”Nämä kaksi itsehallintoaluetta voisivat muodostaa yhden sote-alueen. Tämä ei vaikuttaisi millään ratkaisevalla tavalla sote-järjestelmään”, Rauhamäki sanoo.

Espoon Torkki ei halua vielä ottaa kantaa siihen, miten itsehallintoalueet pitäisi muodostaa. Hänen mielestään nyt on syytä miettiä, miten Helsingin seutu saataisiin mahdollisimman toimivaksi asukkaiden ja yritysten näkökulmasta.

”Fakta on, että tänne tulee vuosittain yli 10 000 uutta ihmistä. Päälle tulevat vielä turvapaikanhakijat, joista puolet tulee tänne. Suurin kysymys on, miten me tähän kasvuun vastaamme. Tärkeää on myös pohtia, miten saamme tänne hyviä yrityksiä ja elinvoimaa”, Torkki sanoo.

”Toivotaan, että tästä löytyy yhteistä näkemystä. Jos ratkaisuja ei löydy, niin silloin edessä on juuri tämä 1,6 miljoonan asukkaan alue.”

Uudenmaan länsirajalla Hangossa juuri tämä 1,6 miljoonan asukkaan alue olisi toivottavin ratkaisu.

”Tuossa [Rauhamäen] ehdotuksessa meidän kirosanamme eli metropolihallinto lähtisi erkanemaan muusta alueesta”, sanoo Hangon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Kavander (sd).

”Rehellisesti sanottuna Hangossa on nyt noin 2000 espoolaista ja helsinkiläistä, jotka eivät maksa tänne veroja, mutta käyttävät jatkuvasti meidän palvelujamme. He siis sälyttävät aiheuttamiaan kuluja meille. Olen sitä mieltä, että Uudenmaan pitäisi muodostaa yhden alueen.”

Itsehallintoalueille on kaavailtu paljon valtaa. Ne saisivat todennäköisesti esimerkiksi omat vaaleilla valittavat valtuutettunsa ja verotusoikeuden.

Vantaan Mäkinen muistuttaa, että kyseessä on samalla todella suuri verotukseen ja valtionosuuksiin tuleva uudistus.

”Tämä on dramaattisen iso ja varsin nopeassa aikataulussa tehtävä uudistus.”

Hangon Kavanderin mielestä Uudenmaan suuri itsehallintoalue olisi perusteltu juuri siksi, että se takaisi seudun syrjäisempien seutujen toimeentulon.

”Helsingissä tuijotetaan tässä asiassa omaa napaa, eikä ajatella muuta maata. Muu Suomi ruokkii todellisuudessa Helsinkiä, koska täältä lähtee sinne suuri osa työikäisestä väestöstä”, Kavander sanoo.

Itäisellä Uudellamaalla sijaitsevassa Pukkilassa Rauhamäen ehdotusta pidetään harkitsemisen arvoisena.

”En torjuisi ehdotusta suoralta kädeltä, sillä tulisihan alueesta todella suuri. Meillä ja muissa reunakunnissa huolta aiheuttaa se, mitä tämä tarkoittaa lähipalveluille. Olemme nähneet, etteivät tällaiset hankkeet tuo meille mitään hyvää vaan näissä viedään yleensä jotain pois”, sanoo kunnanjohtaja Juha Myyryläinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat