Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin yliopisto karsii rajusti hallintoaan: Useita satoja työpaikkoja katoaa

Kaupunki
 
Mika Ranta / HS
Helsingin yliopiston päärakennuksessa pidettiin keskiviikkona iltapäivällä tiedotustilaisuus uudesta hallintomallista.
Helsingin yliopiston päärakennuksessa pidettiin keskiviikkona iltapäivällä tiedotustilaisuus uudesta hallintomallista. Kuva: Mika Ranta / HS

Säästöjen puristuksessa Helsingin yliopisto kerää hallinnolliset palvelunsa yhteen. Vappuna aloittavassa uudessa yliopistopalveluissa arvioidaan olevan työsuhteita noin 800.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että samalla karsitaan satoja työpaikkoja. Nykyisin keskushallinnossa sekä eri tiedekuntien hallinto- ja palvelutehtävissä työskentelee yhteensä 1 450 työntekijää. Heistä 150 on määräaikaisia ja osa on vanhempain tai opintovapaalla.

Uudistus on ensimmäinen osa säästöpaketin toimeenpanoa. Varsinaiset yt-neuvottelujen tulokset saadaan 27. tammikuuta.

Sitä ennen ensi maanantaina Aalto-yliopisto tiedottaa omista yt-neuvotteluistaan. Ne voivat enimmillän johtaa 350 työpaikan katoamiseen. Valtio ottaa Aalto-yliopiston mukaan yliopistolta 66 miljoonaa vuoden 2018 loppuun mennessä.

Helsingin yliopisto havittelee kaikkiaan 1 200 työntekijän vähennystä. Tavoitteena on säästää 66 miljoonaa euroa palkkakuluista. Palkat vievät 700 miljoonan budjetista noin kaksi kolmasosaa.

Yli 1 400 palveluissa työskentelevästä 250–260 on töissä opetus- ja opiskelijapalveluissa, ja taloushallinnossa 150–160 henkeä. Joukko on töissä 50 eri paikassa eri kampuksilla.

Yliopiston hallinto pöllytetään perusteellisesti uusiksi, kun kaikki palvelut pannaan yhteen. Yksikköön tulevat henkilöstö- ja talouspalvelut. Sinne niputetaan esimerkiksi opinto-ohjaajat ja laboratorioissa työskentelevä henkilöstö.

Uudet työtehtävät pannaan sisäiseen hakuun tammi-helmikuussa eli työntekijät voivat ilmoittautua uusittuihin työtehtäviin. Niitä voivat hakea vain nykyisin vakituisessa työsuhteessa olevat, määräaikaisilla ei ole oikeutta hakea paikkoja.

”Ilmoittaumismennettelyyn mentiin siksi, että kaikkia kohdellaan tasapuolisesti eivätkä esimiehet omissa kabineteissaan tekisi valintoja”, kertoo hallintojohtaja Esa Hämäläinen.

Ensin valitaan johtajat, sitten yli 700 työntekijää. Hämäläinen uskoo, että uuden organisaation työntekijät on valittu maalis-huhtikuun vaihteessa.

Moni on hoitanut työssään niin talous- kuin henkilöstöasioita. ”Tulevaisuudessa työnimikkeet ovat kokopäiväisiä niin, että henkilö hoitaa esimerkiksi vain talouteen keskittyviä tehtäviä”, Hämäläinen kuvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat