Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin julkisia vessoja suljettu – syynä kiista siivouksesta

Julkisten käymälöiden siivouksen kilpailutuksesta syntynyt oikeusjuttu pakotti kaupungin sulkemaan vihreitä vessoja

Kaupunki
 
Outi Pyhäranta / HS
Muun muassa tämä Merisatamanrannassa sijaitseva kaupungin julkinen käymälä on toistaiseksi lukittuna ympäri vuorokauden.
Muun muassa tämä Merisatamanrannassa sijaitseva kaupungin julkinen käymälä on toistaiseksi lukittuna ympäri vuorokauden. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Valtaosa Helsingin kaupungin julkisista käymälöistä on ollut suljettuna 1. tammikuuta lähtien. Erikoisen tilanteen aiheutti markkinaoikeuden viime syksynä tekemä ratkaisu, jonka myötä Helsingin kaupungin piti kilpailuttaa käymälöiden siivous ja muu ylläpito uusiksi.

Vessahätään julkisilla paikoilla havahtuville ikäviä yllätyksiä järjestävän ongelman juuri ulottuu kesään 2014, jolloin käymälöiden silloinen ylläpitäjä meni konkurssiin. Kyseinen yritys oli voittanut tarjouskilpailun vuonna 2011, ja sopimuksen piti jatkua vuoden 2016 loppuun asti.

Tämän jälkeen käymälöiden hoitovastuu siirtyi toiselle yritykselle, eikä asiaa kilpailutettu. Julkisten käymälöiden ylläpitoa tarjoava kolmas yritys valitti asiasta markkinaoikeuteen, koska se katsoi valinnan tapahtuneen julkisista hankinnoista annetun hankintalain vastaisesti suorahankintana.

Helsingin kaupungin näkökulmasta kyse oli sekä oikeuskäytännön että hankintadirektiivin sallimasta sopimusmuutoksesta – ei siis suorahankinnasta.

Markkinaoikeus oli eri mieltä kaupungin kanssa, joten vessa-asia täytyi kilpailuttaa uudestaan. Konkurssin jälkeen tehty ylläpitosopimus lakkasi olemasta voimassa vuodenvaihteessa.

Projektipäällikkö Ari-Pekka Muilu rakennusvirastosta kertoo, että kilpailutus on jo tehty, mutta asialta puuttuu vielä viimeinen sinetti. Vahvistamisen tekee yleisten töiden lautakunta, ellei sitten pelkän viranhaltijapäätöksen katsota riittävän.

Myös valintaan liittyvän valitusajan pitää ehtiä umpeutua ennen kuin uusi sopimus voi tulla voimaan.

”Asian pitäisi ratketa tammikuun loppuun mennessä”, Muilu kertoo.

Tämä tarkoittaa sitä, että myös vessojen siivouksen ja aukiolon pitäisi alkaa vielä tässä kuussa.

Toistaiseksi kuitenkin Helsingin 38:sta julkisesta käymälästä 23 on poissa käytöstä. Ovet ovat lukossa muun muassa Merisatamanrannassa Eirassa, torin laidalla Hakaniemessä sekä Baanan Kansalaistorin päädyssä Kluuvissa sijaitsevissa vihreissä vessarakennuksissa.

”15 käymälän ylläpitoa hoitaa eri yritys”, Muilu kertoo.

Lukitut ovet pitävät ulkopuolellaan paitsi vessahädästä kärsivät myös asunnottomat, jotka saattavat hakea pakkassäässä nukkumapaikkaa lämmitetystä vessasta. Julkiset käymälät olivat suosittuja yösijoja jo silloin, kun niissä oli vielä 50 sentin pääsymaksu. Vessat muuttuivat maksuttomiksi viime keväänä.

Kylmyyden takia ei Muilun mukaan jouduta sulkemaan Helsingin katukäymälöitä. Ilmatieteen laitos ennustaa pakkaslukeman pysyvän pitkin viikkoa myös etelässä 15 asteen kylmemmällä puolella.

”Käymälät ovat sähkölämmitteisiä vempeleitä, jotka on suunniteltu toimimaan sellaisissa pakkasissa, mitä Helsingissä voi olla.”

Markkinaoikeuden päätöksestä ilmenee, että Helsingin kaupunkia uhkasi 100 000 euron sakko, mikäli wc-ylläpitoa olisi jatkettu vuodenvaihteen jälkeen ilman uutta kilpailutusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat