Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rohkea ohikulkija pelasti jäihin pudonneen miehen hengen Helsingissä – ”pimeää ja 20 astetta pakkasta”

Kaupunki
 

Pimeältä mereltä kuuluneisiin avunhuutoihin havahtunut ohikulkija pelasti jäihin pudonneen miehen Hevossalmen uimarannalla Helsingin Laajasalossa keskiviikkona alkuillasta.

”Arvio on, että ohikulkijan toiminta pelasti jäihin pudonneen henkilön hengen. Se oli haastava paikka: pimeää ja 20 astetta pakkasta”, kertoo pelastusoperaatioon osallistunut paloesimies Ossi Pietiläinen.

Hypotermia iskee lähes nolla-asteisessa vedessä minuuteissa. Sattumalta juuri oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa kulkeneen sivullisen ansiosta keski-ikäinen ulkoilija ei ehtinyt olla kauan hyytävän veden varassa.

Hätäkeskus sai ilmoituksen tapahtuneesta hieman kuuden jälkeen illalla. Ensimmäiseksi paikalle saapunut pelastusyksikkö havaitsi, että ohikulkija oli jo onnistunut nostamaan miehen vedestä. Auttaja käytti oksaa apuvälineenään.

”Jäihin pudonnut pystyi kävelemään itse rantaan”, Pietiläinen sanoo.

Sekä pelastaja että pelastettava olivat aikuisia. Helsingin pelastuslaitos kuvailee ohikulkijan toimintaa rohkeaksi ja neuvokkaaksi.

Jäistä pelastettu mies oli rannalla tehdyn ensiarvion mukaan kylmettynyt, mutta ei kuitenkaan hypotermiassa. Hänet kuljetettiin sairaalaan tarkempiin tutkimuksiin. Poliisin mukaan miehen ruumiinlämpö ehti laskea alle 32 asteeseen.

Viimein saapuneet kunnon pakkaset ovat innostaneet ihmisiä liikkumaan ensijäillä. Vakavilta turmiltakaan ei ole vältytty etelärannikolla. Espoossa esimerkiksi hukkui uudenvuodenaaton aattona retkiluistelija, joka ehti olla vedessä ainakin puoli tuntia ennen kuin pelastajat saapuivat paikalle.

Paloesimies Ossi Pietiläinen kertoo, että jäätilanne on kovista pakkasista huolimatta edelleen huono merellä.

”Tässä vaiheessa pelastuslaitoksen kanta on, että jäille ei kannata mennä ollenkaan.”

Samaa mieltä on myös Helsingin poliisi.

”Varsinkin virtauspaikoissa jäät saattavat olla vielä hyvin ohuet”, muistuttaa rikoskomisario Jouni Jokinen.

Viranomaisilla on antaa muutamia tärkeitä ohjeita sen varalle, mikäli jäälle täytyy kuitenkin jostain syystä mennä. Jäillä liikkujan on aina varustauduttava asianmukaisesti, mikä tarkoittaa muun muassa naskalien kantamista. Jäälle ei viranomaisten mukaan kannata koskaan lähteä yksin.

Jäällä ei pitäisi liikkua muuta kuin ”turvalliseksi tunnettuja reittejä pitkin”. Tämä reitti kannattaa myös ilmoittaa kuivalle maalle jääville läheisille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat