Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malmille avattiin retropelihalli

Kaupunki
 
Malmille avattiin vanhan liiton pelihalli – tällaista siellä on
Malmille avattiin vanhan liiton pelihalli – tällaista siellä on
Helsingin Malmille avattiin loppusyksystä Sugoi-niminen pelihalli. Sieltä löytyy kymmeniä klassisia pelejä 1990- ja 2000-luvuilta, muun muassa Street Fighter II. Kävimme katsomassa, millainen paikka on – ja pitihän siellä muutamaa peliäkin testata. Toimittaja: Juho Typpö HS, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru HS

Malmi Kolikoilla toimivat videopelit, arcade-pelit, olivat aikanaan teknisesti ylivertaisia kotikoneisiin verrattuna. 1990-luvun lopulla kotitietokoneet ja pelikonsolit alkoivat kuitenkin olla jo niin tehokkaita, että kolikkopelien kysyntä käytännössä hävisi.

Pian vuosituhannen vaihteen jälkeen suurin osa pelihalleista oli jo suljettu, kuten Suomessa toimineet Pelikaanit.

Mutta eivät hallit täysin historiaa ole: Malmille avattiin syksyllä uusi pelihalli nimeltä Sugoi (japaniksi mahtava). Se herättää takuuvarmasti nostalgisia väreitä niissä, jotka ovat syytäneet kolikoita pelilaitteisiin 1990-luvulla.

Varastohalliin rakennetussa Sugoissa on noin 30 peliä 1990- ja 2000-luvuilta. Valikoimaan kuuluuvat muun muassa Super Street Fighter II Turbo, Metal Slug 3, Gunbird, Klax, King of Fighters XIII ja Tekken 3.

Sugoita pyörittää 30-vuotias Markus Autio. Hän on kerännyt vanhoja pelikoneita harrastuksena jo kymmenisen vuotta.

”Jossain vaiheessa aloin miettiä, että kiinnostaisikohan näiden pelaaminen muitakin kuin minua ja kaveripiiriäni.”

Suurin osa Sugoin laitteista on Segan aikanaan valmistamia geneerisiä runkoja, joihin pystyy helposti vaihtamaan muidenkin julkaisijoiden pelejä.

Pelit Autio keräsi ennen Sugoin perustamista, mutta kabinetteja piti tilata ”pari merikontillista.” Pelikoneet maksoivat Aution mukaan muutaman sata euroa kukin. Kuljetus meriteitse kustansi paljon enemmän.

”Onneksi pelikabineteilla on hyvä jälleenmyyntiarvo. Jos näitä joutuu joskus myymään, niin esimerkiksi Britanniassa tai Ranskassa saisin helposti omani takaisin.”

Suomessa vanhoja pelikoneita ei löydy enää kovin monesta paikasta. Jätkäsaaressa on flipperihalli Extraball ja Linnanmäellä sekä Tuurin kyläkaupassa joitakin kolikkopelejä, lähinnä 2000-luvun valopistooli- ja autopelejä.

1990-luvun peliklassikoihin keskittynyt Sugoi onkin löytänyt yleisönsä. Vakioasiakkaita on jo, ja pelaajia tulee Helsingin ulkopuoleltakin.

Asiakkaat ovat pääosin kolmikymppisiä peliharrastajia ja retropelejä suosivia nostalgikkoja. Ainakin nyt tulot kattavat Sugoin pyörityksestä koituvat kulut.

”Henkilökuntaa en kyllä pysty ottamaan. Niin paljon rahaa tämä ei tule ikinä tekemään. Tuleva kevät kertoo aika paljon, mihin suuntaan toimintaa täytyy kehittää – pitääkö esimerkiksi aukioloaikoja muuttaa johonkin suuntaan”, Autio sanoo.

Sugoin valikoimakin tulee silloin tällöin vaihtumaan sen mukaan, mitkä pelit ovat suosittuja.

Aution kaikkien aikojen suosikkipeli on toimintastrategia Rampart, jota ei vielä löydy Sugoista. Peli Autiolla kyllä on, mutta pelaamiseen tarvittavia trackball-ohjaimia ei ole vielä saatu sovitettua kabinetteihin.

”Minulla on ajatus, miten saan sen tänne pelattavaksi. Sitten kun onnistun, joudun kyllä ottamaan jonkun kaverin tänne töihin, jotta pääsen itse pelaamaan.”

Sugoi (Ormuspellontie 12, 2. kerros). Avoinna ma–pe klo 17–21 ja la–su klo 14–18. Sisäänpääsymaksu 7,50 euroa, pelit ilmaisia.

Esa Syväkuru / HS
HS:n toimittaja Juho Typpö testaa vanhaa videopeliä Sugoi-pelihallissa.
HS:n toimittaja Juho Typpö testaa vanhaa videopeliä Sugoi-pelihallissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat