Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Drive-in-pankin tulevaisuutta mietitään

Kaupunki
 
Drive-in-pankki toi Helsinkiin suuren maailman tuntua
Drive-in-pankki toi Helsinkiin suuren maailman tuntua
Hakaniemen Ympyrätalon vieressä oli 1960-luvulla ainutlaatuinen autopankki. Mainos näyttää kuinka se toimi. Video: Kansallis-Osake-Pankki/Nordea

Ympyrätalon kupeesta Helsingin Hakaniemestä löytyy paikka, joka vaikuttaa unohdetulta. Puiden ja pusikoiden katveessa seisovat kolme kioskirakennusta palvelivat 1960- ja 1970-lukujen taitteessa omintakeisina drive-in-pankkeina, mutta nyt niiden äärellä hoidetaan lähinnä muita tarpeita kuin rahantarpeita. Virtsankatku tunkee herkästi sieraimiin koppien kohdalla.

Ympyrätalon viime vuoteen asti omistanut eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen on aiemmin pohtinut yhdessä Museoviraston kanssa, miten pankkikioskit voisi saada käyttöön. Suojeltuun rakennukseen kuuluvat kioskit ovat mittavan remontin tarpeessa, eikä esimerkiksi kahvilatoimintaa ole nähty kannattavana.

Ryhmä Metropolia-ammattikorkeakoulun muotoilun opiskelijoita yrittää nyt polkaista muutosta käyntiin. Murheenkryynistä halutaan eläväistä kaupunkia.

”Kaikki ovat ehkä tottuneet siihen, että kioskit tönöttävät tyhjänpanttina ja ränsistyneinä. Eihän niitä varsinkaan kesäaikaan oikeastaan edes näe, kun tulee Linjojen suunnasta”, kertoo Ympyrätalon kioskit -innovaatioprojektissa mukana ollut opiskelija Meri Suomela.

Kansallis-Osake-Pankin drive-in-konttorit olivat lyhyt tarina, johon kiteytyy Siltasaaren rakentamisen aikainen autokuume. Vuosien varrella kopeissa on kokeillut onneaan myös ainakin nakkikioski ja kukkakauppa.

Muotoilun opiskelijat keräsivät viime vuonna verkkokyselyllä ideoita pankkikioskien uusiokäyttöön. Vastauksia tuli muutamassa päivässä yli 900. Kukaan ei toivonut, että autoilua ja palveluja yhdisteltäisiin alkuperäiseen malliin.

”Se on kuitenkin myös läpikulkupaikka esimerkiksi työmatkalaisille, niin toiveissa on, että kaikki palvelut toimisivat drive-in-periaatteella – fillareilla, lastenvaunuilla tai ihan kävellen”, Suomela sanoo.

Ideoista syntyi kaksi konseptia, Kallio Dreaming ja Circle House Corner. ”Ruokakulttuuri nousi esille kaikkein vahvimmin. Toivottiin laadukasta, hyvähintaista ja vaihtuvaa katuruokaa. Sellaista pop up -henkistä.”

Kallio Dreaming -hahmotelmaan kuuluu myös muun muassa esiintymislava ja tavaravuokraamo.

Katso drive-in-pankkien alkuperäinen mainos.
Helsingin Sanomien arkisto
Kansallis-Osake-Pankin drive-in-konttorit avattiin vuonna 1968.
Kansallis-Osake-Pankin drive-in-konttorit avattiin vuonna 1968.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat