Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulun seinistä löytyi sädesientä – Espoo ratkaisee ongelman tiivistämällä seiniä

Sädesieni ajoi osan oppilaista kotiopetukseen Niipperissä. Espoo ratkaisi ongelman tiivistämällä seiniä.

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Akseli Valmunen / HS
Niipperin koulussa Espoossa tehdään korjaustöitä rakenteista löytyneen kosteuden ja sädesienen poistamiseksi.
Niipperin koulussa Espoossa tehdään korjaustöitä rakenteista löytyneen kosteuden ja sädesienen poistamiseksi. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Fakta

Sädesieni on homeen seassa viihtyvä bakteeri

  Sädesieni ei ole homesieni vaan bakteeri.

  Homeen tavoin sädesienikin viihtyy lämpimissä ja kosteissa tiloissa.

  Sädesieni leviää hengitysilman mukana.

  Sädesienen aiheuttamista terveyshaitoista ei ole tarkkaa tietoa, mutta sen esiintymisen on havaittu olevan yhteydessä astmaan ja astman kaltaisiin oireisiin.

:

Kaisu Moilanen HS

Niipperi

Syyllinen kurkun karheuteen löytynee lattian alta ja ulkoseinistä: homeitiöitä kaverinaan bakteeri nimeltään sädesieni.

Olemme viettäneet kuvaajan kanssa Niipperin koulun sisätiloissa Espoossa tuskin puolta tuntia kun molempien kurkkua kuristaa. Suurin osa paikalle saapuneista vanhemmista yskiä kähisee.

Niipperin koulun sisäilmaongelmaan havahduttiin viime syksynä kun yksi vanhemmista tilasi koulun sisäilmatutkimusraportin.

Kävi ilmi, että koulun ulkoseinissä ja lattian alapohjassa on kosteutta, missä pesii hometta ja sädesientä.

Akseli Valmunen
Luca Hilakarin selittämättömät oireet loppuivat kun hän siirtyi kotiopetukseen.
Luca Hilakarin selittämättömät oireet loppuivat kun hän siirtyi kotiopetukseen.

Useiden lasten omituiset oireet – ripulointi, päänsärky, ihottumat ja erilaiset hengitystiesairaudet – saivat järkevältä tuntuvan selityksen, kertoo Pike Hilakari, Lucan äiti.

”Kyllä monilla oli varmasti ollut oireita jo pitkään, mutta nehän ovat epämääräisiä. Nyt ymmärrän miksi monen tätä koulua käyneen oppilaan maitoallergiat ja muut ongelmat loppuivat kun he siirtyivät yläasteelle.”

Hilakari teki oman päätöksensä hieman ennen joulua ja otti ensimmäistä luokkaa käyvän Luca Hilakarin kotiopetukseen.

Ripulista, päänsärystä, hengityselinsairauksista, iho-oireista sekä muista sisäilman mahdollisesti aiheuttamista ongelmista on ilmoittanut 40 henkilöä, mukana koulun henkilökuntaa sekä oppilaita.

Akseli Valmunen
Neljäsluokkalaisen isä Ville Vesa haluaisi tyttärensä terveeseen koulurakennukseen. Miisa Reinikainen sai oireita pikkuveljensä Luca Hilakarin koulukirjoista.
Neljäsluokkalaisen isä Ville Vesa haluaisi tyttärensä terveeseen koulurakennukseen. Miisa Reinikainen sai oireita pikkuveljensä Luca Hilakarin koulukirjoista.

Luca Hilakarin oireet helpottuivat heti kun hän siirtyi kotiopetukseen. Oireet helpottavat tai katoavat lomien aikana, kertovat neljäsluokkalaisten isät Ville Vesa ja Antti Jaamala.

Nyt osa vanhemmista haluaa lapsensa pois koulusta ja päätöksen uuden koulurakennuksen rakentamisesta.

Korjausten tuomaan apuun ei usko kukaan paikalla olevista.

Vanhempien huoleen on kaupungilla tartuttu rivakasti. Kaupungin ja vanhempien näkemykset poikkeavat toisistaan siinä, miten ongelmaa tulisi hoitaa.

Sairas koulu saadaan Espoon Tilapalvelut-liikelaitoksen mukaan terveeksi korjaustöillä.

Koululla aloitettiin ennen joulua mittava remontti, missä muun muassa parannettiin ilmastointia, tuuletettiin lattian alapohjaa ja tiivistettiin seiniä, ettei ilma pääse kulkemaan alapohjasta tai ulkoseinistä luokkahuoneisiin.

Korjauksista liikkuu kaikenlaisia huhuja: kun jumppasalin seinää avattiin, löytyi sieltä niin turmeltunutta tavaraa, että se päätettiin jättää eristetiivisteiden alle. Nyt jumppasalin ovessa on kieltomerkki, sillä korjaustyöt ovat edelleen kesken. Ainakin jumppasalin tuolit on todettu kelvottomiksi, sillä se on heitetty roskalavalle.

”Uskon oman yksikköni työntekijöiden ammattitaitoon ja uskon, että näillä korjauksilla on saatu tilannetta paremmaksi. Onko se riittävä, siitä pitää keskustella”, sanoo Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen.

Niipperin koulun oppilaat joutuvat joka tapauksessa väistötiloihin ensi syksynä kun koulun kattoristikot uusitaan. Siihen korjaukseen Tilakeskus on laittamassa satoja tuhansia euroja.

”Mitä ihmeen järkeä on laittaa kaupungin rahaa katon korjaamiseen jos seinät ovat lahot?”, kysyy Linda Wikström, neljäsluokkalaisen äiti.

Lehtisen mukaan koulu ei suinkaan ole laho, vain vanha. Koulua korjataan nyt, jotta rakennukselle saataisiin lisää elinaikaa.

”Suhtaudumme tähän asiaan vakavasti ja seuraamme tilannetta. Olemme myös valmiita jatkamaan korjauksia, jos tarve vaatii”, Lehtinen sanoo.

”Kysymyshän on nyt vain kevätlukukaudesta, sen jälkeen oppilaat joka tapauksessa siirtyvät muualle kattoremontin vuoksi”, vetoaa Lehtinen.

Osalle lapsista neljä kuukautta on liikaa. Osa heistä on jo saanut lääkärintodistuksen avulla uuden paikan lähistön Juvanpuiston koulusta.

Espoossa on tällä hetkellä noin 30 koulurakennusta, joissa epäillään sisäilmaongelmia. Yhteensä kaupungilla on 111 koulua. Väistötiloissa on tällä hetkellä 9 koulun oppilaat ja henkilökunta.

Espoon kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto käsittelee Niipperin koulun tilannetta kokouksessaan maanantaina.

Korjaus maanantaina 18.tammikuuta kello 9.35: sana vanhemmat muotoon osa vanhemmista, Tilakeskus muotoon Tilapalvelut -liikelaitos, Juvanmalmi Juvanpuiston kouluksi sekä sana mätä muotoon laho.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat