Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: ”Nuoren syyllistäminen työttömyydestä on väärin”

Veimme erikoistutkija Päivi Bergin katsomaan valokuvanäyttelyä elämässään jumiin jääneistä nuorista miehistä.

Kaupunki
 
Tutkija: Työttömiä nuoria ei kannata syyllistää
Tutkija: Työttömiä nuoria ei kannata syyllistää
Nämä nuoret eivät ole lorvijoita, sanoo erikoistutkija Päivi Berg Valokuvataiteen museon Pojat-näyttelyssä. Mitä muuta Berg tietää työttömistä nuorista? Toimittaja: Heidi Lämsä, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen, grafiikka: Boris Stefanov

”Syrjäytyminen on oma vika!”

Väite saa Nuorisotutkimusverkoston erikoistutkija Päivi Bergin ärsyyntymään. Möläys on ensimmäinen julkaistu kommentti HS.fi:n sunnuntaisessa jutussa, jossa kerrotaan Kaisa Rautaheimon valokuvanäyttelystä elämässään jumiin jääneistä nuorista miehistä.

”Se ei ole nuoren vika, jos työtä ei ole tarjolla, kun hän sitä etsii. Tai jos nuori pyrkii koulutukseen useita kertoja eikä pääse, tai koulutus jää jostain syystä kesken, ja jos ei saa siihen tukea”, Berg sanoo.

”Pitäisi etsiä keinoja, miten näitä nuoria pystyttäisiin auttamaan, eikä syytellä, koska syyttelyllä niitä ’yhteiskuntakelpoisia’ nuoria ei ainakaan tuoteta.”

Tämän Berg sanoo Valokuvataiteen museossa, jonne veimme hänet katsomaan kyseistä näyttelyä. Aihepiiri on Bergille erittäin tuttu. Hän julkaisi viime vuonna esimerkiksi Nuoret luukulla -tutkimuksen yhdessä Sanna Aaltosen ja Salla Ikäheimon kanssa.

Tutkimuskohteena oli 18–29-vuotiaita naisia ja miehiä, joilta puuttui opiskelu- tai koulutuspaikka. Julkaisussa pohdittiin syrjäytymistä ja nuorten asemaa palvelujärjestelmässä.

”Näyttelyn tarinat herättivät minussa aika samanlaisia tunnelmia kuin tutkimuksessa. Sieltä näkyy se, että hyvin erilaisista tilanteista ovat sellaiset nuoret lähtöisin, jotka ovat syrjäytymisriskissä.”

Työpaikkaa tai koulutuspaikkaa vailla olevista nuorista ei Bergin mukaan pitäisi kuitenkaan puhua automaattisesti syrjäytyneinä.

”Suorituskeskeisyys tänä päivänä saattaa osittain vaikuttaa siihen, että ihminen, joka ei ole kauhean vahvasti kiinnittynyt johonkin, nähdään syrjäytyneenä, vaikka todellisuudessa nuoret eivät itse itseään syrjäytyneenä näe.”

Berg korostaa, että nuoruus on aina ollut ikävaihde, jossa ei välttämättä tiedetä, mitä halutaan tehdä. Aina on pidetty välivuosia, on pohdittu ja haettu omaa paikkaa.

Joillakin tämä välivaihe kuitenkin venyy pidemmäksi. Miksi oman elämän rakentaminen on toisille vaikeampaa?

”Syrjätymisriskiin liitetään usein varhaislapsuutta, on ollut ongelmaa esimerkiksi lapsuuden perheessä. Sitten voi olla päihteisiin liittyviä juttuja, ja sitten on tietysti meidän yleinen työmarkkinatilanteemme, jossa niitä töitä ei vain ole.”

Bergin mukaan pidemmäksi aikaa välivaiheeseen jääviä nuoria yhdistävä tekijä on muun muassa mielenterveysongelmat.

”Niihin ei ole välttämättä saatu hoitoa. Voi olla masennusta tai muuta ahdistusta tai paniikkihäiriötä. Pitäisi vahvasti kiinnittää huomiota nuorten matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin, etteivät nämä ongelmat jäisi hoitamatta.”

Tilastokeskuksen kehityspäällikkönä työskennellyt Pekka Myrskylä esitti vuonna 2012, että Suomessa saattaisi olla noin syrjäytymisvaarassa 50 000 nuorta. Berg sanoo, että oli määrä mikä tahansa, työpaikkojen määrän kasvaessa se pienenee.

Berg on tyytyväinen vuonna 2013 käyttöön otettuun nuorisotakuuseen, jolla pyritään siihen, että työttömäksi ilmoittautumisesta kolmen kuukauden päästä nuorella olisi jonkinlainen opiskelu-, työharjoittelu-, työpaja- tai työpaikka.

”Meneillään on myös Ohjaamo-hanke, jossa eri puolilla Suomea pyritään saamaan palveluita samalle luukulle, jotta saataisiin matalan kynnyksen paikka, missä nuoret tavoittaisivat palvelut yhdeltä luukulta.”

Ensisijaisen tärkeää olisi, että nuori löytäisi luottamuksellisen suhteen työntekijään, joka häntä yrittää auttaa. Se vie yleensä aikaa.

”Nuorisotakuuseen ja etsivään työhön on esitetty isojakin leikkauksia”, Berg kertoo.

Näyttely on tällä kertaa koostettu nuorten miesten kuvista ja heidän tarinoistaan.

”On todella tärkeää, että näyttelyssä nostetaan esille poikien tilannetta. Jos tilastoja katsoo, meillä on melkein yhtä paljon nuoria tyttöjä, jotka ovat samassa tilanteessa”, Berg muistuttaa.

Janne Järvinen / HS
Erikoistutkija Päivi Berg ei ymmärrä heitä, jotka väittävät nuoren syrjäytymisen olevan aina oma vika.
Erikoistutkija Päivi Berg ei ymmärrä heitä, jotka väittävät nuoren syrjäytymisen olevan aina oma vika.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat