Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkanen ajaa tilapäismajoitukseen

Hietaniemenkadulla on jouduttu järjestämään yöpyjille lisäpaikkoja.

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Angela Varga on onnekas isoäiti. Puotinharjussa perjantaina kerjänneellä Romanian romanilla on lämmin yösija pääkaupunkiseudulla.
Angela Varga on onnekas isoäiti. Puotinharjussa perjantaina kerjänneellä Romanian romanilla on lämmin yösija pääkaupunkiseudulla. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Kireä pakkasjakso on täyttänyt asunnottomien majoitustilat äärimmilleen Helsingissä. Kaikkein vaikein tilanne on Itä-Euroopan romaneilla, jotka ovat tukeutuneet Helsingin Diakonissalaitoksen ylläpitämään päiväkeskukseen Hirundoon.

”Meillä on sisällä 14 aikuista, joiden kohtaloa me yritämme nyt kuumeisesti selvittää. Hietaniemenkadun palvelukeskukseen he eivät pääse, koska he eivät ole helsinkiläisiä”, sanoi projektipäällikkö Nora Lindström. perjantaina iltapäivällä.

Yli 20 asteen pakkaslukemat ovat lannistaneet nekin sinnikkäät, jotka ovat yrittäneet pärjätä ulkona teltoissa tai muissa tilapäismajoissa. Hirundo menee kiinni kello 16. Kello 16:n edellä kaikille Hirundon apuun turvautuneille oli löydetty yösijat viikonlopuksi.

”Yksityisiltä ihmisiltä”, Lindström kertoi.

Asunnottomien Kalkkers-yökahvilassa on 15 istumapaikkaa läpi yön. Näille paikoille on kuitenkin paljon tulijoita.

”Meidän kaikki tukipalvelumme ovat aivan äärimmilleen käytössä”, sanoo Vailla vakinaista asuntoa yhdistyksen (VVA) toiminnanjohtaja Sanna Tiivola. VVA pitää yllä muun muassa Kalkkersia.

VVA on myös jakanut lahjoituksena saatuja lämpimiä vaatteita niitä tarvitseville.

Myös Diakonissalaitoksen asumispalveluissa Alppilassa on havaittu pakkasen vaikutus. Yksikön johtaja Jukka Hampunen sanoo, että vakituiset asukkaat ovat saaneet enemmän vieraita kuin tavallisesti.

”Meidän asuntoihin voi tuoda kavereita yöksi, jos siitä ilmoittaa etukäteen. Me yritämme siinä vaiheessa kysellä, mikä on kaverin kunto ja elämäntilanne.”

Helsingissä oli noin 3 500 asunnotonta runsas vuosi sitten. Valtaosa heistä asui tilapäisesti sukulaisten tai tuttujen luona. Hampusen mukaan suhteellisen harvat ovat sinnitelleet ulkona läpi vuoden.

Asunnottomien määrä on vähentynyt Helsingissä sitä mukaa, kun kaupunkiin on perustettu tilapäisen asumisen yksiköitä. Jonot asumisyksiköihin ovat kuitenkin vuoden mittaisia.

Markus Jokela
Hietaniemenkadun palvelukeskuksessa nukutaan tiheässä.
Hietaniemenkadun palvelukeskuksessa nukutaan tiheässä.

Helsingin kaupungin asunnottomien palvelukeskuksessa Hietaniemenkadulla väkeä on jo otettu ylipaikoille. Tavanomaisen 60 paikan sijasta palvelukeskuksessa on ollut viime päivinä yöpyjiä noin 66.

”Uusia tulijoita on ollut pitkin syksyä, joten mitään yksittäistä piikkiä ei ole ollut”, sanoo vastaava ohjaaja Marja-Liisa Tikka.

Kaupunki on varautunut järjestämään patjapaikkoja, jos vuoteet eivät riitä.

”Mitä sekin olisi, jos me käännyttäisimme ihmisiä ja katsomme sitten lasin läpi, miten he hytisevät tuolla pihalla”, Tikka sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat