Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merisavu vyöryi mereltä Helsinkiin – sää lauhtuu viikonloppuna

Kaupunki
 
Merisavu puki Suomenlinnan kuuraan
Merisavu puki Suomenlinnan kuuraan
Sulasta merestä nouseva sumu tiivistyi pakkasessa kuuraksi Suomenlinnassa keskiviikon pakkaspäivänä. Myös torstaiksi on pääkaupunkiseudullekin luvassa paukkupakkasia. Kuvaus ja editointi: Leif Rosas

Etelärannikolla on ollut viime pakkaspäivinä mahdollista ihailla komeaa sääilmiötä, jossa meri näyttää ikään kuin kiehuvan. Horisonttiin on myös piirtynyt hyökyaaltoa muistuttaneita näkymiä, mutta kyse on kuitenkin huomattavasti tsunamia vaarattomammasta asiasta: merisavusta.

Merisavu on Ilmatieteen laitoksen mukaan haihtumissumua, jota syntyy, kun lämmin vesi haihtuu kylmään ilmaan. Kylmässä ilmassa vesihöyry tiivistyy nopeasti haihtumisensa jälkeen.

”Edellytys on se, että hyvin kylmää ilmaa siirtyy mantereelta lämpimän meren päälle”, kertoo päivystävä meteorologi Ari Mustala.

Merisavun muodostuminen vaatii suuren lämpötilaeron ilman ja vesipinnan välillä. Lämpötilaeron on Mustalan mukaan oltava vähintään 15 astetta.

Suomen rannikolla merisavujen sesonkiaika on marras–tammikuussa. Kun meri jäätyy, ei ilmiötä voi syntyä. Merisavu enteilee juuri meren jäätymistä.

Muita haihtumissumuja esiintyy ympäri vuoden. Kesällä metsän tai pellon ”höyryäminen” on Ilmatieteen laitoksen mukaan haihtumissumua tyypillisimmillään.

Sää jatkuu talvisena pääkaupunkiseudullakin, vaikka kirpeimmät pakkaset näyttävätkin hellittävän viikonloppuna.

Elohopea voi Mustalan mukaan painua myös Etelä-Suomessa lähelle 30 asteen pakkaslukemia torstain ja perjantain välisenä yönä. Perjantaina iltapäivällä Helsingissä ylletään todennäköisesti vielä 20:een miinusasteeseen, mutta lauantaina pakkasta näyttäisi olevan enää 10–15 astetta.

”Sunnuntaina voi sataa lunta, ja pakkanen voi lauhtua yksinumeroiselle luvulle etelässä”, Mustala sanoo.

Edessä näyttäisi olevan oikein mukavia talviliikuntakelejä, sillä suojasään vaaraa ei ole näköpiirissä. Pakkanen kiristynee jälleen ensi viikon edetessä.

Dmitry Korolevskiy
Merisavua Helsingin Merisatamanrannassa loppiaisena.
Merisavua Helsingin Merisatamanrannassa loppiaisena.
Dmitry Korolevskiy
Suomenlinnan lautta merisavun keskelle loppiaisena.
Suomenlinnan lautta merisavun keskelle loppiaisena.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat