Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lumileopardin pennut jättävät Korkeasaaren Kissalaakson

Yksi pennuista matkaa Yhdysvaltoihin ja kaksi Ranskaan.

Kaupunki
 
Mari Lehmonen / Korkeasaari
Puolivuotias amurinleopardin pentu viettää Korkeasaaressa hyvin piilottelevaa elämää emonsa kanssa.
Puolivuotias amurinleopardin pentu viettää Korkeasaaressa hyvin piilottelevaa elämää emonsa kanssa. Kuva: Mari Lehmonen / Korkeasaari
Fakta

Ilvekset saapuvat

 Korkeasaareen tulee uusi ilvespariskunta kevään aikana. Ilvekset saapuvat Puolan ja Latvian eläintarhoista.

 Ilvestarhan edellinen asukki, iäkäs uros, jouduttiin lopettamaan vanhuudenvaivojen vuoksi.

 Kissalaakson odotetuimpia pentuja olisivat amurintiikerin poikaset, mutta eläintenhoitajat ovat arvioineet kolmivuotiaiden tiikereiden lisääntymisyritykset vielä melko ponnettomiksi.

Korkeasaaren lumileopardien ystävien kannattaa nyt kiirehtiä eläintarhaan, koska kissapetojen lapsikatras hajaantuu keväällä.

Yksi naaras matkasi jo lokakuussa Itävaltaan Salzburgin eläintarhaan. Toisen naaraspennun määränpää on Toledon eläintarha Yhdysvalloissa.

”Pennun jenkkimatkaa on valmisteltu vuoden ajan. Kuten voi kuvitella, Yhdysvaltoja varten on tehtävä paljon paperihommia ja muita järjestelyjä”, sanoo Korkeasaaren eläinhoitoyksikön päällikkö Nina Trontti.

Kahdelle urospennulle on järjestynyt paikat Ranskassa Mulhousen ja Auvergnen eläintarhoissa.

Lumileopardit ovat Korkeasaaren yleisömagneetteja, koska yleisö voi varmasti nähdä niitä eläintarhassa. Jollei muuta, niin paksu pörröinen häntä roikkuu lepolavan yli.

Sen sijaan amurinleopardit elävät niin piilottelevaa arkea, että on vaikea uskoa niitä olevan yhteensä neljä.

Lisääntyvän parin ja eläkepäiviä viettävän 14-vuotiaan naaraan lisäksi Korkeasaaressa on puolivuotias naaraspentu, jota suuri yleisö on nähnyt lähinnä eläintarhan nettivideoissa.

”Olen nähnyt sen vain kerran, ja olen sentään täällä töissä”, Trontti hymähtää.

Harvinainen naaraspentu on kuitenkin korvaamattoman arvokas, ja sillä olisi ottajia jonoksi asti.

”Meillä oli syyskuussa eurooppalaisten eläintarhojen kokous, jossa amurinleopardien koordinaattori iloitsi kovasti meidän tytöstämme. Poikia on nyt syntynyt enemmän”, Trontti sanoo.

Luonnossa amurinleopardeja elää vain noin 80 yksilöä Venäjän kaukoidässä. Laji on maailman uhanalaisin kissapeto. Eläintarhoissa niitä on 200 yksilöä, joista puolet Euroopassa.

Amurinleopardien luontoon palauttamista on viritetty sen kotiseuduille jo pitkään, koska tarhaeläinten avulla luonnonkantaa pystyttäisiin vahvistamaan. Riittävän laajan luonnonsuojelualueen lisäksi tarvitaan tarha, jossa eläimiä voi totuttaa luonnonmukaiseen elämään.

”Näyttää siltä, että rakennustyöt pääsevät alkuun tämän vuoden alussa. Vielä on jonkin verran epäselvyyttä siitä, sijoitetaanko sinne pari, jonka poikaset pääsevät luontoon, vai totutetaanko siellä eläintarhoissa syntyneitä poikasia”, Trontti sanoo.

Korkeasaaren Kissalaakson nuorisosta myös aasianleijonan kolmoset ovat siirtoiässä. Ensimmäinen naarasleijona matkustaa Kölnin eläintarhaan maaliskuussa. Sen sisaruksille pitäisi järjestyä uusi koti samoihin aikoihin.

Aasianleijonat ovat lisääntyneet erinomaisesti tarhaoloissa, mikä mahdollistaisi niiden palauttamisen luontoon. Intiaan on suunniteltu luonnonsuojelualuetta aasianleijonien tarpeisiin, mutta Trontin mukaan hanke ei ole vielä valmis.

Neuvotteluvastuu Intian valtion kanssa on englantilaisilla toimijoilla.

Mari Lehmonen / Korkeasaari
Korkeasaaren amurinleopardin naaraspennulle olisi ottajia. Eläintarhoihin on viime aikoina syntynyt lähinnä urospentuja.
Korkeasaaren amurinleopardin naaraspennulle olisi ottajia. Eläintarhoihin on viime aikoina syntynyt lähinnä urospentuja.
Henrik Sundén / Korkeasaari
Korkeasaaressa on syntynyt viidenkymmenen viime vuoden aikana yli sata lumileopardin pentua. Nyt kookkaiksi kasvaneet neloset syntyivät vuonna 2014.
Korkeasaaressa on syntynyt viidenkymmenen viime vuoden aikana yli sata lumileopardin pentua. Nyt kookkaiksi kasvaneet neloset syntyivät vuonna 2014.
Mari Lehmonen / Korkeasaari
Korkeasaaren leijonakolmoset syntyivät vuoden 2014 kesällä.
Korkeasaaren leijonakolmoset syntyivät vuoden 2014 kesällä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat