Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin apulaispoliisipäällikkö brittilehdessä: Ennen kokematonta seksuaalista häirintää uutenavuotena

Ilkka Koskimäki sanoo The Telegraphin haastattelussa, että raiskaukset puistoissa ja kaduilla olivat tuntemattomia Suomessa ennen kuin tänne tuli suuri määrä turvapaikanhakijoita viime vuonna.

Kaupunki
 
Brittiläinen The Telegraph -lehti haastatteli Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäkeä.
Brittiläinen The Telegraph -lehti haastatteli Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäkeä.

Helsingin poliisin väite irakilaisten turvapaikanhakijoiden mahdollisista suunnitelmista aiheuttaa häiriöitä ja ahdistella naisia uutenavuotena leviää maailmalla.

Brittilehti The Telegraphin mukaan turvallisuushenkilökunta Suomessa on raportoinut ”laajasta seksuaalisesta häirinnästä” uudenvuoden juhlinnan aikaan. Sen mukaan naiset ovat raportoineet turvapaikanhakijoiden kourineen heidän rintojaan ja suudelleen heitä ilman lupaa.

Lehti on haastatellut Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäkeä, joka sanoi lehden mukaan, että ”tämä ilmiö on uusi suomalaisten seksuaalirikosten historiassa”. Myös uutistoimisto AFP kirjoitti asiasta.

Ilkka Koskimäki
Ilkka Koskimäki

”Meillä ei ole koskaan ollut tämän kaltaista seksuaalista häirintää uudenvuoden iltana”, Koskimäki sanoo The Telegraphin jutussa.

Aiemmin Helsingin poliisi tiedotti, että sille ilmoitettiin uutena vuonna kolmesta ahdistelutapauksesta, joista kahdesta on tehty rikosilmoitus.

HS kertoo perjantaina julkaistussa jutussa tähänastiset tiedot siitä, miten uudenvuoden ahdistelukohu on edennyt hetki hetkeltä.

The Telegraphin mukaan Senaatintorilla olisi pidätetty kolme irakilaista turvapaikanhakijaa epäiltynä seksuaalirikoksista. Poliisin mukaan tieto ei pidä paikkaansa.

Helsingin poliisin mukaan Senaatintorin läheisyydestä otettiin uutenavuotena kiinni yksi ihminen epäiltynä yleisellä paikalla tapahtuneesta seksuaalirikoksesta. Tutkinnanjohtaja ei lakisyistä kerro, oliko kyseessä turvapaikanhakija.

”Kyseessä on ollut pakottaminen seksuaaliseen tekoon. Rikosnimike pitää sisällään esimerkiksi tilanteen, että naisen humalatilaa hyväksikäyttäen häntä kosketellaan tavoilla, jotka voidaan katsoa seksuaaliseksi”, kertoo tutkinnanjohtaja Teija Koskenmäki-Karaharju.

Epäilty on päästetty vapaaksi. Tapauksen tutkinta jatkuu.

Poliisi sai brittilehden mukaan vastaanottokeskusten henkilökunnalta vihjeitä turvapaikanhakijoiden mahdollisista suunnitelmista aiheuttaa häiriöitä.

Koskimäki sanoo lehden mukaan, että raiskaukset (”sexual assaults”) puistoissa ja kaduilla olivat tuntemattomia Suomessa ennen kuin tänne tuli suuri määrä turvapaikanhakijoita viime vuonna. Koskimäki viittaa mitä ilmeisemmin nimenomaan julkisella paikalla tapahtuneisiin raiskauksiin, koska hän sanoo seuraavassa lauseessa, että viime vuonna rekisteröidyt 14 tapausta olivat ”iso uutinen kaupungissa”.

Poliisille ilmoitettujen niin sanottujen puskaraiskausten määrä lisääntyi viime vuonna viidellä. Viime vuonna Helsingin poliisin tietoon tuli 14 julkisella paikalla tapahtunutta raiskausta, kun niitä edellisenä vuonna oli 9.

Koskimäen kommentit ovat herättäneet huomiota sosiaalisessa mediassa, jossa suomalaiset naiset ja miehet alkoivat jakaa kokemuksiaan seksuaalisesta ahdistelusta tunnisteella #lääppijä. Verkkokeskustelijoiden tavoitteena on tuoda esiin seksuaalisen ahdistelun yleisyyttä Suomessa.

HS kysyi apulaispoliisipäällikkö Koskimäeltä hänen lausunnoistaan.

Apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki, mihin perustuu The Telegraphin julkaisema tieto, että Helsingin uudenvuoden juhlinnassa oli ennen kokematonta ja laajaa seksuaalista häirintää?

Meillä ei ole tarvetta enää jatkaa tästä aiheesta keskustelua. Se mitä on kerrottu on faktaa, ja nyt on uudet haasteet.

Mihin perustuu väite laajasta seksuaalisesta häirinnästä?

Se pitää paikkansa, oli ihan poikkeuksellista, tämänkaltaista ei ole ollut aikaisemmin. On ollut ahdistelutapauksia ja vakavampia tapauksia. Tällainen ilmiö on olemassa, mutta me onnistuimme laajalla poliisin läsnäololla ja työllä estämään isommat ongelmat.

Poliisi on kertonut, että sille on ilmoitettu kolme ydinkeskustassa uutenavuonna tehtyä ahdistelutapausta, joista kahdesta on tehty rikosilmoitus. Onko niitä tullut lisää?

Kolmesta on tehty ilmoitus, mutta sen lisäksi poliisin tietoon on tullut, että Senaatintorilla on ollut laajempaa häirintää.

Keneltä poliisi on kuullut Senaatintorin laajasta häirinnästä?

Tapahtuman järjestysmiehiltä. Siellä on käyty käsiksi naisiin ja ahdisteltu. Oltaisiin toivottu, että niistä olisi tehty ilmoitus, mutta sellaisia ei nyt ole tehty.

Jos ilmoitettuja tapauksia on kolme, voiko poliisi tällä perusteella sanoa, että seksuaalinen häirintä on ollut ennennäkemättömän laajaa?

En ole lukenut Telegraphin juttua, enkä voi kommentoida kaikkia julkaistuja lehtijuttuja. Me emme ota kantaa siihen, mikä on paljon, jokainen näistä tapauksista on liikaa. Pitää huomata, että poliisilla oli todella suuri läsnäolo Helsingin ydinkeskustassa. Me teimme kovaa työtä valtavalla poliisimäärällä turvataksemme ihmisten juhlinnan.

Jos ongelma oli iso, miksi poliisi ei tiedottanut siitä välittömästi uudenvuoden jälkeen vaan vasta myöhemmin?

Aattoa ennen varauduimme merkittävillä resursseilla, joten tällöin ei ollut tarvetta tiedottaa, ettei turhia pelkoja tulisi. Varautuminen koski kaikenlaista rikollisuuden torjuntaa, mukaan lukien ahdistelut. Annoimme ulos yleisluonteisen tiedotteen uuden vuoden juhlijoille. Kun sitten Kölnin tapauksista useat toimittajat kyselivät, päätimme tiedotteen laittamisesta uudenvuoden yön tapahtumista.

Julkisella paikalla tapahtuneita raiskauksia ilmoitettiin viime vuonna 14, sitä edellisenä 9. Määrä on noussut, mutta millä perusteella sanot ilmiön olleen Helsingissä tuntematon ennen turvapaikanhakijoita?

Tässä on ollut merkittävä lisäys, ja joukossa on ollut erittäin vakavia tapauksia. Poliisi on halunnut tiedottaa asiasta, koska tämä on uusi ilmiö, se tuli viime syksynä.

Nousu on ollut iso, ja tekijät ovat olleet uhrille tuntemattomia. Yksin liikkuneisiin naisiin on käyty käsiksi, suudeltu ja käyty väkisin käsiksi. Tällainen ilmiö on olemassa, ja tapauksia tuli pitkin syksyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat