Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenet autot kolaroivat pääkaupunki­seudulla – syinä lumipyry ja autoilijoiden liian suuret nopeudet

Kaupunki
 

Erittäin huono ajokeli ja autoilijoiden liian suuret tilannenopeudet poikivat lukuisia kolareita pääkaupunkiseudulla lauantaina. Suma sattui iltapäivään, ja pikkuhiljaa iltaa kohden rauhoittui, kerrottiin poliisin tilannekeskuksista ja pelastuslaitoksista Helsingissä ja Espoossa ennen iltakahdeksaa.

Varsinkin Espoossa Kehä I:llä ja Turunväylällä sattui päivän mittaan peräänajoja ja ketjukolareita. Kahdessa ketjukolarissa oli ollut mukana neljä autoa. Myös Lahdenväylällä sattui kello puoli neljän aikaan kolmen auton ketjukolari.

Yhteensä pääkaupunkiseudulla sattuneissa kolareissa on ollut päivän aikana osallisina kymmeniä autoja. Helsingin poliisista kerrottiin illalla, että pelkästään pääkaupungissa oli lauantaina kirjattu puoli kahdeksaan mennessä 15 kolaria.

Kenenkään ei tiedetty loukkaantuneen vakavasti.

Myös Espoon poliisin tilannekeskuksesta kerrottiin illalla, että iltapäivän ”hässäkän” jälkeen tilanne rauhoittui yhtäkkiä. Tilannekeskuksesta arveltiin, että Liikenneviraston ja uutisvälineiden välittämät tiedot liukkaudesta ja useista kolareista olivat tavoittaneet autoilijat ja tehneet heidät varovaisiksi.

Yhteenlaskettuna Helsingin, Espoon ja Vantaan poliisien tietoon tulleissa kolareissa on ollut osallisena puolensataa autoa.

Pääkaupunkiseudun kaupungeista Vantaalla sattui vähiten onnettomuuksia lauantaina. ”Pieniä peltikolareita”, Itä-Uudenmaan poliisista kerrottiin.

”Kolme henkilöä on altistunut. Vaikea sanoa, kuinka lieviä tai vakavia heidän vammansa ovat”, ylikomisario Jorma Makkonen Helsingin poliisista kertoi onnettomuuspaikalta hiukan ennen kello neljää iltapäivällä.

Kolari sulki yhden Lahteen päin vievän kaistan Lahdenväylältä Kehä I:n ja Porvoonväylän väliltä. Makkosen mukaan alueella vaihdetaan paljon kaistaa, kun autoilijat ryhmittyvät lähtemään joko Lahden tai Porvoon suuntaan.

Alueella sattui myös toinen kolari ja liikenne ruuhkautui pitkiksi jonoiksi asti.

Pääkaupunkiseudulla pyrytti pitkin päivää. Tihein kolarisuma oli Espoossa Kehä I:llä Leppävaaran korkeudella ja Turunväylällä. Ainakin kahdessa kolarissa oli mukana neljäkin autoa.

”Lumi pöllyää, lämpötila on laskenut ja liukastanut tiet, näkyvyys on paikoin vain kymmenen metriä”, päivystäjä Leena Vilén Länsi-Uudenmaan poliisista kertoi lauantaina puoli neljän aikaan.

Yksi syy kolareihin on kuitenkin Vilénin mukaan yli muiden: ”Ihminen on niin tyhmä, ettei ota huomioon olosuhteita”, hän totesi.

”Espoosta maalle päin on kiinteä 100 kilometrin tuntinopeusrajoitus, ja autoilijat paahtavat satasta.”

Kun kolari on sattunut, paikalle tullut yksi poliisiauto ei vielä Vilénin mukaan riitä vaikuttamaan autoilijoihin siten, että he hidastaisivat. ”Vasta kun alkaa näkyä punaisia autoja, he hiljentävät.”

Liikennevirasto varoitti jo aamusta tiedotteessaan, että sakea lumisade haittaa päivän aikana näkyvyyttä varsinkin pääkaupunkiseudulla ja pitkin Suomen etelärannikkoa.

”Kannattaa muistaa turvavälit ja tarkistaa ennen lähtöä, että pyyhkimet ovat siinä kunnossa että tuulilasi pysyy puhtaana”, ohjeisti liikennepäivystäjä Petra Latvasalo Helsingin tieliikennekeskuksesta.

”Myös ajonopeus tulisi sopeuttaa ajokeliin.”

Kaikille viesti ei ollut mennyt perille. Viranomaisten kampanjointi lumen tultua sen puolesta, että autoilijat kerrankin yllättäisivät lumen, kääntyi päivän mittaan perinteiseen suuntaan: lumi yllätti autoilijat.

Teiden liukkaus ja lumisade aiheuttivat myös pieniä kolareita pitkin päivää, tieliikennekeskuksesta kerrottiin aiemmin päivällä.

Myös Ilmatieteen laitos varoitti lumen vuoksi huonosta ajokelistä Uudellamaalla. Rannikolla ajokeli oli laitoksen sivujen mukaan paikoittain jopa erittäin huono.

Myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa keli oli iltapäivästä alkaen huono lumisateen vuoksi.

Ilmatieteen laitoksen varoitukset ovat voimassa sunnuntaiaamuun asti.

Näin kaunista on lumisade – hidastettu video lumentulosta Helsingin keskustassa
Näin kaunista on lumisade – hidastettu video lumentulosta Helsingin keskustassa
HSTV kuvasi, kuinka Helsinki sai uutta lunta lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat