Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä asuu enemmän lapsia kuin koskaan – tällainen on keskiverto perhe

Helsinkiläislapsi muuttaa useammin kuin maakunnissa asuva lapsi. Silti perheet voivat Helsingissä keskimääräistä paremmin.

Kaupunki
 
Helsinkiläinen perhe selitettynä minuutissa
Helsinkiläinen perhe selitettynä minuutissa
Tältä näyttää tilastoissa tavallinen helsinkiläinen lapsiperhe, se johon kuuluu kaksi aikuista ja 1,67 lasta. Toimittaja: Maija Aalto , grafiikka: Jukka Himanen, Boris Stefanov

Helsingissä asuu enemmän pikkulapsia kuin koskaan historiassa. Alaikäisiä on yhteensä jo yli satatuhatta, ja määrän ennustetaan kasvavan 2030-luvulle asti. Millaisissa perheissä he asuvat – ja miten Helsinki eroaa muusta Suomesta?

Tavallisista tavallisin perhe käsittää Helsingissä pari lasta ja avioparin, mikä ei juuri poikkea koko valtakunnan keskiarvosta. Ero näkyy vähemmistöissä, jotka ovat Helsingissä isompia kuin muualla. Moni lapsi on ainokainen, ja moni vanhempi asuu yksin lasten kanssa – ainakin paperilla.

Tässä jutussa puhutaan lapsiperheestä tilastojen valossa. Se rajaa osan todellisuudesta pois. Lapsella voi esimerkiksi olla virallisesti vain yksi kotiosoite. Oma kokemus perheeseen kuuluvista ihmisistä ei luvuissa näy.

Esikoinen syntyy myöhään

Helsingissä keskimääräinen ensisynnyttäjä on jo kolmissakymmenissä (2014 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella 29,8 vuotta), tuore isä pari vuotta vanhempi. Koko maan ensisynnyttäjät ovat yli vuoden nuorempia.

Pääkaupungissa on koko Suomea isompi osuus sekä korkeasti koulutettuja että pelkän peruskoulun käyneitä.

Pitkä koulutus on perinteisesti siirtänyt lasten saamista etenkin naisilla. Vähiten koulutetuilla miehillä taas on eniten vaikeuksia löytää puoliso. Tämä tosin on muuttumassa ainakin muualla Euroopassa.

Kaikki eivät lapsia tahdokaan. Lapsia haluavista yhä useampi miettii, että yksi on tarpeeksi. Haaveiden perhe on isossa kaupungissa pienempi kuin maalla.

Helsingissä peräti puolet lapsista on perheensä ainoita alaikäisiä. Osa heistä tosin saa sisaruksia myöhemmin, tai sitten sisarukset ovat täysi-ikäisiä tai asuvat muualla.

Yli kolmen lapsen perheeseen kuuluu vain noin 13 prosenttia helsinkiläislapsista. Koko maassa ainokaiset ovat harvinaisempia ja suurperheet yleisempiä kuin Helsingissä.

Jos sisaruksia syntyy, heillä on pienempi ikäero kuin ennen.

Vieraskielistenkin syntyvyys pienenee

Kokonaishedelmällisyys eli lasten määrä naista kohden on Helsingissä pienempi kuin muissa osissa maata.

Helsingin lukua kiskoo ylöspäin vieraskielisten perheiden suuri osuus, mutta vähemmän kuin luulisi.

Suomea, ruotsia tai saamea äidinkielenään puhuvien helsinkiläisten lapsiluku nousi hitaasti vuoteen 2010 mutta on nyt palannut 2000-luvun alun tasolle.

Samaan aikaan vieraskielisten lapsiluku on pienentynyt tasaisesti etenkin afrikkalaisia ja aasialaisia kieliä puhuvien joukossa. Siis tähän asti – suuren turvapaikanhakijoiden joukon vaikutusta ei voi vielä ennustaa.

Helsinkiläislapsi muuttaa usein

Vaikka lapsia on Helsingissä enemmän kuin koskaan aikaisemmin, lapsiperheiden osuus koko väestöstä on yhä pienempi kuin muualla maassa.

Helsingin erikoisuus on nyt se, että lapsiperheistä isompi osuus kuin muualla Suomessa on pikkulapsiperheitä, joissa on alle seitsenvuotiaita lapsia.

Tärkein selitys on sama kuin kaupungin kasvun: muuttoliike. Entistä harvempi lähtee kouluikäisten kanssa pois, mutta osa kuitenkin lähtee. Päivähoitoikäisistä joka neljäs on muuttanut vuoden aikana joko kaupungin sisällä tai sen reunojen yli.

Lapsiperheiden määrä kasvaa eniten alueilla, joille rakennetaan uusia perheasuntoja. Pikkulapsilla on perinteisesti ollut suuri osuus väestöstä vanhoilla pientaloalueilla. Näin on yhä.

Suhteutettuna aikaisempaan väestörakenteeseen rajuin muutos on käynnissä alueilla, joilla lapsiperheitä on ollut aiemmin tuskin lainkaan. Esimerkiksi sopii vaikka Torkkelinmäki.

Joka viidennessä perheessä on yksi aikuinen

Helsinkiläislasten kodissa asuu vain yksi aikuinen useammin kuin muualla maassa. Tosin Helsingissä yleinen vuoroasuminen ei näy tässä tilastossa.

Avopareja ja aviopareja on vanhemmissa suunnilleen samassa suhteessa kuin muuallakin Suomessa.

Perheen aikuiset ovat muuta Suomea useammin samaa sukupuolta. Noin puolet sateenkaariperheiden lapsista asuu Helsingissä. Tilastoissa tosin näkyvät näin vain ne alaikäiset, joiden vanhemmat ovat rekisteröidyssä parisuhteessa.

Pikkulapset ovat Helsingissä päivähoidossa tavallisemmin kuin muualla maassa. Kotona hoidettujen kanssa on hivenen useammin isä. Vuonna 2014 kotihoidon tukea saaneista yhdeksän prosenttia oli Helsingissä miehiä, kun koko maassa osuus oli kuusi prosenttia.

Nuori itsenäistyy parikymppisenä

Tilastoissa perhettä ei enää luokitella lapsiperheeksi sen jälkeen, kun kuopus täyttää 18. Todellisessa elämässä helsinkiläisnuoret muuttavat kotoa parikymppisinä, yhden huoltajan perheissä myöhemmin kuin kahden huoltajan perheissä.

Suurin osa perheistä voi hyvin

Tavallinen helsinkiläisperhe voi hyvin, paremmin kuin suomalaisperhe yleensä.

Valtaosa tuntee itsensä hyvinvoivaksi. Esimerkiksi yhdeksän kymmenestä helsinkiläisnuoresta ajattelee, että elämällä on päämäärä. Jos taas katsotaan mediaanituloja, helsinkiläisen perheen jäsen on taloudellisesti vahvemmilla kuin verrokkinsa koko maassa tai yksin asuva.

Tuloerot ovat kuitenkin helsinkiläiskodeissa muuta maata jyrkempiä: sekä eniten ansaitsevia että köyhimpiä lapsiperheitä on enemmän.

Helsinkiläiset lapset asuvat pienituloisissa kotitalouksissa useammin kuin helsinkiläiset yleensä. Riski on erityisen suuri yksinhuoltajaperheissä ja monilapsisissa perheissä.

Alueelliset erot ovat isoja. Erityisen paljon köyhiä pikkulapsia on Jakomäen, Mellunkylän, Pasilan, Vuosaaren ja Vartiokylän peruspiireissä.

Perheitä koettelevat työttömyys, köyhyys ja päihdeongelmat kasautuvat osin samoille ihmisille ja periytyvät herkästi.

Toisaalta hyviäkin merkkejä on ilmassa. Helsingissä esimerkiksi lastensuojelun asiakkaina olevien lasten osuus kaikista lapsista pieneni vuonna 2014 alle kymmeneen prosenttiin. Yhä suurempi osa saa apua avohuollosta eikä ole joutunut esimerkiksi huostaan otetuksi.

Juttuun on haastateltu Väestöliiton Anneli Miettistä, Helsingin kaupungin tietokeskuksen Pekka Vuorta ja Kia Aarniota Sateenkaariperheet ry:stä. Lähteinä myös Helsingin tietokeskus, Kuusikko-työryhmä, THL, Tilastokeskus, Väestöliitto ja Väestörekisterikeskus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat