Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustelu seksuaalisesta ahdistelusta on kääntynyt kummallisille sivuraiteille – minäkin olen siihen syyllinen

Kaupunki
 
Satu Vasantola
Satu Vasantola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien uutistoimituksen toimittaja.

Keskustelu seksuaalisesta ahdistelusta on kääntynyt kummallisille sivuraiteille.

Kölnissä ahdisteltiin uudenvuoden yönä satoja naisia, mikä nosti ahdistelun kuumaksi uutisaiheeksi. Suomessa on kuitenkin keskitytty ruotimaan poliisin tiedotuslinjaa ja sitä, onko tyttöjen ja naisten ahdistelu uusi ilmiö vai ei. Kun Twitterissä jaettiin kokemuksia ahdistelusta, keskustelu kääntyi kunnallispoliitikkoon, joka vähätteli naisen kertomusta ahdistelusta.

Kyllä, olen syyllinen. Olen kirjoittanut näistä molemmista aiheista, ja toki ne ovat tärkeitä. Nyt olisi silti aika varmistaa, että itse asia, seksuaalinen ahdistelu, ei unohdu. Olisiko nyt aika miettiä konkreettisia keinoja ahdistelun lopettamiseksi?

Meidät nykyvanhemmat on niin perin juurin kyllästetty pedofiilipelolla, että uskoisin meistä valtaenemmistön opettaneen lapsilleen, että vieraan mukaan ei lähdetä. Monet ovat tajunneet ohjeistaa tarkemminkin: kukaan ei saa koskea sinuun ilman lupaa, ja jos joku yrittää, sano ei, lähde pois ja kerro aikuiselle.

Toinen puoli asiasta jää kuitenkin usein opettamatta.

Kyllä, olen syyllinen tähänkin. Olen opettanut lapsilleni, miten he voivat suojautua ahdistelijoilta, mutta en ole kieltänyt heitä koskaan ahdistelemasta ketään. Miksi? Ehkä ajatus omasta lapsesta ahdistelijana on niin rankka, ettei se tule edes mieleen.

Korjaan virheeni tänään ja haastan mukaan muutkin. Kerrotaan lapsille ja nuorille selvästi ja konkreettisesti muutama asia.

1. Toisen keho on toisen oma eikä siihen kosketa ilman lupaa. Varsinkin rinnat, takapuoli ja haaroväli ovat intiimiä aluetta, josta pidetään näpit irti ellei toisin ole yhdessä sovittu.

2. Ei tarkoittaa ei. Jos toinen sanoo ei tai näyttää pelokkaalta, lopeta heti, mitä oletkin tekemässä.

Ja kyllä, nämä samat asiat pitää todella opettaa myös turvapaikanhakijoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat