Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannet perheet tekevät loma-aikaan päiväkotioharit Helsingissä

Ilmoittamattomien poissaolojen takia päiväkodit joutuvat pitämään liikaa henkilökuntaa töissä.

Kaupunki
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Helsingin päiväkodeissa on reilut 22000 lasta. Heistä noin viidesosalle haettiin hoitopaikkaa joulun välipäiviksi. Kuvassa päiväkoti Axel.
Helsingin päiväkodeissa on reilut 22000 lasta. Heistä noin viidesosalle haettiin hoitopaikkaa joulun välipäiviksi. Kuvassa päiväkoti Axel. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Tuhannet perheet tekevät Helsingin päiväkodeille oharit loma-aikoina. Esimerkiksi joulun välipäivinä Helsingin päiväkodeista hoitopaikka on varattu noin 4 400 lapselle. Heistä hoitoon saapuu kuitenkin vain noin puolet eli 2 200 lasta.

Helsingin kaupungin omissa päiväkodeissa on yhteensä hieman yli 22 000 lasta.

Ilmoittamattomien poissaolojen takia päiväkodit joutuvat pitämään liikaa henkilökuntaa töissä. Varhaiskasvatusvirasto on kuitenkin oppinut varautumaan vuosien kokemuksen opettamana tilanteeseen.

”Kokemus on opettanut, ettemme varaa hoitohenkilökuntaa meille ilmoitetun määrän mukaisesti”, sanoo Latokartanon varhaiskasvatusalueen päällikkö Kirsi Mustila.

”Henkilökuntaa on vähän liikaa, mutta ei se mikään haittatekijä ole.”

Varhaiskasvatusvirasto ei ole selvittänyt syitä sille, miksi lasten poisjääntiprosentti on joulun välipäivien aikaan näin suuri.

”Syynä voi olla se, että lapsi pääseekin vaikka mummolaan hoitoon tai sitten vanhemmille järjestyykin lomaa. Hakemuksissa on varmasti lähdetty siitä, että lapsi tarvitsee oikeasti hoitopaikan. Niitä poisjääntejä vaan tulee näin isossa mittakaavassa aika paljon”, Mustila sanoo.

Osaltaan poisjääntien suuri osa saattaa johtua siitä, että päiväkodit pyytävät vanhempia ilmoittamaan joulua koskevat loma-aikansa jo marraskuun alussa.

Helsinki on jakautunut 13 varhaiskasvatusalueeseen. Mustila sanoo, että jokaisella alueella välipäivinä on ollut toiminnassa yhdestä kahteen päiväkotia. Ylivoimaisesti suurin osa kaupungin päiväkodeista on ollut joulun välipäivät kiinni, sillä Helsingissä on yhteensä hieman alle 280 päiväkotia.

”Osa asiakkaista on purnannut siitä, miksi oma päiväkoti ei ole ollut auki. Me olemme yrittäneet selittää, että päiväkodin pyörittäminen vaatii kohtuuttoman paljon henkilökuntaa tällaisena aikana. Siksi me keskitämme toimintaa tiettyihin taloihin”, Mustila sanoo.

Mustila arvioi, että lapsien kannalta välipäivien olosuhteet ovat todella hyvät.

”Kun lapsia on vähemmän, niin heidän on kivempi leikkiä siellä kaikessa rauhassa, mutta kuitenkin kavereiden ympäröimänä.”

Katso vuoden päätapahtumat noin kahdessa minuutissa
Katso vuoden päätapahtumat noin kahdessa minuutissa
Vuosi 2015 ei jää historiaan rauhan vuotena. Terrori-iskut ja pakolaiskriisi koettelivat Eurooppaa, kotimaassa hallituskin kävi hajoamisen partalla. HSTV:n pariminuuttinen vuosikatsaus palauttaa mieliin kuluneen vuoden päätapahtumat. Toimittaja: Esa Juntunen, kuva: HSTV & Reuters, musiikki: Timbre & OnlyTheGhosts & Bronxio / Freesound.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat