Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo ja Vantaa pilkkoisivat Uudenmaan

Hanko vastustaa kahtiajakoa: ”Metropolialue on meille kirosana.”

Kaupunki
 
Helsingin seudun kolmen suurimman kaupungin kaupunginhallituksien kokoomuslaiset johtajat kannattavat Uudenmaan itsehallintoalueen pilkkomista kahteen osaan. Kuvassa Vantaan Tapani Mäkinen (vas.), Espoon Markus Torkki ja Helsingin Tatu Rauhamäki.
Helsingin seudun kolmen suurimman kaupungin kaupunginhallituksien kokoomuslaiset johtajat kannattavat Uudenmaan itsehallintoalueen pilkkomista kahteen osaan. Kuvassa Vantaan Tapani Mäkinen (vas.), Espoon Markus Torkki ja Helsingin Tatu Rauhamäki.

Helsingin seudun suurten kaupunkien, Helsingin, Espoon ja Vantaan, johtavat poliitikot ovat valmiita pilkkomaan Uudenmaan kahteen osaan.

Helsingin kaupunginhallitusta johtava Tatu Rauhamäki (kok) esitti, että Uudellemaalle perustettaisiin kaksi itsehallintoaluetta yhden sijaan (HS 30.12.).

”Pukkilan, Hangon ja Loviisan kaltaisten Uudenmaan reuna-alueiden ja tämän ydinseudun yhdistävät asiat ovat aika pieniä. Alueilla on enemmän erottavia kuin yhdistäviä tekijöitä”, Rauhamäki sanoi. Rauhamäen mielestä hallituksen suunnittelema alue olisi liian suuri.

Samaa mieltä ovat Vantaan kaupunginhallitusta johtava Tapani Mäkinen (kok) ja Espoon kaupunginhallitusta vetävä Markus Torkki (kok).

”Näyttää siltä, että nykyiseltä hallitukselta puuttuu kaupunkipolitiikka. Ei voi olla niin, että Uusimaa ja Kainuu tulevat samasta tuutista ulos. Niitä on arvioitava omina alueinaan”, Vantaan Mäkinen sanoo.

”Mielestäni suunniteltuja itsehallintoalueita on liikaa, mutta Uusimaa on liian iso yhdeksi itsehallintoalueeksi.”

Espoon Torkki pitää yhtä aluetta Uudellemaalle ”jo matemaattisesti” järjettömänä.

”Nyt kaavailluista alueista pienin on Leppävaaran kokoinen. Onko siis järkevää, että Uudellamaalla hallinnoidaan 1,6 miljoonan asukkaan aluetta?”

Hallitus on kaavaillut Suomeen 18 itsehallintoaluetta, joiden rajat pohjaisivat nykyisiin maakuntarajoihin. Siten Uudellemaalle tulisi yksi hallintoalue, johon kuuluisi 26 kuntaa ja yli 1,6 miljoonaa ihmistä.

Rauhamäen mielestä Helsingin seudun liikenteen (HSL) jäsenkunnat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi, Kerava ja Sipoo voisivat perustaa yhden itsehallintoalueen ja loput seudun kunnat toisen.

Espoon Torkki ei halua vielä ottaa kantaa siihen, miten itsehallintoalueet pitäisi muodostaa. Hänen mielestään nyt on syytä miettiä, miten Helsingin seutu saataisiin mahdollisimman toimivaksi asukkaiden ja yritysten näkökulmasta.

Uudenmaan länsirajalla Hangossa sen sijaan yksi hallintoalue Uudellemaalle olisi toivottavin ratkaisu.

”Tuossa [Rauhamäen] ehdotuksessa meidän kirosanamme eli metropolihallinto lähtisi erkanemaan muusta alueesta”, sanoo Hangon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Kavander (sd).

Uudenmaan suuri itsehallintoalue olisi hänen mielestään perusteltu, koska se takaisi syrjäisempien seutujen toimeentulon.

”Helsingissä tuijotetaan tässä asiassa omaa napaa, eikä ajatella muuta maata. Muu Suomi ruokkii todellisuudessa Helsinkiä, koska täältä lähtee sinne suuri osa työikäisestä väestöstä.”

Itsehallintoalueet saisivat todennäköisesti paljon valtaa ja esimerkiksi verotusoikeuden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat