Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ullanlinnan taloyhtiö taistelee hissistä –kaupunginmuseon mukaan se turmelisi porrashuoneet

Kaupunki
 
Pekka Elomaa
Asunto-osakeyhtiö Koivu haluaisi rakennuttaa hissin Tehtaankadun taloon. Kaupunginmuseo suhtautuu asiaan nihkeästi.
Asunto-osakeyhtiö Koivu haluaisi rakennuttaa hissin Tehtaankadun taloon. Kaupunginmuseo suhtautuu asiaan nihkeästi. Kuva: Pekka Elomaa

Ullanlinna. Helsingin asukkaiden ja kaupungin väliset erimielisyydet hissin rakentamisessa arvokiinteistöön ovat jälleen alkaneet.

Tällä kertaa kysymyksessä on Tehtaankadulla sijaitseva Asunto Oy Koivu, joka haluaa rakennuttaa hissin neljäkerroksiseen taloon. Talon porrashuoneet on suojeltu asemakaavalla.

Kyseessä on jugendtalo, jonka suunnitteli rakennusmestari Paavo Björk vuonna 1903. Rakennuksen sisäpihalla on harvinainen osittainen puutalo sekä varastorakennus, joita yhdessä pidetään hyvin säilyneenä kokonaisuutena.

Molempien asuinrakennusten porrashuoneet on toteutettu samalla tyylillä ja ne ovat säilyneet hyvin alkuperäisessä asussaan, kaupunkisuunnittelulautakunnan esittelytekstissä todetaan.

Lautakunta ei todennäköisesti myönnä erityislupaa taloyhtiölle, sillä hissin rakentaminen historialliseen porrashuoneeseen tarkoittaisi sen alkuperäisten rakenteiden purkamisesta.

Taloyhtiö on esittänyt hakemuksessaan säilyttävänsä nykyiset kaiteet ja laittavansa ne hissin rakentamisen jälkeen takaisin paikoilleen. Hissiä varten myös porrassyöksyjä pitäisi leikata. Tämä vaikuttaa kaupunginmuseon mukaan tilan rakenteeseen ja valaistukseen.

Kokonaisuus on ainutlaatuinen rakennustapansa edustaja Helsingissä ja se kertoo työväenasumisen muodoista 1900-luvun alun Helsingissä, kaupunginmuseo kuvailee rakennuskokonaisuutta lausunnossaan. Hissin rakentaminen esiteltyjen suunnitelmien mukaisesti turmelisi porrashuoneet korvaamattomalla tavalla, museo toteaa.

Hissien rakentamisesta arvotaloihin on riidelty Helsingissä vuodesta 2002. Viime vuonna Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi uusien hissien rakentamisen vanhoihin arvotaloihin mahdollistavan asemakaavan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat