Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi: Ruikutus seis ja lapio käteen – naapurin lumitöistä tehdään jopa rikosilmoituksia

Taloyhtiön talkooväestä puolestaan löytyy laistajia ja marttyyreita.

Kaupunki
 
Mika Ranta / HS
Neljä aura-autoa Pasilassa tiistaiaamuna.
Neljä aura-autoa Pasilassa tiistaiaamuna. Kuva: Mika Ranta / HS

Naapuri kolasi lumet tontilleni tai aura-auto heitti lumipenkan pihatielleni, joten soitanpa poliisille. Kuulostaa vitsiltä, mutta näin todella aika ajoin tapahtuu.

”Lumiriidoista tehdään rikosilmoituksia ja soitetaan jopa hätäkeskukseen”, ylikonstaapeli Nina Pelkonen Länsi-Uudenmaan poliisista kertoo.

Lunta tulee nyt taivaan täydeltä, ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitos päätti vedota kaupunkilaisiin, jotta lumiriidoista ei aleta tehtailla rikosilmoituksia. Tänä vuonna yhtään rikosilmoitusta ei vielä ole tehty.

Poliisi kuvaa vallitsevaa tilannetta ”lumisodaksi”. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos muistuttaa, että kaupungit, kunnat, tieliikennelaitos ja alihankkijat ”auraavat minkä kerkiävät”. Pihojen kulkuväyliä näillä ei kuitenkaan ole velvollisuus avata, vaikka näyttävät lumipenkat niille lentävätkin.

”Se on teidän tehtävänne. Ottakaa lumenkolaus kuntoiluna”, ylikonstaapeli Pelkonen kehottaa tiistaiaamuna lähetetyssä poliisin tiedotteessa.

Poliisi ei aio tutkia rikoksena tilanteita, joissa lunta on pudotettu ”laittomasti” naapurin pihalle. Poliisi ei myöskään aio puuttua tilanteisiin, joissa joku asukkaista ei huolehdi talonmiesvuoroistaan.

”Se on huutava vääryys, mutta ei rikos. Auta naapuria, hoida talonmiesvuorosi, hillitse itsesi”, Pelkonen kirjoittaa.

HS tavoitti värikkään tiedotteen kirjoittaneen Pelkosen, kun tämä oli lähdössä työtehtävälle tuonne ”ihanaan keliin”. Hän pyytää malttia kaupunkilaisilta.

”Koittakaa hyvät ihmiset pärjätä tämän lumen kanssa”, hän sanoo.

Helsingin kaupungin rakennusvirasto antaa joka talvi kymmeniä huomautuksia taloyhtiöille lumen kasaamisesta väärään paikkaan katualueelle.

”Muutaman kerran soitamme poliisillekin, joka sitten kehottaa hoitamaan homman kuntoon”, kertoo alueidenvalvontapäällikkö Petri Ojala.

Ongelmia syntyy myös esikaupunkialueilla. Omakoti- ja rivitalojen asukkaat kolaavat lumensa kaupungin puolelle, jossa se saattaa muodostaa näköesteen liikenteelle.

”Lumelle pitää löytyä paikka omalta tontilta. Monet kuitenkin jättävät lumet kaupungin riesaksi ja hoidettavaksi”, Ojala toteaa.

”Joskus niistä tulee vääntöä, että kenen kasa on kyseessä. Usein muut alueen asukkaat kyllä kyttäävät, mitä tapahtuu, ja sitä kautta kaupunki saa ilmiantoja”, Ojala sanoo.

Kovaan koetukseen lumitöiden etiketti tulee taloyhtiössä, jossa lumityöt on päätetty hoitaa talkoovoimin. Yleensä kyseessä on rivitaloyhtiö keskustan ulkopuolella.

Välttämättä kaikki eivät ole yhtä sitoutuneita lumenluontiin. Talkooväestä löytyy usein laistajia ja uhrautujia, joskus jopa marttyyri.

”Homma toimii yleensä hyvin niin kauan, kun kaikki ovat sitoutuneita. Eripura alkaa, kun joku ei pysty tai halua osallistua”, johtaja Kaisa Leiwo Isännöintiliitosta sanoo.

Osallistumiseen ei voi ketään velvoittaa. Joku on välttänyt kolaan tarttumisen maksamalla suurempaa yhtiövastiketta, mutta periaatteessa tällaiseen lisämaksuunkaan ei voi ketään velvoittaa.

”Jossain on saatettu vapaaehtoisjärjestelyillä päätyä tällaiseen lisämaksuun. Mitään velvoitetta siihen ei ole, kuten ei ole talkootyöhönkään. Yhteisten alueiden lumenluonti on täysin vapaaehtoista”, Leiwo painottaa.

Sekä Isännöintiliitto että Kiinteistöliitto arvioivat talkootyömallin olevan taloyhtiöissä hiljalleen vähenevä toimintamalli.

”Yhtiöissä pelätään vastuukysymyksiä. Tapaturmien, kuten liukastumisten ja katolta tippuneen lumen aiheuttaneiden vammojen yhteydessä perätään taloyhtiön vastuuta”, muistuttaa Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

”Monet maksavat mielellään vastikkeesta hieman enemmän, jotta saavat huoltoyhtiön vastuuseen.”

Pynnönen kehottaa jokaista asukasta ja jalankulkijaa ottamaan vastuuta vaaranpaikkojen tarkkailusta ja niistä ilmoittamisesta.

”Esimerkiksi silloin kun lunta tulee nopeasti paljon, huoltoyhtiön ei välttämättä voi odottaa hoitavan piha-alueita kuntoon samana päivänä. Tällöin taloyhtiön itsensä tulee ottaa vastuuta.”

Talkoilla lunta kolaavatkaan eivät saa kasata sitä mihin sattuu. Pynnösen omassa porvoolaisessa rivitaloyhtiössä pyydettiin erikseen lupa kaupungilta, jotta lunta saatiin läjittää myös kaupungin puolelle.

”Saimme siihen luvan sillä ehdolla, että kasa pysyy matalana eikä haittaa liikennettä”, Pynnönen kertoo.

Pynnösen taloyhtiössä talkoovoimin hoidettu lumenluonti on sujunut sopuisasti ja kaikki ovat halunneet osallistua.

”Kaikissa yhtiöissä ei ole näin. Eräässä yhtiössä joku oli laiminlyönyt kolauksen omalla vuorollaan. Kun seuraavan kerran satoi lunta, naapuri pukkasi lumet tämän oven eteen”, Pynnönen kuvaa.

Ojala korostaa, että tärkeintä lumietiketissä on turvallisuus.

”Tärkeintä on, ettei synny liikkumisesteitä eikä näköesteitä muille liikkujille. Lumikasat houkuttelevat myös lapsia, mikä kannattaa pitää mielessä, kun pohtii lumen sijoittamista.”

Mika Ranta / HS
Rekka jäi jumiin Mäkelänkadulla tiistaiaamuna.
Rekka jäi jumiin Mäkelänkadulla tiistaiaamuna.
Markku Ulander / Lehtikuva
Jenni Tuomisto viemässä lapsia päiväkotiin polkupyörällä Hakaniemessä tiistaiaamuna.
Jenni Tuomisto viemässä lapsia päiväkotiin polkupyörällä Hakaniemessä tiistaiaamuna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat