Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenlahden tunneli eteni – virolaisministeri: ”Toivottavasti pääsen matkustamaan junalla Helsinkiin ennen eläkeikää”

Junatunneli olisi jatkoa nopealle yhteydelle Tallinnasta Keski-Eurooppaan

Kaupunki
 
Suomenlahti kapenee: Talsinki vuonna 2024
Suomenlahti kapenee: Talsinki vuonna 2024
Tallinnan ja Helsingin väliä liikkuu enemmän ihmisiä kuin koskaan aiemmin. Kymmenettuhannet ihmiset elävät puoliksi Suomessa, puoliksi Virossa. Tulevaisuudessa he muodostavat kaksoiskaupungin, Talsingin. Toimittajat: Kaja Kunnas, Janne Toivonen. Kuvaus: Marko Mumm. Grafiikka ja editointi: Teemu Hotti

Tallinna. Suomen ja Viron valtiot ovat ottaneet historiallisen ensiaskeleen kohti sitä, että Helsingin ja Tallinnan välistä rautatietunnelia edes harkittaisiin.

Tulevaisuuden usko oli katossa Viron talous- ja liikenneministeriössä, kun Suomen ja Viron liikenneministerit Anne Berner ja Kristen Michal allekirjoittivat yhteistyösopimuksen Tallinnan ja Helsingin välisen liikenteen kehittämiseksi. Se sisältää myös perusteellista tutkimusta kaupunkien välisen junatunnelin edellytyksistä.

Ministerit maalailivat tulevaisuutta optimistisin mielin. Junatunneli voisi toteutua 2030-luvulla, arvioi Viron talous- ja liikenneministeri Kristen Michal.

”Toivottavasti pääsen matkustamaan junalla Helsinkiin ennen eläkkeelle jäämistäni”, sanoi 40-vuotias Michal HS:lle.

Myös ministeri Berner piti tärkeänä junatunnelin mahdollisuuksien perusteellista tutkimista.

”Tahdon jättää ovet auki seuraajille”, Berner sanoi.

Molempien ministerien visioissa Suomenlahden alittava junatunneli olisi jatkoa Tallinnasta Keski-Eurooppaan valmisteltavalle pikaradalle Rail Balticille. Sen on tarkoitus valmistua 2020-luvun alkupuoluella.

”Kyse on siitä pysähtyykö Rail Baltic Tallinnaan vai Helsinkiin”, sanoi Berner.

”Visiossani tunneli on osa Suomen arktista ulottuvuutta. Se olisi Suomelle myös kiinteä yhteys manner-Eurooppaan”, sanoi Berner.

Virossa pikaradan Rail Baltic piirtäminen maastoon on loppusuoralla. Rail Baltic on edennyt vuoden aikana, kun Baltian maat perustivat sitä varten yhteisyrityksen ja saivat rahoitusta EU:sta. Tunneli on toistaiseksi jäänyt Viron julkisessa keskustelussa Rail Balticin varjoon.

”Rail Balticin toteutumisen estää vain jos Latvian ja Viron väliin nousee meren lahti”, sanoi Michal.

Helsingin ja Tallinnan välisen junatunnelin rakennus voisi alkaa Rail Balticin valmistumisen eli noin 2025 jälkeen.

Alkuvuodesta 2015 julkaistun esiselvityksen mukaan junatunneli kasvattaisi Viron bruttokansantuotetta 0,5 prosenttia ja Suomen jopa kolme prosenttia.

Michal korosti junatunnelin merkitystä Helsingin ja Tallinnan kaksoiskaupungin ja talouskasvun perustana. Yhdessä Helsinki ja Tallinna olisivat vetovoimaisempia esimerkiksi Tukholman rinnalla.

Ministeritason sopimus on historiallinen, sillä se osoittaa Viron ja Suomen valtioiden suhtautuvan vakavasti Tallinnan ja Helsingin välisen junatunnelin mahdollisuuksiin.

”Kaupungille on oleellista, että valtioiden hallitukset ovat nyt mukana”, sanoi Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.

”Kaikki suuret liikenneprojektit ovat alkaneet utopiasta”, sanoivat niin Sauri kuin Tallinnan vt. kaupunginjohtaja Taavi Aas lehdistötilaisuudessa.

Suomi ja Viro anovat EU:sta rahoitusta 1,2 miljoonaa euron tunnelitutkimukseen. Viidentoista prosentin omakustannus jaettaisiin Helsingin ja Tallinnan, Uudenmaan ja Harjumaan, Viron talous- ja liikenneministeriön ja Suomen liikenneviraston kesken.

Tiistaina sovittiin myös digitaalisten palvelujen lisäämisestä Helsingin ja Tallinnan välisessä liikenteessä. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi yhteistä lippujärjestelmää Helsingissä ja Tallinnassa, tai laajemmin Suomessa ja Virossa ja Pohjoismaissa.

”Toiveeni on, että se voisi toteutua jo parissa vuodessa”, sanoi Berner.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat