Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkkaat jäät houkuttelevat ulkoilijoita, mutta palomestarin mukaan jäille ei ole Uudellamaalla nyt mitään asiaa

Kaupunki
 
Ritva Siltalahti / Lehtikuva
Vantaanjoki maanantaina.
Vantaanjoki maanantaina. Kuva: Ritva Siltalahti / Lehtikuva

Kirkkaat, lumettomat jäät houkuttelevat luistelijoita ja muita ulkoilijoita kokeilemaan jäiden kestävyyttä Uudellamaalla. Jäille ei kuitenkaan vielä pitäisi missään tapauksessa mennä, varoittaa päivystävä palomestari Jari Vuoripuro Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksesta.

Poliisi ja pelastuslaitoksen yksiköt ovat olleet huolissaan jäällä ulkoilleiden turvallisuudesta – jopa siinä määrin, että viranomaiset kehottivat uudenvuodenaattona ihmisiä poistumaan Tuusulanjärven jäiltä. Vielä iltapäivällä pelastuslaitoksen yksikkö lähti kiertämään järveä siltä varalta, että riskinottajia näkyisi.

”Jäät ovat todella ohuet sen tiedon mukaan, mitä olemme saaneet, eli sinne ei ole mitään asiaa mennä. Rannalla saattaa näyttää hyvältä, mutta pidemmällä jää on yleensä ohuempaa”, sanoo päivystävä palomestari Vuoripuro.

Eilen keskiviikkona luistelija hukkui Espoossa Bodominjärvellä. Onnettomuuden jälkeen toinenkin luistelija putosi jäihin, mutta hänet ehdittiin pelastaa. Vuoripuro on kuullut myös muista jäihin vajoamisista.

Hän ihmettelee, että surullisista uutisista huolimatta jäille menijöitä riittää.

”Pitäisihän se yleisesti ymmärtää, että kun on vain pari–kolme päivää ollut pakkasta, ei se jää välttämättä ole kauhean hyvässä kunnossa. Se ei auta, jos kokee olevansa kokenut retkiluistelija, jos vauhti on kova ja joutuu yllättäen sulaan kohtaan. Se on hengellä leikkimistä”, Vuoripuro sanoo.

Kuinka kauan aikaa jäihin pudonneella on pelastautua?

”Se riippuu vaatetuksesta, mutta se on joka tapauksessa niin lyhyt aika, ettei sitä kannata kokeilla”, Vuoripuro vastaa.

Palomestari muistuttaa, että tavalliset talvivaatteet tulevat hetkessä todella raskaiksi imiessään vettä sisäänsä. Märästä jäänreunasta ei saa otetta – varsinkaan, jos se murtuu aina uudestaan.

”Siinä kierähtää takaisin jäänkuoren alle.”

Vaikka pelastajat olisivat jo valmiina rannalla, jäihin kauempana pudonnutta ei välttämättä ehditä pelastaa.

”Vaikka meillä on käytössä pelastuslautat ja muut millä pääsemme vähän paremmin etenemään, kyllä se melko työlästä on edetä jääsohjossa, kun välillä pettää ja välillä pitää. Se on hidasta”, Vuoripuro sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat