Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leuto vuosi toi säästöä kymmenille tuhansille taloyhtiöille

Pääkaupunkiseudulla 80 neliön asunnon lämmityskulut putosivat 90 eurolla viime vuonna.

Kaupunki
 
Juha Peurala
Leuto viime vuosi toi taloyhtiöille säästöjä. Muun muassa Konepajan alueella Vallilassa voitiin joissakin taloyhtiöissä joulukuun yhtiövastike jättää perimättä.
Leuto viime vuosi toi taloyhtiöille säästöjä. Muun muassa Konepajan alueella Vallilassa voitiin joissakin taloyhtiöissä joulukuun yhtiövastike jättää perimättä. Kuva: Juha Peurala

Vaikka pakkanen paukkuu parhaillaan ulkona, sisällä on mukava hyristä tyytyväisenä, sillä erityisen leudon viime talven vuoksi lämmityskuluissa säästettiin yhteensä noin 50 miljoonaa euroa pääkaupunkiseudulla.

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla talo- ja kiinteistöyhtiöt sekä kaupunkien omat kiinteistöt tarvitsivat lämpöä yli kymmenyksen vähemmän kuin tavanomaisena vuonna.

”Helenin lähettämät kaukolämpölaskut olivat yhteensä lähes 30 miljoonaa euroa normaalivuosia pienempiä”, laskee myynti- ja asiakaspalvelun johtaja Marko Riipinen.

Helen on Helsingin kaupungin omistama energiayhtiö, joka tuottaa yli viidenneksen koko maan kaukolämmöstä.

Iso osa säästöpotista jakautuu muun muassa kymmenille tuhansille helsinkiläisille taloyhtiöille, joissa on yli 330 000 huoneistoa.

Tavallisen 80 neliön kerrostaloasunnon omistaja sai Energiateollisuuden laskelmien mukaan 90 euroa säästöä lämmityskuluistaan viime vuonna.

Espoolaiset ja vantaalaiset asuntoyhtiöt ja vuokra-asuntoyhtiöt, kauppakeskukset, toimisto- ja muiden kiinteistöjen omistajat kuittasivat yhteensä noin 20 miljoonan euron säästön, arvioi Energiateollisuuden johtaja Jari Kostama.

Leuto talvi näkyi myös vuokra-asuntoyhtiöissä. Esimerkiksi Espoon kaupungin omistama Espoon Asunnot Oy säästi lämmityskuluissa arviolta 12–14 prosenttia.

”Tämä tarkoittaa esimerkiksi 40 asunnon kerrostalokohteessa noin 4 000–5 000 euron rahallista säästöä verrattuna vuoteen 2014”, kertoo kiinteistöjohtaja Jaakko Kammonen.

Säästö helpottaa Kammosen mukaan hieman tulevaisuuden vuokran korotuspaineita.

”Tämän vuoden vuokrat on päätetty aikaisemmin ja pitkällä tähtäimellä vuosien lämpimyydessä on aina vaihtelua kumpaankin suuntaan”, Kammonen kuvaa.

Pientalovaltaisissa Espoossa ja Vantaalla omakotitalon omistajat säästivät parin sadan euron verran riippuen neliöistä. Tyypillisen 150 neliön omakotitalon lämmitykseen meni 170 euroa vähemmän kuin kylmempinä vuosina.

Pelkästään Espoon kaupungin säästöt olivat useita satoja tuhansia euroja.

”Summaa on vaikea laskea tarkasti. Kulutus vaihtelee esimerkiksi siksi, että rakennuksia on pois käytöstä peruskorjausten vuoksi tai niitä on jo ehditty muuttaa energiasäästäviksi”, sanoo energia-asiantuntija Visa Koivu Tilapalvelut-liikelaitoksesta.

Säästöjen lisäksi asukkaiden terveys hyötyi leudosta vuodesta. ”Koska voimalat tuottivat vähemmän kaukolämpöä, samalla ne tuottivat myös vähemmän erilaisia päästöjä”, Riipinen huomauttaa.

Hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet myös siksi, että hiilivoimaloissa käytetään entistä enemmän puupellettejä. Voimaloiden käyttämistä raaka-aineesta on nyt noin kolmasosa uusiutuvia.

”2020-luvulla arvioidaan, että puolet voimaloiden raaka-aineesta on uusiutuvia”, Kostama kertoo.

Päästöt vähenevät myös siksi, että uusien rakennusten lämmittämiseen käytetään nykyistä enemmän muun muassa maalämpöä ja rakennuksista tehdään nykyistä vähemmän energiaa tarvitsevia.

Minkälainen lämmityslaskusta tulee tänä vuonna?

”Jos tammi-, helmi- ja maaliskuussa sekä joulukuussa pakkanen paukkuu, lämmin kevät- ja kesäkausi ei pysty tasoittamaan käytettyä kaukolämmön tarvetta”, Jari Kostama sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat