Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hylätylle drive-in-pankille visioidaan uutta elämää Helsingissä – video näyttää vanhat ajat

Kaupunki
 
Drive-in-pankki toi Helsinkiin suuren maailman tuntua
Drive-in-pankki toi Helsinkiin suuren maailman tuntua
Hakaniemen Ympyrätalon vieressä oli 1960-luvulla ainutlaatuinen autopankki. Mainos näyttää kuinka se toimi. Video: Kansallis-Osake-Pankki/Nordea

Ympyrätalon kupeesta Helsingin Hakaniemestä löytyy paikka, joka vaikuttaa unohdetulta. Puiden ja pusikoiden katveessa seisovat kolme kioskirakennusta palvelivat 1960- ja 1970-lukujen taitteessa omintakeisina drive-in-pankkeina, mutta nyt niiden äärellä hoidetaan lähinnä muita tarpeita kuin rahantarpeita. Virtsankatku tunkee herkästi sieraimiin vuosikaudet tyhjillään lojuneiden koppien kohdalla.

Ympyrätalon viime vuoteen asti omistanut eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen on aiemmin pohtinut yhdessä Museoviraston kanssa, miten pankkikioskit voisi saada jälleen käyttöön. Suojeltuun rakennukseen kuuluvat kioskit ovat mittavan remontin tarpeessa, eikä esimerkiksi kahvilatoiminnan aloittamista ole nähty kannattavana.

Helsingin Sanomien arkisto
Kansallis-Osake-Pankin drive-in-konttorit avattiin vuonna 1968.
Kansallis-Osake-Pankin drive-in-konttorit avattiin vuonna 1968.

Ryhmä Metropolia-ammattikorkeakoulun muotoilun opiskelijoita yrittää nyt polkaista muutosta käyntiin. Murheenkryynistä halutaan kaistale eläväistä kaupunkia.

”Kaikki ovat ehkä tottuneet siihen, että kioskit tönöttävät tyhjänpanttina ja ränsistyneinä. Eihän niitä varsinkaan kesäaikaan oikeastaan edes näe, kun tulee Linjojen suunnasta”, kertoo Ympyrätalon kioskit -innovaatioprojektissa mukana ollut Metropolian opiskelija Meri Suomela.

Kansallis-Osake-Pankin drive-in-konttorit olivat lyhyt tarina, johon kiteytyy Siltasaaren rakentamisen aikainen autokuume. Vuosien varrella kopeissa on kokeillut onneaan myös ainakin nakkikioski ja kukkakauppa.

Muotoilun opiskelijat keräsivät viime vuonna verkkokyselyllä ideoita pankkikioskien uusiokäyttöön. Vastauksia tuli muutamassa päivässä yli 900. Kukaan ei Suomelan mukaan kuitenkaan toivonut, että autoilua ja palveluja yhdisteltäisiin alkuperäiseen malliin. Drive-in-henkeä ei olla toisaalta täysin kuoppaamassakaan.

”Se on kuitenkin myös läpikulkupaikka esimerkiksi työmatkalaisille, niin toiveissa on, että kaikki palvelut toimisivat drive-in-periaatteella – fillareilla, lastenvaunuilla tai ihan kävellen”, Suomela sanoo.

Opiskelijat puristivat sadoista ideoista kaksi konseptia, Kallio Dreamingin ja Circle House Cornerin. Erityisesti ensin mainitussa on Suomelan mukaan hyödynnetty kyselyssä esiin tulleita ideoita.

”Ruokakulttuuri nousi esille kaikkein vahvimmin. Toivottiin laadukasta, hyvähintaista ja vaihtuvaa katuruokaa. Sellaista pop up -henkistä.”

Kallio Dreaming -hahmotelmaan kuuluvat myös muun muassa oleskelualue, esiintymislava ja tavaravuokraamo.

”Tavaravuokraamo olisi sellainen, mistä voisi vuokrata koneita ja tavaroita, joita tarvitsee vain harvoin. Työkaluja, diskopalloja, grillejä ja sen tyyppistä”, Suomela luettelee.

Circle House Corner -konseptissa keskiössä on pyöräily. Pyörävuokrauksen ja -korjauksen lisäksi kioskirakennuksiin sovitellaan muun muassa smoothiebaaria ja kaupunki-infoa.

Meri Suomela ja muut innovaatioprojektiin osallistuneet opiskelijat – Sara Grönberg, Heidi Ukkonen ja Paavo Helkama – eivät odota, että kumpikaan heidän konsepteistaan toteutuisi koskaan sellaisenaan. He toivovat niiden toimivan lähinnä alkusysäyksenä muutokselle.

Ympyrätalon omistaa nykyisin Antilooppi Management. Sen taustalla ovat puolestaan 50 prosentin omistusosuuksillaan Ilmarinen ja ruotsalainen eläkevakuutusyhtiö AMF.

Antiloopin vuokrauspäällikkö Panu Santasalo pitää opiskelijoiden konsepteja hyvänä keskustelunavauksena.

”Opiskelutöinä ne toimivat hyvin uusina ideoina, joita voi miettiä. Lupien takia ne eivät ole kuitenkaan ihan yksi yhteen toteuttamiskelpoisia”, Santasalo sanoo.

Uudistusprojektista pitäisi Santasalon mukaan saada innostumaan riittävästi toimijoita, jotta lopputulos olisi kannattava. Hän vakuuttaa, että Ympyrätalon omistaja kuuntelee erittäin mielellään kaikkia kehitysideoita.

Heikki ja Kaija Sirénin suunnittelema Ympyrätalo valmistui vuonna 1968. Etenkin pankkikioskien sisätilat ovat rapistuneet pahasti, mutta peruskorjausta ei ole tällä haavaa suunnitteilla.

Metropolia AMK
Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden visioissa Ympyrätalon Linjojen puoleisesta päädystä tulee viihtyisä oleskelupaikka.
Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden visioissa Ympyrätalon Linjojen puoleisesta päädystä tulee viihtyisä oleskelupaikka.
Metropolia AMK
Havainnekuva Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden suunnitelmista.
Havainnekuva Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden suunnitelmista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat