Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tervetuloa hiljainen raitiovaunukyyti – ensimmäinen Artic-raitiovaunu saapuu Helsinkiin kahden viikon päästä

Kaupunki
 
Matti Nousiainen / HS
Ensimmäinen sarjatuotantovaiheen Artic-vaunu saapuu Helsinkiin kahden viikon päästä.
Ensimmäinen sarjatuotantovaiheen Artic-vaunu saapuu Helsinkiin kahden viikon päästä. Kuva: Matti Nousiainen / HS

Helsingin uusia raitiovaunuja alkaa tupsahdella kaupunkiin kahden viikon päästä. Ensimmäinen sarjatuotantovaiheen Artic-raitiovaunu on viettänyt viime viikot koeajoradalla Kajaanin Otanmäessä Transtechin tehtaalla.

”Ensimmäinen vaunu saapuu rekan kyydissä 19. päivä tammikuuta, ja sen jälkeen uusia vaunuja tulee kolmen neljän viikon välein. Ensimmäinen vaunu pääsee ajoon muutamien säätöjen jälkeen, näillä näkymin helmikuussa”, kertoo HKL:n kehittämispäällikkö Ollipekka Heikkilä.

Kaksi sarjatuontantovaihetta edeltänyttä Artic-vaunun esisarjavaunua on ollut koekäytössä Helsingin raitiolinjoilla kesästä 2013 lähtien. Heikkilän mukaan koevaunut ovat toimineet erittäin hyvin eikä niihin ole tarvinnut tehdä suuria muutoksia.

Helsingin mäkinen ja mutkainen raitiotieverkko on raitiovaunujen valmistajille pulmallinen. 2000-luvun taitteessa hankitut saksalaisen Bombardierin valmistamat Variotram-matalalattiavaunut ovat olleet tiuhaan korjauksessa.

Variotramissa telit, joissa pyörät ovat, eivät käänny. Siksi vaunu ei pysty myötäilemään rataa jyrkissä mutkissa. Tästä aiheutuu rasitusta sekä vaunulle että radalle.

Uusissa Artic-vaunuissa on muiden uudistusten lisäksi kääntyvät telit. Näin rasitus jyrkissä mutkissa pienenee ja vaunun liike muuttuu huomattavasti tasaisemmaksi ja hiljaisemmaksi.

Uusia Artic-vaunuja sijoitetaan ainakin aluksi kaikille linjoille. Vaunuja tulee ensimmäisessä vaihessa 40.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat