Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi raitiovaunu saapuu kahden viikon päästä

Artic-vaunu pääsee ajoon helmikuussa.

Kaupunki
 
Matti Nousiainen / HS
Ensimmäinen sarjatuotantovaiheen Artic-vaunu saapuu Helsinkiin kahden viikon päästä.
Ensimmäinen sarjatuotantovaiheen Artic-vaunu saapuu Helsinkiin kahden viikon päästä. Kuva: Matti Nousiainen / HS

Helsingin alkaa tupsahdella uusia raitiovaunuja kahden viikon päästä. Ensimmäinen sarjatuotantovaiheen Artic-raitiovaunu on viettänyt viime viikot koeajoradalla Kajaanin Otanmäessä Transtechin tehtaalla.

”Ensimmäinen vaunu saapuu rekan kyydissä 19. päivänä tammikuuta, ja sen jälkeen uusia vaunuja tulee kolmen neljän viikon välein”, kertoo HKL:n kehittämispäällikkö Ollipekka Heikkilä.

”Ensimmäinen vaunu pääsee ajoon muutamien säätöjen jälkeen, näillä näkymin helmikuussa.”

Kaksi sarjatuotantovaihetta edeltänyttä Artic-vaunun esisarjavaunua on ollut koekäytössä Helsingin raitiolinjoilla kesästä 2013 lähtien. Heikkilän mukaan koevaunut ovat toimineet erittäin hyvin eikä niihin ole tarvinnut tehdä suuria muutoksia.

Helsingin mäkinen ja mutkainen raitiotieverkko on raitiovaunujen valmistajille pulmallinen. 2000-luvun taitteessa hankitut saksalaisen Bombardierin valmistamat Variotram-matalalattiavaunut ovat olleet tiuhaan korjauksessa.

Variotramissa telit, joissa pyörät ovat, eivät käänny. Siksi vaunu ei pysty myötäilemään rataa jyrkissä mutkissa. Tästä aiheutuu rasitusta vaunulle ja radalle.

Uusissa Artic-vaunuissa on muiden uudistusten lisäksi kääntyvät telit. Näin rasitus jyrkissä mutkissa pienenee ja vaunun liike muuttuu huomattavasti tasaisemmaksi ja hiljaisemmaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat