Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa asuva irakilaistoimittaja: Helsingin kokoontumisella tuskin yhteyttä Kölnin levottomuuksiin

Kaupunki
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Vastaanottokeskus Helsingin Pitäjänmäellä. Irakilaisia kerääntyi Helsinkiin eri puolilta Suomea viettämään uutta vuotta.
Vastaanottokeskus Helsingin Pitäjänmäellä. Irakilaisia kerääntyi Helsinkiin eri puolilta Suomea viettämään uutta vuotta. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Helsingissä asuva irakilaissyntyinen toimittaja Jamel Saltne on ollut viime aikojen uutisoinnin jälkeen yhteydessä lukuisiin maanmiehiinsä ja kontakteihinsa. Hänen mukaansa irakilaisia kerääntyi Helsinkiin eri puolilta Suomea viettämään uutta vuotta.

”Ihmiset kyselivät toisiltaan, mihin menette viettämään uutta vuotta. Monien mielestä paras mahdollisuus oli Helsingin keskusta, sanottiin että siellä on kaunista ja iso juhla”, hän kuvaa.

”Tähän mennessä ei ole tullut vastaan mitään erityistä suunnitelmaa, paitsi mennä juhlimaan keskustaan. Usein vastaanottokeskukset sijaitsevat vähän kaukana, ja nuoret haluavat mennä pääkaupunkiin”, hän sanoo.

Sana levisi hänen mukaansa puhelimitse, Facebookissa ja Whatsappin kautta.

”Monet heistä ovat Suomessa ensi kertaa, ja joillekin tämä saattaa olla viimeinen. Suurin osa heistä ei ole vielä saanut oleskelulupaa”, Saltne huomauttaa.

Mistään koordinoidusta, järjestelmällisestä yrityksestä aiheuttaa häiriötä ei hänen tietojensa mukaan näytä olleen kyse.

”Voi olla, että on tapahtunut joitain häiriöitä tai rikoksia, mutta se ei vaikuta etukäteen suunnitellulta. Tietysti kyse oli isosta tapahtumasta, siellä oli paljon ihmisiä, mutta erityisestä suunnitelmasta ei ole toistaiseksi kukaan puhunut.”

Liittyykö Helsingin kokoontuminen jotenkin Kölniin?

”Ei, ainakaan tähän mennessä ei ole löytynyt mitään sellaista. Olen puhunut todella monien ihmisten kanssa”, Saltne sanoo.

Helsingin poliisin mukaan irakilaisia turvapaikanhakijoita saapui Helsinkiin uudenvuoden viettoon muualta Suomesta ja kaupungin omista vastaanottokeskuksista. Rautatieaseman asematunnelissa oli poliisin mukaan kello 23 aikaan noin tuhat irakilaista.

Poliisi sanoi saaneensa vihiä, että pääkaupunkiseudulla olevilla turvapaikanhakijoilla olisi ollut mahdollisesti samansuuntaisia suunnitelmia kuin mitä uutisoitiin tapahtuneen Kölnin rautatieasemalla. Siellä ilmeisesti ulkomaalaistaustaisista koostuvat miesjoukot ahdistelivat kymmeniä naisia ja varastivat näitä omaisuutta.

Saltne pitää mahdollisena, että sunnit ja shiiat ovat kertoneet toisistaan liioittelevia asioita poliisille. ”Se on ihan mahdollista. Vastaanottokeskuksissa on valitettavasti ollut ongelmia, ja tietysti nuoret kuulevat siellä kaikenlaisia asioita”, hän sanoo.

Saltnen mielestä järjestäytynyttä terrorismia suurempi uhka Suomessa ovat tällä hetkellä sosiaaliset ongelmat.

”Täällä on irakilaisia nuoria, ja osalle heistä on ilmoitettu, etteivät he mahdollisesti saa oleskelulupaa. Kun he tietävät, etteivät saa lupaa, jotkut heistä saattavat tehdä seksuaalirikoksia, niin kuin on ikävä kyllä nähty. Osa näistä nuorista juo alkoholia enemmän kuin normaalisti, sekin vaikuttaa asiaan”, Saltne sanoo.

”Turvapaikanhakijoiden osalta tämä on Suomessa tällä hetkellä ehkä vaarallisempi asia kuin terrorismi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat