Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Latuverkko paranee vähitellen – näissä paikoissa pääsee jo hiihtämään pääkaupunki­seudulla

Lauhtuva sää houkuttelee viikonloppuna väkeä laduille ja luistelukentille.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Tom Forsman nautti Oittaan väljistä laduista perjantaina. Viikonloppuna odotetaan suurempaa kävijämäärää, kun sää lauhtuu.
Tom Forsman nautti Oittaan väljistä laduista perjantaina. Viikonloppuna odotetaan suurempaa kävijämäärää, kun sää lauhtuu. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Oittaa. Kun hiihtovarvasta pakottaa, ladulle on päästävä. Jäätävä pakkanen on viime päivinä hyydyttänyt muun muassa autoja ja vesiputkia, mutta espoolaisen Tom Forsmanin menoa Espoon Oittaalla se ei perjantaina hidastanut.

”Jotkut kärsivät kylmyydestä, toiset kuumuudesta, mutta minä tykkään pakkasesta”, Forsman kertoi asetellessaan suksia jalkaansa.

Hänen suunnitelmissaan oli noin tunnin lenkki hyytävässä 23 miinusasteen kelissä. ”Välikerrosta, windstopper-käsineet, kalvollinen päähine ja kaulurihuppu”, hän luetteli varustustaan talviselle hiihtolenkille.

Hetken päästä Forsman viiletti baanaa päähine kuurassa.

”Latu oli täydellisessä kunnossa, eikä ollut ruuhkaa”, aiemmin tänä talvena Levillä ja Vuokatissa hiihtämään päässyt Forsman kertoi lenkin jälkeen.

Paukkupakkasesta huolimatta Oittaalla kävi Forsmanin lisäksi muutamia muitakin hiihtoon hurahtaneita.

Juhani Niiranen / HS
Asko Sepponen ajoi Lohjalta Oittaalle, jotta pääsi hiihtämään. ”Se on pukeutumiskysymys”, Sepponen totesi kipakasta pakkasesta.
Asko Sepponen ajoi Lohjalta Oittaalle, jotta pääsi hiihtämään. ”Se on pukeutumiskysymys”, Sepponen totesi kipakasta pakkasesta.

Asko Sepponen ajoi paikalle Lohjalta, mutta toivoi lähilatujen avautuvan viikonloppuna. Häntäkään jäätävät lukemat mittarissa eivät pelota.

”Lapissa tuli aikanaan hiihdettyä pakkasessa paljonkin, kun hiihdin kilpaa”, Sepponen muisteli.

”Sehän on pukeutumiskysymys”, hän painotti yllään kolme kerrosta vaatetta.

”Käsineet eivät nyt riitä, pitää olla rukkaset. Ja tuubihuivi on ehdoton, muuten käy viima niskaan.”

Vaikka pääkaupunkiseudulla on viime päivinä ollut kipakka pakkaskeli, lunta on Helsingin seudulla ja Etelä-Suomessa vielä vähänlaisesti. Pääkaupunkiseudun harvoilla ja lyhyenlännillä hiihtoladuilla on viikonloppuna odotettavissa ruuhkaa, kun joululahjaksi saatuja ja alennusmyynneistä hankittuja suksia pitää päästä testaamaan.

Latuverkko paranee lumetuksen ansiosta ja sitä mukaa, kun luonnonlunta sataa lisää. Helsingin seudulle on ennustettu viikonlopuksi vähäisiä lumisateita. Oittaan 1,3 kilometrin lisäksi Espoossa on parin kilometrin pätkä latua valmiina myös Leppävaarassa, mutta tämä latu on viikonloppuna kello 10 ja 15 välillä Marjon hiihtoihin osallistuvien kilpailijoiden käytössä.

Vantaalla Hakunilan urheilupuistossa voi sivakoida noin kilometrin tykkilumilenkkiä. Helsingin Paloheinässä puolestaan käytössä ovat 1 ja 1,8 kilometrin ladut.

Jos on valmis hieman matkustamaan latujen perässä, hiihtopäivää voi lähteä viettämään Lahden suuntaan ja sen hiihtostadionille. Sinne pääsee kohtuullisen helposti autotonkin. Jos auto on käytössä, hiihtobaanoja on Lahden lähellä Hollolan Heinsuolla.

Keravan Keinukalliossa pääsee lykkimään pätkälle tykkilumilatua. Myös Vihdin laskettelukeskuksessa on kilometrin latu murtomaahiihtäjille.

Paukkupakkaset ovat avittaneet jääntekoa, ja pääkaupunkiseudulla onkin avoinna kymmeniä luistelukenttiä.

Kenttien aukiolotietoja voi katsoa verkosta mski.fi-sivulta ja kuntien verkkosivuilta.

Sen sijaan vesistöjen jäälle menemistä ei voi suositella, ellei ole aivan varma, että jäällä on turvallista liikkua.

Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio muistuttaa, että jään päälle satanut lumipeite vaikeuttaa kantavuuden arviointia.

”Lumi eristää ja jään paksuuskasvu heikkenee, eivätkä jäät vielä kummoisia ole, vaikka jossain voi kantavaakin olla”, Vainio sanoo.

Lumisade ja lauhtuminen voivat vaikuttaa kantavuuteen siten, että vettä voi nousta jään pinnalle ja kun se jäätyy uudelleen, jäästä tulee kohvajäätä.

”Sitä tarvitaan kaksi kertaa enemmän kuin teräsjäätä”, Vainio sanoo.

”Viisainta on pysyä rannalla ja jos sinne jäälle nyt menee, niin mukana pitää olla jotakin, että sieltä pääsee pois.”

Jääasiantuntija Vainio muistuttaa, että esimerkiksi Espoon rannoista Haukilahti, Westend ja Matinkylä olivat vielä alkuviikosta sulia.

”Kun lunta tulee päälle ja jää näyttää houkuttelevalta, varsinkin kun aurinko paistaa, hyvä on pysyä kovan maan puolella. Sukset jalassa on vaikea uida.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat