Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksuaalista häirintää kohdanneet kokoontuivat Narinkkatorille

Tarkoitus oli tuoda sosiaalisessa mediassa käyty keskustelu kadulle ja saada häirintää kokeneiden tarinat kuuluviin.

Kaupunki
 
George Atanassov
Irena Bakic jakaa myös oman häirintäkokemuksensa. Tällaisia kuvia Helfem-ryhmä alkaa kerätä Instagram-tilille.
Irena Bakic jakaa myös oman häirintäkokemuksensa. Tällaisia kuvia Helfem-ryhmä alkaa kerätä Instagram-tilille. Kuva: George Atanassov

Kamppi. Sunnuntaina Kampin Narinkkatorille Helsinkiin kokoontui joukko ihmisiä, jotka ovat kokeneet seksuaalista häirintää tai haluavat osoittaa tukensa seksuaalisen häirinnän uhreille. Taiteilijat lukivat ääneen osallistujien lähettämiä tarinoita häirintäkokemuksista, ja paikalla oli vapaaehtoisia, joille tarinoiden herättämiä tunteita tai muistoja voi purkaa.

Tapahtuman taustalla oli feministiaktivistien ryhmä Helfem. Ryhmän yhteyshenkilö Irena Bakic kertoo saaneensa idean tapahtumaan viime viikon sunnuntaina.

”Seurasin #lääppijät-hashtagilla käytyä keskustelua. Meinasin twiitata jotain, mutta 140 merkkiä tuntui liian vähältä.”

Niinpä Bakic päätti tuoda puheenaiheen kadulle. Hän otti yhteyttä muutamaan ystäväänsä, ja sai viikossa kasaan tiimin, joka nähdään sunnuntaina Kampissa. Tarinoita, joita luetaan ääneen tapahtumassa, voi lähettää järjestäjille nettilomakkeella. Kaikkia kirjoituksia ei ehditä lukea, mutta ne on tarkoitus julkaista Helfemin blogissa ja mahdollisesti myös painetussa muodossa, johon haetaan joukkorahoitusta.

”Osa kirjoittajista ei halua tarinoitaan julkiseksi, mutta kokevat silti tarpeelliseksi kirjoittaa ne. Tarvetta jakamiseen on paljon”, Bakic sanoo.

Tarinoita on saapunut lähes 150, ja tapahtuman Facebook-eventissä oli lauantai-iltapäivänä yli sata osallistujaa ja lähes 500 kiinnostunutta.

”Tapahtuman sivulla kysyttiin, lasketaanko miesten kokema ahdistelua häirinnäksi. Tottakai se lasketaan. Kaikki seksuaalinen häirintä on tuomittavaa. On kuitenkin tärkeä antaa tilaa keskustelussa niille, jotka ovat kokevat sitä eniten”, Bakic selittää.

Helfem aikoo perustaa myös Instagram-tilin, jossa ihmiset voivat kertoa kokemuksistaan – joko anonyymisti tai kasvonsa näyttäen. Kokemuksensa voi tiivistää tekstiksi kylttiin tai paperilapulle. Kuvia aletaan ottaa sunnuntain kokoontumisessa.

Tapahtuman Facebook-sivulle on tullut paljon kommentteja myös ihmisiltä, joiden mielestä koko idea on turha. Bakic käyttää lauantaipäiväänsä siivoillen törkeimpiä viestejä pois ja vastailemalla kysymyksiin.

”Yritämme tällä tempauksella tuoda uusia tapoja keskustella aiheesta. Uskon, että fyysinen läsnäolo samassa paikassa on hyväksi.”

HS vieraili tapahtumassa ja raportoi siitä lisää myöhemmin sunnuntaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat