Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lounais-Sipoo napattiin vikkelästi, sitten tahti hidastui

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl / HS
Rakel Hiltunen (vas.), Jussi Pajunen ja Jan Vapaavuori iloitsivat valtuuston päätöksestä esittää Lounais-Sipoon liittämistä Helsinkiin.
Rakel Hiltunen (vas.), Jussi Pajunen ja Jan Vapaavuori iloitsivat valtuuston päätöksestä esittää Lounais-Sipoon liittämistä Helsinkiin. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
1980-luku

Kolmenkymmenen vuoden ajan – ennen kuin tosielämässä tapahtui – Helsingin johto oli katsellut karttaa ja ajatellut, että olisipa kiva napata Sipoon puolelta hyvää rakennusmaata. Asialla helsinkiläisten hyväksi ja sipoolaisten pahaksi olivat ainakin pääministeri Harri Holkeri (kok), joka antoi Helsingin kaupunginjohtajalle Raimo Ilaskivelle (kok) tehtäväksi ratkaista Helsinkiä uhannut asuntokriisi.

Kesäkuu 2006

Helsingin kaupunginvaltuusto esitti valtioneuvostolle vuonna 2006, että Lounais-Sipoosta liitettäisiin osia Helsinkiin. Helsinki perusteli liitosta sillä, että pääkaupunkiseudun kasvaessa länteen ja pohjoiseen oli kestämätöntä, että heti Sipoon rajalta alkoi erämaa. Kaappauksesta olivat hiljaisuudessa maan hallituksen kanssa neuvotelleet kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok), valtuuston tuolloinen puheenjohtaja Rakel Hiltunen (sd) sekä kaupunginhallituksen tuolloinen puheenjohtaja Jan Vapaavuori (kok). Kolmikon mielestä Helsingin väestönkasvu oli saavuttanut kulminaatiopisteen, jossa uusien rakennusmaiden saaminen Sipoosta oli välttämätöntä.

Heinäkuu 2006

Helsinki-raivo heräsi Sipoossa. Kansa ja poliitikot nousivat barrikadeille Helsingin härskinä pidetyn toiminnan tultua julki. Paikallislehdessä, Sipoon puolesta -yhdistyksessä ja Näpit irti Sipoosta -kampanjan banderolleissa ja tarroissa Helsinkiä haukuttiin ja liitospyrkimystä pidettiin rikollisena. Puhuttiin Sipoon ryöstöstä, jossa Helsingin ainoana intressinä nähtiin Sipoon etelärannikon tuntumassa asuvien parhaiden veronmaksajien kaappaaminen helsinkiläisiksi. Sipoon kuntapoliitikot heräsivät ja aloittivat torjuntahyökkäyksen. Kunta lupasi kaavoittaa Lounais-Sipoota pikaisesti ja nostaa asukaslukua 40 000 sipoolaisella 20 vuodessa.

2007–2009

Maan hallituksessa asetuttiin helsinkiläisten puolelle äänin 8–4, ja päätös Lounais-Sipoon liittämisestä Helsinkiin syntyi kesäkuussa 2007. Vuonna 2009 liitosta koskeneet valitukset oli käsitelty, ja Östersundom tuli osaksi Helsinkiä.

2010-luku

Helsinki aloitti heti liitospäätöksen jälkeen Östersundomin asuinalueiden ja liikennejärjestelmien kaavailun. Osayleiskaava on valmisteilla, mutta päätöksiä ei ole tehty. Helsingin suunnitelmia ovat hidastaneet etenkin alueen luontoarvot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat