Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen alueuudistus ei kelpaa Espoolle ja Vantaalle

Vahva Uudenmaan maakuntahallinto ei kelpaa suurille kaupungeille. Espoo ja Vantaa pilkkoisivat Uudenmaan useaan osaan.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Hallitus alistaisi Vantaan kaupunginjohtajan Kari Nenosen, Espoon Jukka Mäkelän ja Helsingin Jussi Pajusen samalle aluehallinnolle.
Hallitus alistaisi Vantaan kaupunginjohtajan Kari Nenosen, Espoon Jukka Mäkelän ja Helsingin Jussi Pajusen samalle aluehallinnolle. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Espoo ja Vantaa ovat tyrmäämässä hallituksen valmisteleman aluehallintouudistuksen. Kaupungeille ei kelpaa 1,6 miljoonan asukkaan Uudenmaan hallinnointi yhtenä yksikkönä.

Kumpikin kaupunki käsittelee vastaustaan maan hallituksen suunnitelmiin kaupunginhallituksen kokouksissa maanantaina. Lausuntoehdotukset ovat vahvasti kielteisiä.

Espoo haluaa suurille kaupungeille erityisaseman hallituksen kaavailemassa itsehallintoalueratkaisussa. Uusimaa on aivan liian laaja alue yhdeksi itsehallintoalueeksi tai yhdelle toimijalle, kaupungin virkamiehet linjaavat kaupungin lausuntoehdotuksessa.

Itsehallintoalueet pohjautuisivat hallituksen suunnitelmissa nykyisiin maakuntarajoihin.

Tämä tarkoittaa, että Uusimaa saisi itsehallinnon, johon kuuluisi 26 kuntaa ja 1,6 miljoonaa ihmistä. Alueesta tulisi asukasmäärällä mitattuna kolme kertaa suurempi kuin toisiksi suurimmasta alueesta Pirkanmaasta.

”Pienen asukasmäärän alueella voi olla järkevää keskittää se tekeminen sinne itsehallintoalueelle, Uudellamaalla tilanne on toinen”, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok) sanoo. ”Täällä pitää ottaa huomioon muusta maasta poikkeava väestöpohja.”

Vantaa huomauttaa, että kaupunkia pienempiä maakuntia on peräti 11.

Myös Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) on arvostellut voimakkaasti koko Uudenmaan kattavaa maakuntahallintoa.

Rauhamäki ehdotti Helsingin Sanomissa joulukuussa, että Uusimaa pilkottaisiin kahteen itsehallintoalueeseen. Toisen osan muodostaisivat esimerkiksi Helsingin seudun liikenteen (HSL) jäsenkunnat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi, Kerava sekä Sipoo ja toisen osan Uudenmaan loput kunnat.

Tästä huolimatta Uudenmaan pilkkominen kahteen alueeseen ei innosta Mäkelää.

”En halua lähteä tekemään tällaisia karttaharjoituksia vielä, yhteistä ratkaisua tässä haetaan, että löydettäisiin yhteisiä linjauksia.”

Espoo näyttäisi suuntautuvan mahdollisissa tulevissa yhteistyökumppaneissa enemmän läntisiin kuntiin kuin itään. Lausunnossa Espoo nimeää luontaiseksi suunnaksi yhteisten palveluiden tuottamisessa Kirkkonummen, Kauniaisen ja Vihdin – ei siis Helsinkiä.

Koko Uudellamaalla tulisi Espoon ehdotuksen mukaan olla 3–6 erillistä sosiaali- ja terveydenhuollon aluetta. Näille alueille sote-palveluita voisivat tuottaa ulkopuoliset toimijat ja alueet tai kunnat voisivat esimerkiksi muodostaa yhteisen yhtiön palveluita tuottamaan.

Myös Vantaa on useamman alueen kannalla ja ehdottaa yhteistyötä Keravan ja Tuusulan kanssa edellisen hallituksen metropoliselvityksen mukaisesti.

Espoon ja Vantaan kannanotoista päättävät tammikuun loppupuolella kaupunginvaltuustot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat