Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkanen ajaa asunnottomat tilapäismajoitukseen – romanien vaikeinta saada lämmintä sijaa

Hietaniemenkadulla on jouduttu järjestämään yöpyjille lisäpaikkoja.

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Ankara pakkanen on koetellut Helsingissä erityisesti Itä-Euroopan romaneja, joilla ei ole ei-helsinkiläisinä asiaa Hietaniemenkadun palvelukeskukseen.
Ankara pakkanen on koetellut Helsingissä erityisesti Itä-Euroopan romaneja, joilla ei ole ei-helsinkiläisinä asiaa Hietaniemenkadun palvelukeskukseen. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Kireä pakkasjakso on täyttänyt asunnottomien majoitustilat äärimmilleen Helsingissä. Kaikkein vaikein tilanne on ollut Itä-Euroopan romaneilla, jotka ovat tukeutuneet Helsingin Diakonissalaitoksen ylläpitämään päiväkeskukseen Hirundoon.

”Meillä on sisällä 14 aikuista, joiden kohtaloa me yritämme nyt kuumeisesti selvittää. Hietaniemenkadun palvelukeskukseen he eivät pääse, koska he eivät ole helsinkiläisiä”, sanoi projektipäällikkö Nora Lindström perjantaina alkuiltapäivästä.

Yli 20 asteen pakkaslukemat olivat lannistaneet nekin sinnikkäät, jotka ovat yrittäneet pärjätä ulkona teltoissa tai muissa tilapäismajoissa. Hirundo on päiväkeskus, joka menee kiinni kello 16.

Kello 16:een mennessä kaikille Hirundon apuun turvautuneille oli onnistuttu saamaan yöpaikat viikonlopun ylitse.

”Yksityisiltä ihmisiltä”, Lindström kertoi.

Asunnottomille tarkoitetussa Kalkkers-yökahvilassa on 15 istumapaikkaa läpi yön. Näille paikoille on kuitenkin paljon tulijoita. Kalkkers on tarkoitettu kadulla asuville asunnottomille.

”Meidän kaikki tukipalvelumme ovat aivan äärimmilleen käytössä”, sanoo Vailla vakinaista asuntoa yhdistyksen (VVA) toiminnanjohtaja Sanna Tiivola. VVA pitää yllä muun muassa Kalkkersia.

VVA on myös jakanut lahjoituksena saatuja lämpimiä vaatteita niitä tarvitseville.

Myös Diakonissalaitoksen asumispalveluissa Alppilassa on havaittu pakkasen vaikutus. Yksikön johtaja Jukka Hampunen sanoo, että vakituiset asukkaat ovat saaneet enemmän vieraita kuin tavallisesti.

”Meidän asuntoihin voi tuoda kavereita yöksi, jos siitä ilmoittaa etukäteen. Me yritämme siinä vaiheessa kysellä, mikä on kaverin kunto ja elämäntilanne.

Helsingissä oli noin 3 500 asunnotonta runsas vuosi sitten. Valtaosa heistä asui tilapäisesti sukulaisten tai tuttujen luona. Hampusen mukaan suhteellisen harvat ovat sinnitelleet ulkona läpi vuoden.

Asunnottomien määrä on vähentynyt Helsingissä sitä mukaa, kun kaupunkiin on perustettu tilapäisen asumisen yksiköitä. Jonot asumisyksiköihin ovat kuitenkin vuoden mittaisia.

Helsingin kaupungin asunnottomien palvelukeskuksessa Hietaniemenkadulla väkeä on jo otettu ylipaikoille. Tavanomaisen 60 paikan sijasta palvelukeskuksessa on ollut viime päivinä yöpyjiä noin 66.

”Uusia tulijoita on ollut pitkin syksyä, joten mitään yksittäistä piikkiä ei ole ollut”, sanoo vastaava ohjaaja Marja-Liisa Tikka.

Kaupunki on varautunut järjestämään patjapaikkoja, jos vuoteet eivät riitä.

”Mitä sekin olisi, jos me käännyttäisimme ihmisiä ja katsomme sitten lasin läpi, miten he hytisevät tuolla pihalla”, Tikka sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat