Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo saa ensimmäisen graffitiseinänsä – ”Nyt on mahdollisuus näyttää, että pelkomme ovat olleet turhia”

Graffitiseinä rakennetaan keväällä Matinkylän urheilupuistoon, neljä vuotta aloitteen jättämisen jälkeen.

Kaupunki
 
Sami Kilpiö
Matinkylän vanhan ostoskeskuksen seinät on maalattu graffitein.
Matinkylän vanhan ostoskeskuksen seinät on maalattu graffitein. Kuva: Sami Kilpiö

Espoo on vihdoin saamassa oman graffitiseinän – neljä vuotta aloitteen jättämisen jälkeen. Espoon nuorisovaltuusto esitti asiaa ensimmäisen kerran vuonna 2012 ja toisen kerran vuonna 2014.

Graffitiseinän toteuttaminen on ollut hidasta osittain siitä syystä, että suhtautuminen asiaan on ollut Espoossa hieman vastahakoista, kertoo Espoon kaupunkitekniikan johtaja Harri Tanska.

”Se pelko siinä on, että kaikki muutkin paikat siinä lähellä, bussipysäkit, sillat ja jäähallit maalataan myös.”

Tanska toivoo, että graffiteja harrastavat jättäisivätkin muut rakennukset graffitiseinän ympärillä rauhaan.

”Nyt halutaan tarjota mahdollisuus tehdä graffiteja laillisesti. Nyt on mahdollisuus näyttää, että nämä pelot ovat olleet turhia”, Tanska sanoo.

”Helsingissä on useita laillisia graffitinmaalauspaikkoja, Espoossa ei yhtäkään”, toteaa nuorisovaltuuston puheenjohtaja Paula Karhunen. ”Olisi hienoa, ettei kenenkään tarvitse lähteä Helsinkiin saakka voidakseen maalata graffiteja laillisesti.”

Karhunen ei usko laillisen maalauspaikan lisäävän myös luvattomia maalauksia. ”Se on surullista, jos joku haluaa tehdä niitä laittomasti.”

48 metrin mittainen laillisten graffitien maalauspaikka on tarkoitus saada käyttöön ensi kesään mennessä. Seinä rakennetaan Matinkylän urheilupuistoon, jäähallin pohjoispuolelle skeittipaikan viereen. Hankkeen kustannukset ovat noin 20 000 ja 100 000 euron välillä, Tanska arvioi.

Helsingissä poliittinen ilmapiiri alkoi muuttua graffiteille myönteiseksi vuonna 2008 kun vuosikymmenen kestänyt, graffiteja poistanut Stop töhryille -kampanja lakkautettiin. Yli 20 miljoonaa euroa maksaneen projektin tarkoitus oli pyyhkiä graffitit ja tarrat täydellisesti Helsingin katukuvasta.

Vuoden 2008 loppuun kestäneen kampanjan aikana siivottiin muun muassa kaikki aiemmin tilatut graffititaideteokset. Pian tämän jälkeen Helsinkiin avattiin ensimmäinen laillinen graffitiseinä Suvilahteen vuonna 2009. Nyt kaupungissa on 10 laillista paikkaa graffitien maalaamiseen.

Korjaus perjantaina 8. tammikuuta kello 9.50: Alemman kuvan kuvatekstistä poistettiin sana laittomia. Matinkylän vanhan ostoskeskuksen graffitit ovat laillisia.

Esa Syväkuru / HS
Matinkylän vanhan ostoskeskuksen seinillä on graffiteja.
Matinkylän vanhan ostoskeskuksen seinillä on graffiteja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat