Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voisiko Helsingin puolityhjiä kirkkoja myydä rukoushuoneiksi muslimeille?

Helsingin seurakunnilla on paljon vajaakäytössä olevia tiloja, muslimit taas tarvitsevat rukoushuoneita.

Kaupunki
 
Hannes Heikura / HS
Monet Helsingin kirkoista ja seurakuntatiloista ovat vajaassa käytössä.
Monet Helsingin kirkoista ja seurakuntatiloista ovat vajaassa käytössä. Kuva: Hannes Heikura / HS

Osa Helsingin kirkoista ja seurakuntatiloista on vajaakäytöllä, mutta muslimeilta puuttuu rukoushuoneita.

Voisiko kristittyjen tiloja siis myydä muslimien käyttöön? Tällainen kysymys nostettiin esiin Helsingin Sanomien jutussa [HS 10.1.], jossa käsiteltiin Helsinkiin suunnitellun suurmoskeijan rahoituskuvioita.

Asiaa ei ole käsitelty, sanoo Helsingin seurakuntien kiinteistöjohtaja Kai Heinonen. Hänen mukaansa seurakunnan tilojen ylläpitokustannukset ovat ja tulevat olemaan niin suuria, että jossain vaiheessa joistakin tiloista luopuminen tulee ajankohtaiseksi.

Tällöin tiloille pitäisi löytää käyttötarkoitus, joka hyödyttää ympäröivää yhteisöä senkin jälkeen, kun niitä ei enää käytetä kirkkoina, Heinonen sanoo. Seurakuntayhtymässä ei ole vielä tehty rajausta siitä, minkälaiseen käyttöön tiloja voitaisiin myydä, hän jatkaa.

Tilojen uuden käyttötarkoituksen pitäisi olla sellainen, ettei se ole ristiriidassa kirkon toiminnan tai periaatteiden kanssa.

”Teemme yhteistyötä katolisten ja ortodoksien kanssa. Ei ole tehty päätöstä, ettemme voisi tehdä yhteistyötä myös muslimien kanssa”, Heinonen sanoo.

Hän ei kuitenkaan ota kantaa siihen, voisiko seurakunnan vajaakäytöllä olevia tiloja myydä muslimien rukoushuoneiksi. Siitä ei ole tehty päätöstä tai käyty keskustelua.

Myöskään Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtaja Anas Haijar ei ota kysymykseen vielä kantaa, sillä asiaa ei ole käsitelty. Hänen mukaansa rukoushuoneet ja suurmoskeija eivät ole vaihtoehtoisia, sillä tarvetta on molemmille.

Seurakuntien tiloja hallinnoi seurakuntayhtymä, mutta yksittäisiä tiloja koskevat päätökset tehdään seurakunnissa. Seurakuntien korkein päättävä elin on niiden yhteinen kirkkovaltuusto.

Sen varapuheenjohtaja Christoffer Perret suhtautuu hieman varauksella ajatukseen tilojen myymisestä rukoustiloiksi. Ensinnäkin hän uskoo, että seurakunnille tulee jatkossakin käyttöä tiloille. Ja toisekseen, luonnollisempaa olisi tilojen myyminen jonkin toisen kristillisen seurakunnan rukoushuoneeksi, Perret sanoo.

Myös suunnitelmat suurmoskeijan rakentamiseksi Helsinkiin saavat Perretiltä hieman varauksellisen vastaanoton. Hän kaipaisi tarkempaa tietoa esimerkiksi hankkeen rahoittajista.

”Monessa muslimimaassa kirkkojen rakentaminen on mahdotonta. Onnistuisikohan se helposti sitten toiseen suuntaan?” Perret pohtii.

Abdessalam Jardi, miksi Helsingin moskeijaan tarvitaan rahaa ulkomailta?
Abdessalam Jardi, miksi Helsingin moskeijaan tarvitaan rahaa ulkomailta?
Marokkolaistaustainen Abdessalam Jardi on yksi Helsingin suurmoskeijan puuhamiehistä. HS kysyy, mitä Helsingin ja Suomen pitäisi tehdä moskeijan hyväksi.
Ilari Rantakari, mistä rahat Helsingin suurmoskeijaan tulevat?
Ilari Rantakari, mistä rahat Helsingin suurmoskeijaan tulevat?
Eläkkeellä oleva suurlähettiläs Ilari Rantakari haluaa Helsinkiin oikean moskeijan. HS kysyy, miksi Persianlahden maat haluavat antaa sata miljoonaa euroa suomalaiseen moskeijaan.
Pia Jardi, miksi Helsingin suurmoskeijaa on valmisteltu pienessä ryhmässä?
Pia Jardi, miksi Helsingin suurmoskeijaa on valmisteltu pienessä ryhmässä?
Kolmen ihmisen ydinjoukko haluaa Hanasaareen Helsingin ensimmäisen oikean moskeijan. HS kysyy, miten Suomessa onnistuisi suurmoskeijan teko kaikille muslimeille, kun sellainen ei onnistu muualla maailmassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat