Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sivulliset pelastivat jäihin pudonneen hiihtäjän Helsingissä

Merivartiosto on viikon aikana pelastanut jäistä kymmenkunta ihmistä.

Kaupunki
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Lähellä onnettomuuspaikkaa, Vanhankaupunginkoskella näytti tältä perjantaina 8. tammikuuta.
Lähellä onnettomuuspaikkaa, Vanhankaupunginkoskella näytti tältä perjantaina 8. tammikuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Sivulliset pelastivat jäihin vajonneen hiihtäjän Helsingin Vanhankaupunginselällä lauantaina aamupäivällä.

Suomenlahden merivartiosto sai ilmoituksen jäihin vajonneesta hieman ennen kello kahtatoista. Tehtävään hälytettiin Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri sekä useita yksiköitä Helsingin pelastuslaitokselta.

Hiihtäjä ehti olla avannossa minuutista kahteen. Jäihin pudonneen kunto tarkastettiin, mutta tarvetta jälkihoidolle Merivartioston mukaan ei ollut.

Viikon aikana Suomenlahden merivartioston alueella on pelastettu heikoista jäistä viisi ihmistä.

Meripelastusjohtaja Marko Siron mukaan aamupäivän tapaus osoittaa sen, että jäät ovat juuri nyt hyvin arvaamattomat.

Hänen mukaansa aamulla jäihin vajonnut hiihtäjä oli kokenut jäillä liikkuja, mutta koska jäälle on viime päivinä satanut lunta, on vahvan jään erottaminen uudesta heikommasta jäästä hyvin vaikeaa.

Paikoin jää saattaa olla hyvinkin vahvaa, mutta toisaalla uutta ja vielä heikkoa. Tämän takia goretexeihin sonnustautuneen kaupunkilaisulkoilijan ei vielä kannata lähteä katsastamaan kaupunkia jäiltä käsin. Talvinen meri kun on kylmä ja mahdollisesti vaarallinen

Siron mukaan jäälle kannattaa nyt lähteä vain sellaisen, joka tuntee alueen vedet ja on kunnolla varustautunut. Siihen eivät riitä pelkät naskalit, vaan Siro suosittelee niiden lisäksi esimerkiksi köyttä ja pelastautumispukua.

”Jotain, mikä estää kylmänkankeuden, jos sinne veteen sitten vajoaakin”, Siro sanoo.

Toinen vinkki on, että jäällä kannattaa nyt liikkua niin, että sitä pystyy havainnoimaan ja tarkkailemaan. Tämä tapahtuu parhaiten kävelleen, Siro sanoo.

”Esimerkiksi suksilla tai luistimilla voi olla nopeasti pitkälläkin heikon jään alueella ennen kuin huomaa, että jää onkin heikkoa”, Siro kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat