Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin poliisipäällikkö haluaa selvyyden uuden­vuoden ahdisteluihin – poliisi teki itse rikosilmoituksen

Aapio: ”Jotenkin täytyy toimia, että ihmisillä on rohkeutta tuoda nämä tapahtumat esille.”

Kaupunki
 
Arttu Luhtala / HS
Helsingin poliisipäällikön Lasse Aapion mukaan ulkomaalaisten tekemästä ahdistelusta mahdollisena ilmiönä ja siihen reagoimisesta on jo keskusteltu vastaanottokeskusten kanssa.
Helsingin poliisipäällikön Lasse Aapion mukaan ulkomaalaisten tekemästä ahdistelusta mahdollisena ilmiönä ja siihen reagoimisesta on jo keskusteltu vastaanottokeskusten kanssa. Kuva: Arttu Luhtala / HS

Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio haluaa selvittää perinpohjaisesti, missä laajuudessa ulkomaalaisten miesten naisiin kohdistamaa ahdistelua on uudenvuodenyönä tapahtunut.

Aapion mukaan tässä vaiheessa tutkintaa ahdistelusta on syytä epäillä jopa kymmeniä miehiä. Määrä perustuu järjestyksenvalvontayritys Local Crew’n kertomaan.

”Teillähän se luki, 30–50 miestä siinä [Senaatintorin] lavan edessä”, Aapio viittaa HS:n lauantaiseen uutiseen.

”Se on niin suuri joukko, että poliiseja tarvitaan viisikymmentä tuollaisen joukon hajottamiseen. Tämän olemme oppineet kadunvaltaustapahtumista”, Aapio sanoo.

”Saadaanko tekijöitä koskaan tuomiolle, on eri asia. Täytyy nyt katsoa, mitä saamme valvontakameroiden nauhoilta selville ja mitä paikalla olleet kertovat.”

Ristiriitaiset tiedot uudenvuoden yönä Helsingin ydinkeskustassa tapahtuneista ahdisteluista ovat herättäneet hämmennystä.

Apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki sanoi sekä brittilehti The Telegraphin että Helsingin Sanomien haastatteluissa, että Senaatintorilla olisi ollut laajamittaista seksuaalista häirintää.

Koskimäki kertoi saaneensa tiedon tapahtuman järjestyksenvalvojilta. Järjestyksestä vastanneen Local Crew’n turvapäällikkö Ville Ketonen taas kertoi, etteivät järjestyksenvalvojat nähneet tapahtumassa laajamittaista häirintää. Toisaalta heidän tietoonsa oli tullut tapahtuman jälkeen, että kahta tai kolmea teini-ikäistä tyttöä olisi ahdisteltu.

”Ristiriita on syntynyt erilaisesta tulkinnasta. Meille tämä on vakava asia. Siksi tätä vuoropuhelua pitää nyt käydä”, sanoo Aapio.

Järjestyksenvalvontaliike ei Aapion mukaan tehnyt tapahtumista poliisille rikosilmoitusta.

”Se mikä järjestyksenvalvojille voi olla ohikiitävä hetki, on meille poliisissa asia, jonka voimme löytää edestämme kuukausien kuluttua.”

Sunnuntaina turvapäällikkö Ketonen tähdensi, että poliisin huoli on oikeutettu. ”Olen poliisin kanssa samaa mieltä siitä, että tilanne oli huolestuttava. Ja vanhempien olisi syytä keskustella nuorten kanssa.”

Uudenvuodenaaton tapahtumista on kirjattu lauantaina yksi uusi rikosilmoitus ahdistelusta. Yhteensä ilmoituksia ydinkeskustassa on nyt kolme.

Kolmannen ilmoituksen teki Helsingin poliisi itse saatuaan tietoonsa, että Senaatintorilla ahdistelu on saattanut kohdistua alaikäiseen tai alaikäisiin.

”Meillä on syytä epäillä, että tapauksia on enemmänkin kuin järjestyksenvalvojaliike on kertonut julkisuuteen”, Aapio sanoo.

Aapio korostaa, että poliisi suhtautuu ahdistelutapauksiin vakavasti. Hänen mukaansa uusi, kolmas rikosilmoitus on kirjattu siksi, että tapahtumat saadaan päivänvaloon.

”Jotenkin täytyy toimia, että ihmisillä on rohkeutta tuoda nämä tapahtumat esille.”

Mikäli kokee joutuneensa seksuaalisen ahdistelun kohteeksi, tulee asiasta tehdä rikosilmoitus matalalla kynnyksellä, poliisi tähdentää.

Aapion mukaan ulkomaalaisten tekemästä ahdistelusta mahdollisena ilmiönä ja siihen reagoimisesta on jo keskusteltu vastaanottokeskusten kanssa.

”Jos tällaista ilmiötä olisi syntymässä, on parempi että siitä keskustellaan heti eikä vasta kesällä”, Aapio sanoo. ”Sinänsä asian käsittelyn kannalta ei ole relevanttia onko uhreja nyt kaksi, kolme vai kymmenen. Se on aina parempi kuin 150.”

Aapion mukaan kyseessä on uusi ilmiö, jonka ensimerkit ovat olleet näkyvissä jo syksyllä.

”Yksittäisiä aggressiivisia tapauksia on ollut aiemmin, mutta asia on muodostunut sen verran laajamittaisemmaksi, että voidaan puhua jo nyt ilmiöstä.”

”Uudenlainen piirre on se, että useissa tapauksissa uhreja on lähdetty seuraamaan, lyöttäydytty seuraan vasten tahtoa ja käyttäydytty aggressiivisesti ja seksuaalissävytteisesti.”

Uudenvuodenyön ahdistelutapaukset tulivat julkisuuteen, kun poliisi alun perin tiedotti, että pääkaupunkiseudulla olevilla turvapaikanhakijoilla oli Suomessa samanlaisia suunnitelmia kuin Kölnin rautatieasemalle kokoontuneilla miehillä.

Saksan Kölnissä oli koolla noin tuhannen ulkomaalaistaustaisen miehen joukko, joista osan epäillään syyllistyneen kymmeniin rikoksiin. Kölnin poliisi kertoi sunnuntaina uutistoimisto AFP:n mukaan, että uudenvuodenyön tapahtumista tehtyjen rikosilmoitusten määrä on noussut jo yli viidensadan. Näistä vajaa puolet koski seksuaalista ahdistelua.

Kaisa Rautaheimo / HS
Ristiriitaiset tiedot uudenvuoden yönä Helsingin ydinkeskustassa tapahtuneista ahdisteluista ovat herättäneet hämmennystä.
Ristiriitaiset tiedot uudenvuoden yönä Helsingin ydinkeskustassa tapahtuneista ahdisteluista ovat herättäneet hämmennystä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat