Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki oli virolaisen matemaatikon viimeinen mahdollisuus – Helsingin yksityis­sairaaloihin tulee nyt potilaita kymmenistä maista

Suomesta on tullut lähes pyhiinvaelluskohde sairaille ihmisille eri puolilla maailmaa. Tänne saavutaan Afrikasta ja Etelä-Amerikasta asti esimerkiksi syöpähoitoihin ja sydänleikkauksiin.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Virolainen Olle Kärner (vas.) on kulkenut isänsä Olavin mukana syöpähoidoissa Docrates-syöpäsairaalassa. Tartossa lääkäri sanoi, että immuno-onkologiset hoidot ovat Olavi Kärnerin ainoa mahdollisuus. Virossa niitä ei ole saatavilla.
Virolainen Olle Kärner (vas.) on kulkenut isänsä Olavin mukana syöpähoidoissa Docrates-syöpäsairaalassa. Tartossa lääkäri sanoi, että immuno-onkologiset hoidot ovat Olavi Kärnerin ainoa mahdollisuus. Virossa niitä ei ole saatavilla. Kuva: Rio Gandara / HS

Ruoholahti

Virolainen Olavi Kärner, 73, on kesästä asti matkustanut monta kertaa Helsingin Ruoholahteen melanoomahoitoihin. Hänen lääkärinsä Tartossa sanoi, että se on hänen ainoa ja todennäköisesti viimeinen mahdollisuutensa.

”Lääkäri sanoi, että jos en nyt kokeile tätä, ei mitään muuta hoitoa enää tarvitse.”

Virossa ei ole tarjolla Kärnerin tarvitsemia immuuno-onkologisia hoitoja, joten lääkäri ehdotti Docrates-syöpäsairaalaa.

Kun Kärner sai diagnoosin keväällä, sairaus oli jo vaiheessa neljä eli hyvin pitkällä.

Syöpä oli päässyt etenemään pitkälle, koska se ei antanut merkkejä itsestään. Ihon sijaan tämä melanooma oli nenässä.

”Lääkärit lohduttelivat, että emme olisi voineet havaita sairautta aikaisemmin”, sanoo Olavin poika Olle Kärner.

Hoidot aloitettiin kesäkuussa. Sen jälkeen Kärnerin olo alkoi kohentua selvästi.

”Kun lähdimme tänne ensimmäistä kertaa, isä oli kovin heikko ja pelkäsi, ettei hän selviäisi edes matkasta”, Olle Kärner kertoo.

Ruoka, etenkin vaimon keittämä perunapuuro, alkoi maistua. Loppukesästä ja syksyllä Olavi Kärner oli edellisvuosien tapaan metsässä poimimassa sieniä.

Lisäksi matemaatikko viimeisteli ilmastonmuutosta käsittelevän kirjansa ja vietti aikaa lastenlastensa kanssa.

”Hoito antoi isälle monia tärkeitä ja laadukkaita kuukausia”, Olle Kärner sanoo.

Kärnerin hoito on maksanut kymmeniätuhansia euroja. Kärnerit sanovat, että heillä olisi ollut mahdollisuus maksaa itse muutamia hoitokertoja muttei näin monia.

Laskun on kuitannut Viron sairausvakuutuskassa. Se on kirjoittanut maksusitoumuksen aina kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan lääkärintodistuksen perusteella.

Tiistaina Kärner tapasi jälleen lääkärin. Hän sai lääkettä, ja kasvain kuvattiin.

”Nyt pitää mennä eteenpäin ja katsoa, saisiko tätä nenää hieman pienemmäksi”, Olavi Kärner sanoo naurahtaen.

Kasvain on tukkinut hänen vasemman sieraimensa. Tukkoiseen nenään tarjottiin ensi alkuun lääkkeeksi antibiootteja.

Viime viikon lääkärikäynnillä Kärnereille selvisi, ettei hoitoja jatketa Docrates-syöpäsairaalassa. Syöpää yritetään nyt kitkeä sädehoidolla Virossa.

Rio Gandara / HS
Olle Kärner (oik.) isänsä Olavin kanssa Docrates-syöpäsairaalassa.
Olle Kärner (oik.) isänsä Olavin kanssa Docrates-syöpäsairaalassa.
Helsinkiin lähdetään omalla rahalla, kun kyse on elämästä ja kuolemasta

Helsingistä on tullut lähes pyhiinvaelluskohde sairaille ihmisille eri puolilla maailmaa.

Vaativa sairaanhoito tuo kansainvälisiä terveysturisteja Helsinkiin muun muassa syöpähoitoihin sekä aivo- ja sydänleikkauksiin. Esimerkiksi Docrates-syöpäsairaala ja Hyksin Oy:n yksityissairaala houkuttelevat hoidoillaan potilaita jopa 50 maasta eri puolilta maailmaa.

Hoitoa haetaan Helsingistä, koska oman kotiseudun sairaaloissa hoitoa ei syystä tai toisesta saa tai jonot ovat liian pitkiä. Kun on kyse elämästä ja kuolemasta, Helsinkiin lähdetään omalla rahalla Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa myöten.

”Suomalainen terveydenhoito on monella alalla maailman huippua”, sanoo Finland Caren ohjelman johtaja Meria Heikelä.

Finland Care on Finpron johtama, työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama ohjelma, jonka tavoitteena on tehdä suomalaista hoito- ja hoivaosaamista tunnetuksi maailmalla.

Vuonna 2007 toimintansa aloittanut Docrates-syöpäsairaala hoitaa vuosittain noin 16 000 asiakaskäyntiä. Asiakkaista neljäsosa on ulkomaalaisia.

Ulkomaisten potilaiden määrä on lisääntynyt entisestään sen jälkeen kun Euroopan unionin potilasliikkuvuusdirektiivi tuli voimaan vuonna 2011. Se tarkoittaa, että hoitonsa saa hakea vapaasti toisesta EU-maasta.

Parin viime vuoden aikana venäläisten määrä on vähentynyt ja pohjoismaalaisten – etenkin ruotsalaisten – lisääntynyt.

”Esimerkiksi Ruotsissa Taalainmaalla eturauhassyövän hoitoa joutuu jonottamaan yhdeksän kuukautta”, kertoo syöpäsairaalan toimitusjohtaja Siv Schalin.

Hänen mukaansa potilaat ovat valmiita maksamaan nopeasta palvelusta: syöpädiagnoosin saa heiltä viikossa.

”Se on ihan maailmanluokkaa, verrataan mihin tahansa.”

Vuonna 2013 toimintansa aloittaneen Hyksin Oy:n tuhannesta vuosittaisesta asiakkaasta jopa 70 prosenttia on ulkomaalaisia.

Sairaala tarjoaa yliopistollisen sairaalan palveluita yksityisesti. Se toimii Helsingin yliopistollisen keskussairaalan tiloissa, ja lääkärit työskentelevät myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Toimitusjohtaja Markus Orava kertoo, että sairaala perustettiin, jotta päästäisiin mukaan kansainväliseen kilpailuun terveysturisteista. Vaikka Pietarista matkustaa Helsinkiin näppärästi junalla, Venäjän taloustilanteen takia venäläisasiakkaiden määrä ei ole täyttänyt odotuksia.

Helsingin sairaaloiden kasvava maine ulkomailla ei ole tullut sattumalta. Lääkäreitä, hoitoa ja niiden tuloksia markkinoidaan kansainvälisesti, ja Finland Care luo maailmalla kontakteja terveysministeriöihin.

Docrates-syöpäsairaala ja Hyksin Oy ovat kehittäneet oheispalveluja, eli ne eivät tarjoa ainoastaan hoitoa vaan myös esimerkiksi majoitusta. Syöpähoidot saattavat kestää parikin kuukautta. Ulkomaille hoitoon lähtemisessä ei riitä, että saa rahat kokoon.

”On iso asia matkustaa, jos on vakavasti sairas: löytää se paikka ja järjestää ne asiat”, Siv Schalin toteaa.

On myös tärkeää, että asiakkaita pystytään palvelemaan heidän omalla äidinkielellään. Esimerkiksi Docrates-syöpäsairaala palvelee potilaitaan yhdeksällä kielellä.

Eturauhassyövän hoito Docrates-syöpäsairaalassa maksaa noin 20 000 euroa ja rintasyövän hoito 20 000–40 000 euroa leikkauksineen. Myös Hyksin Oy veloittaa vaativista leikkauksista kymmeniätuhansia euroja.

Toimitusjohtaja Markus Orava myöntää, että toisinaan heiltä kysytään, miksi ulkomaalaisia hoidetaan Suomessa, kun suomalaisiakin sairaita riittäisi.

”Täytyy muistaa, että ulkomaalaiset eivät mene suomalaisten potilaiden edelle ja lääkärit tekevät tätä työtä privaatisti virka-ajan ulkopuolella.”

Oravan mukaan on järkevää, että jos ulkomaalaisia tulee Suomeen hoitoon, se järjestetään systemaattisesti ja hoidosta laskutetaan kilpailukykyiset hinnat.

Vaikka valtaosa ulkomailta tulevista asiakkaista onkin Oravan mukaan ”keskimääräistä varakkaampaa väkeä”, osa potilaista on kerännyt rahaa päästäkseen hoitoon Helsinkiin.

”Osa tulee potilaiksemme hyväntekeväisyyden kautta.”

Riippuu potilaan kotimaasta, kuka laskun lopulta kuittaa.

Finland Caren Heikelän mukaan lähes kaikki Venäjältä ja Lähi-idästä tulevat potilaat maksavat laskun itse. Sen sijaan ruotsalaisten potilaiden hoito maksetaan julkisista varoista.

Heikelän mukaan potilaat tai lääkärit eivät vieläkään tunne kovin hyvin EU:n potilasdirektiivin tuomia mahdollisuuksia.

”Terveysturismi on maailmalla valtava bisnes.”

Sana tosin vie mielikuvissa harhaan, hän jatkaa. Kyse ei ole vain siitä, että esimerkiksi kosmeettisiin leikkauksiin lähdetään sinne, missä se on halpaa. Monesti kyse on elämän pelastamisesta, Heikelä muistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat