Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vitivalkoinen sorsa hämmästyttää Töölönlahdella: ”Ei vastaa parhaalla mahdollisella tavalla naaraiden komeusihannetta”

Kaupunki
 
Ahti Kannisto
Leukistinen sinisorsa polskii Helsingin Töölönlahdella ja Eläintarhanlahdella.
Leukistinen sinisorsa polskii Helsingin Töölönlahdella ja Eläintarhanlahdella. Kuva: Ahti Kannisto

Töölönlahden ja Eläintarhanlahden kulmilla Helsingissä talvehtii erilainen sinisorsa. Toisin kuin moniväriset lajitoverinsa, tämä yksilö on vitivalkoinen.

Valokuvausta harrastava Ahti Kannisto on seuraillut valkoisen vesilinnun edesottamuksia viime päivinä. Merenlahtien sulissa kohdissa parveilee jopa satoja sinisorsia, eikä erivärisyys näytä aiheuttavan nokkapokkaa tai muita ongelmia lintuyhteisössä.

Artikkeliin liittyvät

Lajitoverit eivät Kanniston mukaan syrji poikkeavaa yksilöä.

”Hyvin se sopii jengiin. Vaikuttaa jopa olevan vähän niskan päällä”, Kannisto arvioi.

Suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi lintujärjestö Birdlife Suomesta kertoo Kanniston valokuvaa tutkittuaan, että ”Töölönlahden haamu” on leukistinen sinisorsa. Leukistinen yksilö ei ole albiino, mutta vahvaa leukismia voi Lehtiniemen mielestä kutsua albinistisuudeksi.

”Täysin albiino on sellainen, joka ei pysty tuottamaan mitään väripigmenttiä. Sen silmätkin ovat punaiset, koska veri näkyy silmänvalkuaisen läpi”, Lehtiniemi selittää.

Helsingissä asuvalla valkoisella sinisorsalla ei ole punaisia silmiä.

Leukismi aiheutuu geenivirheestä, joka saa aikaan sen, että tumma pigmentti puuttuu. Leukistiset eläimet ovat harvinaisia, mutta eivät kuitenkaan äärimmäisen harvinaisia.

Lehtiniemen mukaan linnuista juuri sinisorsilla esiintyy herkästi poikkeavia värityksiä, koska niillä on suuria kaupunkipopulaatioita. Poikkeavia ja siitä syystä usein myös pahemmin petojen armoilla olevia yksilöitä karsiva luonnonvalinta ei toimi yhtä tehokkaasti kaupungissa kuin luonnonhelmassa.

Helsinkiläisyys on siis etu valkoiselle sinisorsalle. Sekin lupaa tulevaisuuden kannalta hyvää, että lintu on ilmeisesti koiras. Lehtiniemi päättelee asian pyrstön yläpeitehöyhenistä.

”Naaras joutuisi olemaan pesintäaikaan paikoillaan munia hoivaamassa. Siinä on suuri riski joutua saaliiksi.”

Vitivalkoinen koirasyksilö ei Lehtiniemen käsityksen mukaan vastaa parhaalla mahdollisella tavalla sinisorsanaaraiden komeusihanteita. Parinvalinnassa voi siis jäädä herkästi luu käteen.

Lehtiniemi kuvailee sinisorsien, kuten myös esimerkiksi monien petolintujen, pariutumista löyhäksi.

”On paljon parin ulkopuolista parittelua”, hän sanoo.

Leukistinen lintu voi siis jatkaa sukuaan siinäkin epäonnisessa tapauksessa, että se ei onnistuisi löytämään itselleen vakituista elämänkumppania.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat