Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kissalaakson nuoriso lähtee Korkeasaaresta

Lumileopardin pennuista yksi matkaa Yhdysvaltoihin ja kaksi Ranskaan.

Kaupunki
 
Mari Lehmonen / Korkeasaari
Lumileopardin neloset ovat ilahduttaneet Korkeasaaressa kävijöitä puolitoista vuotta. Kesäkuussa katras oli vielä koossa, mutta kuvaushetken jälkeen yksi pennuista on jo ennättänyt lähteä pois Suomesta.
Lumileopardin neloset ovat ilahduttaneet Korkeasaaressa kävijöitä puolitoista vuotta. Kesäkuussa katras oli vielä koossa, mutta kuvaushetken jälkeen yksi pennuista on jo ennättänyt lähteä pois Suomesta. Kuva: Mari Lehmonen / Korkeasaari

Korkeasaaren lumileopardien ystävien kannattaa nyt kiirehtiä eläintarhaan, koska kissapetojen lapsikatras supistuu kevään aikana. Puolentoista vuoden ikään ehtineet lumileopardin pennut lähtevät yksi toisensa perästä maailmalle.

Yksi naaras matkasi jo lokakuussa Itävaltaan Salzburgin eläintarhaan. Toisen naaraspennun määränpää on Toledon eläintarha Yhdysvalloissa.

”Pennun jenkkimatkaa on valmisteltu lähes vuoden. Kuten voi kuvitella Yhdysvaltoja varten tarvitaan aika paljon paperihommia ja muita järjestelyjä”, sanoo Korkeasaaren eläinhoitoyksikön päällikkö Nina Trontti.

Kahdelle urospennulle on järjestynyt paikka Ranskaan, Mulhousen ja Auvergnen eläintarhoihin.

Lumileopardit ovat Korkeasaaren yleisömagneetteja, koska yleisö voi varmuudella nähdä niitä tarhassa. Jollei muuta niin paksu pörröinen häntä roikkuu lepolavan yli.

Sen sijaan amurinleopardit elävät niin piilottelevaa arkea takatarhoissa, että on vaikea uskoa, että niitä on yhteensä neljä.

Lisääntyvän parin ja eläkepäiviä viettävän 14-vuotiaan naaraan lisäksi on puolivuotias naaraspentu, jota suuri yleisö on nähnyt lähinnä Korkeasaaren nettivideoissa.

”Olen nähnyt sen vain kerran, ja olen sentään täällä töissä”, hymähtää Trontti.

Mari Lehmonen / Korkeasaari
Habanero, Hope, Hobitti...Korkeasaari on kysellyt yleisöltä ideoita puolitoistavuotiaan amurinleopardin nimeksi. Nimikilpa ratkeaa lähipäivinä.
Habanero, Hope, Hobitti...Korkeasaari on kysellyt yleisöltä ideoita puolitoistavuotiaan amurinleopardin nimeksi. Nimikilpa ratkeaa lähipäivinä.

Harvinainen naaraspentu on kuitenkin korvaamattoman arvokas, ja sillä olisi ottajia jonoksi asti.

”Meillä oli syyskuussa eurooppalaisten eläintarhojen kokous, jossa amurinleopardien koordinaattori iloitsi kovasti meidän tyttöpennustamme. Poikia on nyt syntynyt enemmän”, Trontti sanoo.

Luonnossa amurinleopardeja elää vain noin 80 yksilöä Venäjän kaukoidässä. Laji on maailman uhanalaisin kissapeto. Eläintarhoissa niitä on 200 yksilöä, joista puolet Euroopassa.

Amurinleopardien luontoon palauttamista on viritetty sen kotiseuduille jo pitkään, koska tarhaeläinten avulla luonnonkantaa pystyttäisiin vahvistamaan. Riittävän laajan luonnonsuojelualueen lisäksi tarvitaan tarha, jossa eläimiä voi totuttaa luonnonmukaiseen elämään.

”Näyttää siltä, että rakennustyöt pääsevät alkuun tämän vuoden alussa. Vielä on jonkin verran epäselvyyttä siitä, sijoitetaanko sinne pari, jonka poikaset pääsevät luontoon vai totutetaanko siellä eläintarhoissa syntyneitä poikasia”, Trontti sanoo.

Luonnonkanta ei ole ainakaan mennyt huonompaan suuntaan, koska uusimmissa laskennoissa on arvioitu eläimiä olevan tuplaten aiempaan verrattuna. Trontin mukaan laskentamenetelmät ovat tehostuneet.

Salametsästys on amurinleopardien suurin uhka, koska sen turkki on arvokas. Metsästysuutiset eivät kaikeksi onneksi aina pääty huonosti. Taannoin suojelijat saivat pelastettua ansaan joutuneen amurinleopardinpennun hengissä.

Korkeasaaren Kissalaakson nuorisosta myös aasianleijonan kolmoset ovat tulleet siirtoikään. Ensimmäinen naarasleijona matkustaa Kölnin eläintarhaan maaliskuussa. Sen sisaruksille pitäisi järjestyä uusi koti samoihin aikoihin.

Aasianleijonat ovat lisääntyneet erinomaisesti tarhaoloissa, mikä mahdollistaisi niiden palauttamisen luontoon. Intiaan on suunniteltu jo pitkään luonnonsuojelualuetta aasianleijonien tarpeisiin, mutta Trontin mukaan hanke ei ole vielä valmis. Neuvotteluvastuu Intian valtion kanssa on englantilaisilla toimijoilla.

Mari Lehmonen / Korkeasaari
Aasianleijonan kolmosista on kasvanut rotevia nuoria eläimiä. Yksi niistä matkustaa Kölnin eläintarhaan kevään aikana.
Aasianleijonan kolmosista on kasvanut rotevia nuoria eläimiä. Yksi niistä matkustaa Kölnin eläintarhaan kevään aikana.

Luonnonkannan vahvistaminen tarhaeläimillä on aina vaikea projekti, joka voi mennä pieleen monissa eri vaiheissa. Tästä hyvä esimerkki on mongolianvillihevosten siirto, johon Korkeasaarikin osallistui. Siirtoa koordinoi Prahan eläintarha.

”Meiltä lähti Prahaan yksi mongolianvillihevonen, mutta ennen varsinaista siirtoa muun lauman kanssa se oli juossut yöllä vieraassa tarhassa päin seinää. Hevonen menehtyi”, Trontti kertoo.

Siirtoprojekti päättyi vuoden vaihteessa, koska koordinaattorit haluavat katsoa, miten jo siirretyt eläimet sopeutuvat luonnonkantaan.

Korkeasaari ei ole pelkästään kissapetojen viejä, vaan luvassa on myös uusia tulokkaita kevään aikana. Ilvestarhaan on tulossa kansainvälinen pariskunta Puolan ja Latvian eläintarhoista. Tarhan edellinen asukki, ilvesuros jouduttiin lopettamaan vanhuudenvaivojen vuoksi.

Seuraavia pentu-uutisia sopii odottaa amurintiikereiltä, vaikka niiden puolitehoiset paritteluyritykset eivät ole vakuuttaneet asiantuntijoita.

”Ne pääsevät toistensa seuraan kiima-aikana. Ei kuitenkaan ole odotettavissa, että vielä tärppäisi, koska kyse on hyvin nuorista eläimistä”, Trontti toppuuttelee.

Naaras täyttää huhtikuussa kolme vuotta. Uros on sitä muutaman kuukauden vanhempi.

Henrik Sundén / Korkeasaari
Korkeasaaren amurintiikerit ovat kolmivuotiaita, mutta niiden paritteluyritykset ovat tähän mennessä olleet melko puolitehoisia. Pentu-uutisia joudutaan vielä odottamaan.
Korkeasaaren amurintiikerit ovat kolmivuotiaita, mutta niiden paritteluyritykset ovat tähän mennessä olleet melko puolitehoisia. Pentu-uutisia joudutaan vielä odottamaan.

Amurintiikereille on ehdotettu täysin uutta suojelualuetta Kazakstaniin, alueelle, missä aikanaan vaelsi kaspiantiikereitä. Trontin mukaan on epäselvää, siirrettäisiinkö sinne tarheläimiä vai luonnonkantaa muilta alueilta. Amurintiikereillä on luonnonsuojelualue Venäjän Kaukoidässä.

Luonnossa amurintiikereitä elää 450–500. Eläintarhoissa niitä on yhtä paljon.

Mari Lehmonen / Korkeasaari
Amurinleopardin pentu elelee samassa tarhassa emonsa kanssa puolitoista vuotiaaksi asti.
Amurinleopardin pentu elelee samassa tarhassa emonsa kanssa puolitoista vuotiaaksi asti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat