Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päättäjät vastustavat terveysmaksujen korotuksia: ”Ihmiset jättävät lääkärikäynnit väliin”

Kaupunki
 
Miikka Pirinen
Hakunilan terveysaseman pääsisäänkäynti.
Hakunilan terveysaseman pääsisäänkäynti. Kuva: Miikka Pirinen

Terveydenhuollon maksut eivät välttämättä nousekaan Vantaalla. Myös Helsingissä asia on vielä auki.

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen esitti joulukuussa sosiaali- ja terveyspalveluiden maksuihin roimia korotuksia. Esimerkiksi käynti terveyskeskuslääkärillä maksaisi jatkossa 16 euron sijaan yli 20 euroa ja ajokorttia varten kirjoitetun lääkärintodistuksen hinta noussee vajaasta 48 eurosta 62 euroon.

Nyt vantaalaispäättäjät näyttävät kuitenkin panevan kampoihin. HS:n soittokierros paljastaa, että valtaisa asiasta päättävästä sosiaali- ja terveyslautakunnasta näyttää kuitenkin vastustavan maksujen korotuksia. HS:n tietojen mukaan ryhmät ovat kokoomusta lukuun ottamatta yksimielisesti maksujen korotuksia vastaan.

Lautakunta jätti asian pöydälle joulukuussa ja käsittelee sitä uudelleen maanantaina.

”Indeksikorotus on ehdoton maksimi korotuksille. Ja ainoa maksu, jota voi roimasti korottaa, on käyttämättä jätetyn vastaanottoajan maksu”, sanoo lautakunnan puheenjohtaja Mari Niemi-Saari (sd).

Hänen mukaansa maksujen korotuksessa vaarana on se, että osa ihmisistä saattaa jättää lääkärikäynnit väliin, koska pienituloisimmilla ei ole varaa niihin.

Apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen perusteli maksujen korottamista sillä, että valtioneuvosto korotti loppuvuodesta asiakasmaksujen enimmäismäärää. Tämä tarjosi kunnille mahdollisuuden korottaa perimiään maksuja. Salmisen mukaan Vantaa on yleensä perinyt asiakkailta valtioneuvoston säätämän maksimisumman.

Mari Niemi-Saaren mukaan asiakasmaksuja ei ole pakollista korottaa niin paljon, sillä kuluvan vuoden talousarvio ei perustu korotettuihin asiakasmaksuihin. Budjettia laadittaessa ei vielä ollut tietoa valtioneuvoston päätöksestä korottaa maksimimaksuja.

Myös lautakunnan perussuomalainen jäsen Teijo Kakko sanoo, että kaupungin talouden täytyy kestää, sillä pienituloisten vantaalaisten talous ei kestä, jos maksuja korotetaan.

Kokoomuslainen Sirpa Peura esitti joulukuun kokouksessa asiaan tuumaustaukoa, joten asia jätettiin pöydälle. Hänen mukaansa ryhmällä ei vielä ole lopullista kantaa maksujen korotuksiin. Hänen mukaansa asia on vaikea, joten sitä täytyy pohtia perusteellisesti.

”Toivon, että asiasta voitaisiin vielä keskustella lautakunnassa ilman, että kaikki ovat jumittuneet yhden totuuden taakse. Tässä olisi järkevän kompromissin paikka”, Peura sanoo.

Sosiaali- ja terveydenhuollon maksujen korotuksista nousi poliittinen kiista myös Helsingissä. Pääkaupungissa on voimassa kaupunginhallituksen linjaus, jonka mukaan valtion säätämiä ylimpiä maksuja voidaan periä ilman erillistä poliittista päätöstä.

Nyt asiakasmaksun ylärajaan tulleet korotukset ovat kuitenkin selvästi suurempia kuin tavanomaiset indeksikorotukset, joten vihreät, Sdp ja vasemmistoliitto vaativat maksujen ottamista kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Puheenjohtaja Tatu Rauhamäen (kok) kaupunginhallitus käsittelee asiaa vielä tammikuun aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat