Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläispoliisi: Ihan sama, liikummeko autolla vai jalan

Turvallisuudentunne syntyy siitä, että poliisi näkyy, arveltiin partiossa Helsingin Asematunnelissa

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Vanhemmat konstaapelit Ville Niskanen ja Sanna Lautamatti käväisivät maanantaina Helsingin asematunnelissa. ”Poliisissa tämä paikka tunnetaan nimellä infopiste”, Niskanen kertoo. Reissusta jää mukaan yksi löytölompakko.
Vanhemmat konstaapelit Ville Niskanen ja Sanna Lautamatti käväisivät maanantaina Helsingin asematunnelissa. ”Poliisissa tämä paikka tunnetaan nimellä infopiste”, Niskanen kertoo. Reissusta jää mukaan yksi löytölompakko. Kuva: Sami Kero / HS

Asiakkaita ilmaantuu heti, kun Ville Niskanen ja Sanna Lautamatti laskeutuvat poliisin tamineissa Helsingin asematunneliin.

Iäkäs herra kyselee tietä Alkoon ja tamperelainen Marika Penttinen Stockmannille. Tetti Sirén etsii Helsingin karttaa.

Vanhemmat konstaapelit toteuttavat tunnelissa helsinkiläisen Tuomas Kraftin mielipidekirjoituksessaan esittämää toivetta siitä, että poliisit nousisivat nykyistä useammin autoistaan ihmisten sekaan.

Kirjoituksessa on kyse turvallisuuden tarpeesta, joka saa ihmiset kannattamaan katupartioita ja sisäministeriön valmistelemaan lakia täydennyspoliiseista.

”Turvallisuudentunteen kannalta oleellista on, että poliisi näkyy, mutta on ihan sama, näkyykö se autolla, ratsain, jalan vai polkupyörällä”, sanoo partion esimies, ylikomisario Jere Roimu. Hänen mielestään auto on paras, koska sillä ehtii nopeasti paikalle, jos jossain tapahtuu.

Partio on juuri autoillut tunnin verran kaupunkia ristiin rastiin. Koska on tammikuu ja maanantai, Niskanen ja Lautamatti saavat kaikessa rauhassa kierrellä Kaivopuistoa ja vilkuttaa koululaisille.

Dramaattisin hetki on se, kun auto näyttää mikrosekunnin ajan liukuvan Runeberginkatua ylittävän rouvan päälle.

Nyt ehtii puhua turvallisuudesta. Onko se heikentynyt?

”Tässä työssä on nähnyt koko ajan kaikkea sitä pahaa, mitä ihmiset tekevät toisilleen. Ne ilmiöt vain muuttuvat ajan mittaan”, sanoo Lautamatti.

”Emme voi sanoa, että turvallisuus olisi heikentynyt, mutta sen voi sanoa, että ihmiset voisivat vähän valveutua”, Niskanen muotoilee varovasti.

”Jos olet ihan tavallinen työssäkäyvä ihminen, joka menee aamulla töihin ja tulee illalla kaupan kautta kotiin, niin ei sinulla ole vaaraa. Mutta viikonloppuillat ja yöaika keskustassa. . . ehkä siellä kannattaa olla hereillä, että pääsee turvallisesti kotiin.”

Entä katupartiot ja täydennyspoliisit, voisiko niistä olla apua?

”Parhaiten poliisille on avuksi kännykällä varustettu tavallinen kansalainen”, Niskanen sanoo. Hän ei usko, että Helsinkiin koskaan tulee rasistisia katupartioita. ”Sellainen olisi tämän kaupungin kulttuurille vierasta.”

Oikaisu kello 7.38: Juttuun haastateltuja vanhempia konstaapeleja kutsuttiin jutussa aluksi virheellisesti komisarioiksi.

Sami Kero / HS
Puolentoista tunnin partioinnin jälkeen Ville Niskaselle tulee tehtävä, kun autoilija epäilee raitiovaunun nirhaisseen kulkuneuvoaan.
Puolentoista tunnin partioinnin jälkeen Ville Niskaselle tulee tehtävä, kun autoilija epäilee raitiovaunun nirhaisseen kulkuneuvoaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat