Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piispa: Helsingin kirkot eivät sovellu islamilaisiin kokoontumisiin

Irja Askolan mukaan muita seurakunnan tiloja voidaan tarjota islamilaiseen käyttöön.

Kaupunki
 
Sami Halinen / Lehtikuva
Askolan mukaan toisen uskonnon pyhän paikan muuttaminen pyhäksi toiselle on vaikeaa.
Askolan mukaan toisen uskonnon pyhän paikan muuttaminen pyhäksi toiselle on vaikeaa. Kuva: Sami Halinen / Lehtikuva
Tästä on kyse

Rukoushuoneista on Helsingissä pulaa

  Osa Helsingin kirkoista ja seurakuntatiloista on vajaakäytöllä, mutta muslimeilta puuttuu rukoushuoneita.

  Seurakunnan tilojen ylläpitokustannukset ovat ja tulevat olemaan niin suuria, että jossain vaiheessa

tiloista luopuminen tulee ajankohtaiseksi.

  Seurakuntayhtymässä ei ole vielä tehty rajausta siitä, minkälaiseen käyttöön tiloja voitaisiin myydä.

  Tilojen käyttötarkoituksen pitäisi olla sellainen, ettei se ole ristiriidassa kirkon toiminnan tai periaatteiden kanssa.

Helsingin piispan Irja Askolan mukaan evankelisluterilainen kirkko voisi luovuttaa tiloja Suomessa asuville muslimeille.

”Kirkon on mietittävä, onko meillä sellaisia tiloja, joita voisimme tarjota joko väliaikaisesti tai pysyvästi islamilaisiin kokoontumisiin. Kirkot eivät tähän kuitenkaan sovellu. Eivät myöskään islamilaisten itsensä mielestä”, Askola sanoo.

Askolan mukaan toisen uskonnon pyhää paikkaa on vaikea muuttaa toiselle pyhäksi. Evankelisluterilaisella kirkolla on kuitenkin piispan mukaan paljon tiloja, jotka voisivat saada uusia käyttäjiä muslimeista.

Helsingin seurakuntien kiinteistöjohtaja Kai Heinonen kertoi sunnuntaina HS:lle, että seurakunnan vajaakäyttöisten tilojen ja kirkkojen ylläpitokustannukset ovat niin suuria, että jossain vaiheessa tiloista luopuminen tulee ajankohtaiseksi.

Helsingin muslimeilla on tällä hetkellä suuri pula rukoushuoneille. Kaupunkiin saapuneiden turvapaikanhakijoiden myötä vanhojen moskeijoiden tilat ovat käyneet riittämättömiksi.

Askola kertoo itsekin vierailleensa Lönnrotinkadulla sijaitsevassa Suomen islamilaisen yhdyskunnan moskeijassa ja ymmärtäneensä kuinka ahtaalle muslimit ovat joutuneet.

Helsingissä käytävään suurmoskeijakeskusteluun Askola ei halua ottaa kantaa.

”Minä en tunne sitä asiaa tarpeeksi hyvin.”

Askolan mukaan seurakuntien tilojen luovuttaminen muslimeille nousee kristinuskon perusperiaatteesta: lähimmäisenrakkaudesta.

”Että emme välitä vain omista joukoistamme, vaan kuulemme erilaisten ihmisten kysymyksiä ja hätää.”

Askola pitää tilojen tarjoamista muslimeille myös demokratiakysymyksenä. Demokraattisessa yhteiskunnassa ihmisillä pitää hänen mukaansa olla mahdollisuus yhteisölliseen uskonnon harjoitukseen.

”Ymmärrän tietysti, että tämä on hyvin uusi tilanne suomalaisille. Suurin osa meistä on elänyt koko ikänsä kaupungissa, jossa kaikki puhuvat samaa kieltä, ja ovat samanvärisiä, ja ymmärtävät yhteisen uskon perusaakkoset samalla tavalla. Uusi on aina myös pelottavaa”, Askola sanoo.

Hänen mukaansa muslimien kutsuminen evankelisluterilaisen kirkon tiloihin on ele tuomitsemista, vihaa ja vääriä ennakkoluuloja vastaan.

”Uskontojen välinen vuoropuhelu ja toisiimme tutustuminen ei ole uhka meille. Se on uhka, jos viholliskuvat alkavat kasvaa”, Askola sanoo.

Piispa vertaa muslimien tarvetta uskonnollisiin tiloihin kristittyjen suomalaisten siirtolaisten tarpeisiin.

”Meillä kristityillä suomalaisilla on hyvät edellytykset ymmärtää islamilaisten tarvetta omiin kokoontumistiloihin, jos ajattelemme omien siirtolaistemme historiaa Amerikassa, Ruotsissa ja vaikka tämän hetken Aurinkorannikolla. Kyllä suomalaiset haluavat sielläkin laulaa enkelitaivaansa ja suvivirtensä tutunomaisessa tilassa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat