Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asukasyhdistys valmistelee Espoossa tutkintapyyntöä vastaanottokeskuksen jätevesistä

Asukasyhdistys epäilee vastaanotto­keskuksen päästävän puhdistamattomia jätevesiä luontoon. Uudenmaan ely-keskuksen mukaan tästä ei ole näyttöä.

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Siikajärvi sijaitsee Nuuksion kansallispuiston puiston kupeessa.
Siikajärvi sijaitsee Nuuksion kansallispuiston puiston kupeessa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Siikajärvi

Osa Espoon Siikajärven asukkaista epäilee alueen vastaanottokeskuksen laskevan jätevesiä puhdistamattomana luontoon. Alueen asukasyhdistys on tekemässä asiasta tutkintapyyntöä poliisille.

Jätevedenpuhdistamon ympäristölupa on annettu vuonna 2005 kiinteistössä toimivalle koulutuskeskukselle ja sen asuntolalle. Kiinteistö on rakennettu koulutuskäyttöön ja nykykäyttöä pienemmälle ihmismäärälle. Tällä hetkellä kiinteistössä asuu 320 ihmistä.

Siikajärveläiset epäilevät, että nykyinen jätevedenpuhdistamo on riittämätön nykyiselle asukasmäärälle.

Uudenmaan ely-keskuksesta vakuutetaan, että näytteenoton perusteella jätevedenpuhdistamo toimii oikein hyvin.

On epäily siitä, että osa jätevesistä ohjataan hulevesiin ohi puhdistamon, sanoo Siikajärven asukasyhdistyksen puheenjohtaja Mia Selroos-Palmgren.

”Asukkaita on alkanut epäilyttää tämä siksi, että siellä on joitakin paikkoja koko ajan kosteina, esimerkiksi yksi peltoalue. Ne ovat olleet kosteina silloinkin, kun muu maasto ei ole.”

Myös hulevesioja on hänen mukaansa tulvinut viime aikoina. ”Se oli täynnä harmaata vettä. Jos sinne ohjataan keittiön käyttövesiä tai jossain on joku putkirikko, niin luulisi sen kiinnostavan myös viranomaisia.”

Vastaanottokeskus ei ole antanut lukuja käytetystä veden määrästä suhteessa jätevedenpuhdistamon kautta kulkevaan veteen, sanoo Selroos-Palmgren. Tämä huolestuttaa paikallisia entisestään.

”Kysymys on meidän juomavedestämme. Meidänkin perheemme on asunut tuolla lähes sata vuotta. Juomme luonnonlähdekaivosta, joka sijaitsee heti Heinäslammesta laskevan puron vieressä”, Selroos-Palmgren sanoo. ”Isoäitini käy edelleen siinä purossa joka aamu uimassa, vaikka häntä on varoitettu tekemästä niin.”

Ely-keskus ei toistaiseksi epäile vastaanottokeskuksen laskevan jätevesiään luontoon.

”Tulin juuri tarkastuskäynniltä sieltä, eikä ainakaan silmämääräisesti vaikuta siltä. Ei siellä ojissa näkynyt jätevesiä. Sen kyllä haistaisi”, sanoo ylitarkastaja Ari Kangas.

Kankaan mukaan asiaa tutkitaan parhaillaan. ”En minä voi asukkaiden epäilyjä täysin tyrmätäkään. Me selvitämme tätä asiaa nyt.”

Vastaanottokeskuksen toimintaa pyörittää Barona-konserniin kuuluva Luona-yhtiö. Luonan mukaan ei ole mahdollista, että osa jätevesistä kulkeutuisi puhdistamattomana luontoon, kertoo kiinteistöistä vastaava johtaja Marko Sivula Luonasta.

”Ei ole lukujen valossa mahdollista, että jotain valuisi sivuun. Olemme saaneet vedenkulutuksesta vastaavat laitteet kuntoon, ja nyt tiedämme tarkkaan kuinka paljon vettä kuluu.”

Vastaanottokeskuksen juomavesikaivosta saa vettä enimmillään 50 kuutiota vuorokaudessa. Keskuksen jätevedenpuhdistamo puhdistaa vettä noin 30–40 kuutiota vuorokaudessa, mikä vastaa suunnilleen keskuksen asukkaiden käyttämän veden määrää.

Tarkkoja lukuja ei kuitenkaan ole kerrottu naapurustolle.

Paikallisten epäilyjä on siivittänyt se, että aluksi vastaanottokeskuksen vain osittain puhdistettuja jätevesiä ohjattiin luontoon. Vedet päätyivät lopulta lähellä sijaitsevaan Heinäslampeen. Uudenmaan ely-keskus on jättänyt asiasta tutkintapyynnön Länsi-Uudenmaan poliisille.

Siikajärven vastaanottokeskus sijaitsee Nuuksion kansallispuiston kupeessa lähellä Natura-aluetta.

Kaisa Rautaheimo / HS
Paikallisten nykyisiä epäilyjä on ruokkinut se, että aluksi Siikajärven vastaanottokeskuksen vain osittain puhdistettuja jätevesiä ohjattiin luontoon. Uudenmaan ely-keskus on jättänyt asiasta tutkintapyynnön.
Paikallisten nykyisiä epäilyjä on ruokkinut se, että aluksi Siikajärven vastaanottokeskuksen vain osittain puhdistettuja jätevesiä ohjattiin luontoon. Uudenmaan ely-keskus on jättänyt asiasta tutkintapyynnön.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat