Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoret joivat viiniä puistossa Helsingissä 1970, poliisi ampui varoitus­laukauksen – ”voiman­käyttöön liittyvä koulutus oli nimellistä”

”Varoituslaukausten ampuminen juopottelijoille ei olisi tämän päivän toimintamalli missään tapauksessa”, komisario Pekka Kallio sanoo. Nykyään ampumisesta on tiukat säännöt, ja poliisit käyttävät etelälamauttimia.

Kaupunki
 
Erkki Laitila / HS
Aseistautuneita poliiseja Helsingin Etyk-kokouksen aikaan elokuussa 1975.
Aseistautuneita poliiseja Helsingin Etyk-kokouksen aikaan elokuussa 1975. Kuva: Erkki Laitila / HS

Viisi nuorta joi punaviiniä ja pelasi ”rahanheittopeliä” Sibeliuksen puistossa Taka-Töölössä keskiviikkoiltana. Poliisi tuli paikalle. Kun yksi pojista yritti poistua paikalta viinipullo mukanaan, poliisi ampui varoituslaukauksen. Alkoi lyhyt takaa-ajo, joka päättyi pidätykseen.

Tarina kuulostaa absurdilta, mutta se on täyttä totta – näin uutisoitiin Helsingin Sanomissa vuonna 1970. Tapausta pidettiin sen verran mitättömänä, että se oli kuitattu pienellä maininnalla sivun oikeassa ylälaidassa.

Jos poliisi nykyään ammuskelisi varoituslaukauksia juopotteleville nuorille, juttu pääsisi lehden kärkipaikalle.

Poliisi ei saa enää käyttää asetta muuten kuin viimeisenä voimakeinona eli silloin kuin muita vaihtoehtoja ei enää ole.

Komisario Pekka Kallio Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että käytännöt ovat muuttuneet radikaalisti parissakymmenessä vuodessa.

”Varoituslaukausten ampuminen juopottelijoille ei olisi tämän päivän toimintamalli missään tapauksessa. Kynnys aseenkäyttöön on todella korkea.”

Kallion mukaan voimankäyttökoulutus on mennyt valovuoden eteenpäin.

”Ennen voimankäyttöön liittyvä koulutus oli nimellistä, nyt se on todella tarkkaa.”

Virka-asetta kantaakseen täytyy suorittaa säännöllisesti tietyt harjoitukset ja tasokokeet. Jokaisesta poliisin aseenkäytöstä tehdään aina joko rikostutkinta tai poliisitutkinta, joissa voimakeinon perusteet kirjataan.

Poikkeuksena ovat eläinten lopettamiset. Ne ovatkin Kallion mukaan yleisimpiä tilanteita, joissa poliisi joutuu ampumaan.

Koulutuksen ja sääntöjen päivittämisen lisäksi ampumista on vähentänyt etälamauttimien käyttö. Ne hoitavat saman tehtävän asetta hellävaraisemmin.

”Etälamauttimien käyttöönotto noin kymmenen vuotta sitten on suurin muutos, mitä työssä on tapahtunut aikoihin”, kertoo Kallio.

HS:n keväällä keräämien tietojen mukaan Suomessa on kuollut poliisin voimankäytön seurauksena 2000-luvulla viisi ihmistä.

Yhdysvalloissa vastaava luku oli 5 600. Myös muuhun Eurooppaan verrattuna Suomen poliisi joutuu turvautumaan aseeseensa harvoin.

Poliisin voimankäyttöä tutkinut rikostarkastaja Markus Terenius kertoi huhtikuussa HS:n haastattelussa, että vielä 1980- ja 1990-luvuilla tuomioistuimet antoivat poliisille joitakin langettavia tuomioita virheistä voimankäyttötilanteissa. Sen jälkeen toimintatavat muuttuivat.

Muutos näkyi myös uudessa poliisilaissa, joka säädettiin vuonna 1995. Sen mukaan ”ampuma-asetta voidaan käyttää vain silloin, kun lievempää keinoa tilanteen hoitamiseksi ei ole käytettävissä ja kyseessä on välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttäminen.”

Punaviinin nautiskelu puistossa ei täyttäisi näitä kriteereitä.

Helsingin Sanomien arkisto
Poliisin ampumat varoituslaukaukset kuitattiin 15 rivin pikku-uutisella Helsingin Sanomissa 25. joulukuuta 1970.
Poliisin ampumat varoituslaukaukset kuitattiin 15 rivin pikku-uutisella Helsingin Sanomissa 25. joulukuuta 1970.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat